YÖK Yasa Tasarısı

YÖK Yasa Tasarısı -ÜAK Başkanı ve HRÜ Rektörü Prof. Dr. Mutlu: -Yeni yıla YÖK Yasa Tasarısının hazır olacağını tahmin ediyorum -1980li yılların şartlarına göre hazırlanan bir yasayla üniversitelerimizi yönetmek mümkün deği


ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, yeni YÖK Yasa Tasarısına ilişkin, Yeni yıla YÖK Yasa Tasarısının hazır olacağını tahmin ediyorum dedi.
     ÜAK Başkanı Prof. Dr. Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÖK Yasa Tasarısına ilişkin sık sık farklı üniversitelerin rektörleriyle bir araya geldiklerini söyledi.
     Tasarı çalışmaları kapsamında Taslak Çalışma Komisyonu kurduklarını bildiren Prof. Dr. Mutlu, bütün üniversite rektörlerinden yeni yasaya ilişkin görüş almaya devam ettiklerini belirtti.
     Prof. Dr. Mutlu, rektörlerin hazırlanan yasaya ilişkin görüşlerde ön plana çıkan maddeleri ise şöyle sıraladı:
     Performansa dayalı çalışma sistemi ön plana çıktı. Rektörlük seçimi için tek model yerine seçim, atama ve konsey yapısıyla hareket edilmesi isteniyor. Üniversitelerin araştırma faaliyetlerine ağırlık vermesi isteniyor. Rektörlük birimlerinin kişiye göre değişmemesi dile getiriliyor. AR-GE ve yabancı üniversitelerin açılmasına yönelikte yeni kararların çıkması isteniyor. Hem ÜAKın hem de YÖKün yeni tasarıya ilişkin çalışmaları yoğun şekilde sürüyor.
     Söz konusu yasaya ilişkin mali kaynağın henüz belirlenmediğini de dile getiren Prof. Dr. Mutlu, mali kaynağın gelecek ay belirlenmesini beklediklerini kaydetti.
    
     -30 yıl önceki yasa yetmiyor
    
     ÜAK Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Mutlu, mevcut yasanın 27 üniversiteye göre 30 yıl önce hazırlandığına dikkati çekerek, bu yasanın son yıllarda ciddi anlamda yetersiz kaldığını söyledi.
     Yıl sonuna kadar taslağın hazırlanmasının planlandığını aktaran Prof. Dr. Mutlu, şunları kaydetti:
     Yeni yıla YÖK Yasa Tasarısının hazır olacağını tahmin ediyorum. Yılın sonunda geçebilecek bir YÖK taslağı ile 27 üniversiteye göre hazırlanmış YÖK tasarısı, değişime açılacaktır. 1980li yılların şartlarına göre hazırlanan bir yasayla üniversitelerimizi yönetmek mümkün değil. En küçük üniversite ile en köklü üniversiteyi aynı kurallara göre idare etmek artık mantıklı değil. Bunları herkes görüyor. Hem vakıf hem de devlet üniversiteleri, gelişmiş, gelişmekte olan ve yeni açılmış üniversiteler için bir YÖK Taslağı olaşacağımız ümidindeyim. Hazırlıklara katkı sağlayan tüm rektörlerimize ve akademisyenlerimize teşekkür ediyorum.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber YÖK Yasa Tasarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER