Yoncaya alternatif lenox yem bitkisi

Yoncaya alternatif lenox yem bitkisi -Muğlada sulama imkanı bulunmayan ve yem bitkisi üretme sıkıntısı yaşayan dağ köylerinde ilk defa üretimi yapılan lenox yem bitkisinin silajı yapıldı -Muğla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Ekici:


MUĞLA (A.A) - Muğlada yoncaya alternatif olarak sulama imkanı bulunmayan ve yem bitkisi üretme sıkıntısı yaşayan dağ köylerinde ilk defa üretimi yapılan lenox yem bitkisinin silajı yapıldı.
     Merkeze bağlı Dokuzçam köyünde Murat Gündüze ait 10 dekar araziye dikilen yem bitkisi tanıtılarak, silajı yapıldı.
     Törende konuşan Muğla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, 2012 yılının hayvan yetiştiricileri tarafından kaliteli kaba yem sıkıntısının had safhaya ulaştığı bir yıl olduğunu söyledi.
     Son yıllarda alternatif yem bitkileri üretim çalışmalarına hız verdiklerini belirten Ekici, "Bu ürün sulama imkanı olmayan, kaliteli kaba yem bitkisi üretememe sıkıntısı yaşayan dağ köylerimizin yüzünü güldürecek. Kuraklığa dayanıklı alternatif kaliteli kaba yem bitkisi dağ köylerindeki çiftçilerimiz için umut oldu" dedi.
     Muğlada ilk defa üretimi yapılan ürünün tanıtımını yaptıklarını anlatan Ekici, "Lenox, hayvan yem bitkisi olarak kullanıyor ve Muğlada ilk defa deneniyor. Boyumuzu aşmış bir bikti var. Hem hayvan yemi hem arı nektarı olarak kullanılıyor. Çiftçilerimize bunun tohumunu dağıtacağız. Bu ürünü kentimizde yaygınlaştırmaya çalışacağız" diye konuştu.
     Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü teknikeri Ünal Yılmaz ise ürünün kasım ayı sonunda Muğlada ilk defa ekildiğini kaydetti. Lenoxun susuz şartlarda yaklaşık 2 metre boya ulaştığını vurgulayan Yılmaz, silajı yapılan ürünün aynı zamanda hayvanları otlatmaya çok uygun bir bitki olduğunu, 5 ay gibi kısa sürede yetiştiğini dile getirdi.
     Yılmaz, hayvancılığın yanında iyi bir polen kaynağı olan lenoxun arılar ve polenatör böcekler için de önemli bir besin kaynağı oluşturduğunu ifade etti.
     Yem bitkisinin Muğlanın tüm dağ köylerinde ekimi için çalışma yürütüleceğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
     "Eskiden özellikle suyu olmayan dağ köylerimizde silaj yapılamıyordu. Bu bitki ile artık bütün köylerimizde silaj yapacağız ve köylülerimiz bakanlığımızdan 50 lira destek alacak. Bu bitki yoncaya rakip bir bitki. Bu bitki yoncaya alternatif ve protein oranı yüzde 18 ile 22 arasında. Kendisinde sonra ekimi yapılacak bitkiye çok verimli bir toprak bırakıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren bu ürünü destekleyerek üreticilerimize tohumunu ücretsiz vermeyi düşünüyoruz."
     Üretici Murat Gündüz ise yeni üretimi yapılan ürünün hayvancılık için önemli bir destek olduğunu söyledi. Kendilerine destek veren yetkililere teşekkür eden Gündüz, "Bizim için umut oldu. Hayvanlarımız için önemli bir besin kaynağı. Üretimini yaygınlaştırabilirsek yem için önceki yıllarda yaşanan sıkıntıları artık yaşamayacağız" dedi.
     Konuşmaların ardından ilk defa üretilen ürünün silajı yapıldı. Muğla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Ekici ve kurum müdürleri de ürünü hayvanlara yedirdi.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yoncaya alternatif lenox yem bitkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER