Yurtta kış

Yurtta kış -Nevşehiri Aksaray, Kırşehir, Kayseri ve Niğdeye bağlayan karayollarında kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor -Bitliste tek katlı evler kar altında kalırken, Muşta karla mücadele çalışmaları


ANKARA (A.A) - Yurt genelinde etkisini sürdüren kar yağışı bazı bölgelerde hayatı olumsuz etkiledi.
     Nevşehiri Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Kayseriye bağlayan karayollarında kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor.
     Kar yağışı nedeniyle Nevşehiri Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Kayseriye bağlayan yollara zincirsiz çıkan sürücülerin, yolda kalması nedeniyle uzun kuyruklar oluştu.
     Karayolları ekipleri ise gece saatlerinden itibaren sürdürdükleri kar kürüme ve tuzlama çalışmalarına devam ediyor. Karayolları ve polis ekipleri, bu yolları kullanacak sürücülerin, yanlarında zincir ve çekme halatı bulundurmalarını istedi.
     Meteoroloji yetkilileri ise kar yağışının il genelinde gün boyu süreceğini ve yarın yağış beklenmediğini tahmin ettiklerini belirttiler.
    
     -Muş-
    
     Muş Valisi Ali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente devam eden yoğun kar yağışı ve tipinin karla mücadele çalışmalarını zorlaştırdığını belirtti.
     Olumsuz hava şartlarına rağmen, karla mücadele çalışmalarının etkili şekilde yürütüldüğünü ifade eden Çınar, şöyle konuştu:
     Hava tahminlerine göre, kar yağışı yoğun şekilde devam edecek. Kar yağışından ziyade tipi çok etkili. Bu da karayollarında, köy yollarında ve hatta şehir merkezindeki karla mücadele çalışmalarımızı zorlaştırıyor. Ancak köy yollarında çalışmalar aralıksız devam ediyor. Kar ve tipinin devam etmesinden dolayı, acil olmayan yollara geç müdahale ediyoruz. Acil açılması gereken bölgelerin yollarına öncelik veriyoruz.
     Açtıkları köy yollarının kar yağışı ve tipi nedeniyle, kısa süre sonra tekrar ulaşıma kapandığını bildiren Çınar, bu durumda yol açmanın doğru olmadığını ifade etti.
     Çınar, Ancak acil bir durumu varsa, her koşulda ekiplerimiz yolları açıyor. İl Özel İdaremiz karla mücadeleyi başarılı bir şekilde yürütmekte. Ekiplerimiz aldığı her ihbarı değerlendirip, yolu açıyor dedi.
     Karayolu ağındaki yollarda da çalışma sürdürüldüğünü vurgulayan Çınar, Muş-Bingöl, Muş-Bitlis ve Muş-Ağrı karayolunda ulaşımın rahat bir şekilde sağlanması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
     Çınar, Şu anda Muş-Kulp karayolu tamamen ulaşıma kapalı. Kulp yolu çok sıkıntılı bir durumda. Kar yağışı hafiflerse burayı da açacağız diye konuştu.
    
     -Bitlis-
    
     Bitlis Hüsrevpaşa Mahallesinde tek katlı evler kar altında kalırken, TOKİ mevkisinde ise vatandaşlar kar altında kalan araçlarını bulmakta zorlandı.
     Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kente toplam 13 metre kar yağdığını hatırlatarak, bu yıl kış sezonunun başında yağan karın kendilerini korkuttuğunu söyledi.
     Bitlise son 5 gündür aralıksız kar yağdığını ve bu nedenle afet yaşadıklarını belirten Alaydın, şöyle konuştu:
     Okulların tatil olması kısmen de olsa bizi rahatlattı. Kar yağışı böyle devam ederse önümüzdeki günlerde de okullar tatil olur. Arkadaşlarımız ekiplerimiz, ana artelleri mümkün olduğukadar açık tutmaya çalışıyor. Ama yer yer özellikle, TOKİ ve Rahva mevkisinde görüş mesafesinin sıfır olması, çalışmalarımızı oldukça kısıtlamakta. Bu nedenle sıkıntı yaşıyoruz. Görüş mesafesi sıfır olduğu için toplu taşımada sıkıntı yaşanıyor. Hayat bir anlamda durmuş gibi. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle insanlar evlerinden çıkamıyor. İş yerleri de tek tük açık. Tek katlı evlerimiz hemen hemen karın altında kalmış durumda. Bir afet yaşıyoruz.
    
     -Karla mücadele için destek bekliyoruz-
    
     Karla mücadele etmek için her gün su gibi akaryakıt harcadıklarını söyleyen Alaydın, geçen yıl karla mücadelede belediyeye bir nebze de olsa destek olunduğunu, bu yıl da destek beklediklerini ifade etti.
     Alaydın, şunları kaydetti:
     İmkansızlıklar içinde, yatırım kaynaklarımızın büyük bir bölümünü kış şartlarındaki mücadeleye ayırıyoruz. Geçen yıl ki kış şartlarının ardından, araç parkımıza 6 iş makinesi takviye ettik. Bunları hep borçla aldık. Bunların borçlarını ödemeye çalışıyoruz. Akaryakıtla ilgili sıkıntılarımız var. Her gün karla mücadele için su gibi akaryakıt harcıyoruz. Geçen yıl bir nebze de olsa bize destek olunmuştu. Bu yıl da destek bekliyoruz. Destek olunmasa bile bütün imkanlarımızı kullanarak, vatandaşı mağdur etmeyeceğiz.
    
     Muhabir: Ekip
     Yayıncı: Şükran Yücel

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER