Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin dava

Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin dava -Tutuklu sanık Ruhi Abatın sağlık gerekçesiyle savunmasına devam edemeyeceğini beyan etmesi üzerine tutuksuz sanık Levent Ercan Gelegen savunma verdi -Mahkeme Başkanı Kısa, dünkü duruşma


MALATYA (A.A) - Malatyadaki Zirve Yayınevinde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın 53. duruşmasında, tutuksuz sanık Levent Ercan Gelegen savunmasını yaptı.
     Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklardan İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, boğaz enfeksiyonu geçirdiğini ve sesinin çıkmadığını belirterek, başkasının savunma vermesini istedi. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, bunun üzerine duruşmada hazır bulunan tutuksuz sanıklardan Levent Ercan Gelegenden savunmasını vermesini talep etti.
     Gelegen, savunmasının bazı metinlerini otelde bıraktığını ifade ederek, hemen gidip alıp gelebileceğini söyledi. Duruşmaya ara verildi. Aranın ardından duruşmada hazır bulunmayan Gelegenin avukatı Sibel Esen de çağrıldı.
     Avukat beklenirken Hayrettin Kısa, Ruhi Abatla tanık İlker Çınar arasında geçtiğini belirttiği bir telefon görüşmesinin kaydını dinletti. Kısa, Ruhi Abata, bunun gibi çok ses kaydı olduğunu, bu kayıtları kendilerine dinlettirip bu çerçevede savunma yapmalarını isteyeceğini ifade etti.
     Avukatının gelmesinin ardından Gelegen, 30 sayfa olduğunu belirttiği savunmasını vermeye başladı.
     Hayrettin Kısa, Gelegenin iddianamede adı geçen Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi (TUSHAD) örgütünün üyesi olmakla suçlandığını belirtti.
     Levent Ercan Gelegen, liseden mezun olduktan sonra dinler hakkında araştırma yaptığını, Mersindeki Katolik ve Protestan kiliseleri ile görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Gelegen, 2000 yılından sonra Tarsusta bulunan ev kiliseleri ile görüşerek buralarda 3 aylık hızlandırılmış kurs görüp vaftiz aşamasına geldiğini kaydetti.
     2002 yılında Kayra Yayıncılıkta çalışmaya başladığını anlatan Gelegen, İlker Çınar gibi kendisinin de İzmirde bulunan Papaz Eğitim Okulunda eğitim aldığını ama papaz olmadığını savunarak, Papazlık ruhanilik ister, yetkinlik ister. İlker Çınar, burada okuyarak papaz olduğunu söylüyor. Bu onun yağmur sonrası gökkuşağının altında gördüğü bir rüyadır. İlker Çınar, Tarsustaki bir kilisede yardımcı pastör olarak görev yapmıştır dedi.
     2004 yılında fuarda tanıştığı bir bayanla görüşmeye başladığını belirten Gelegen, sağlık sorunları ve kilisenin onaylamadığı bu ilişkisi nedeniyle Kayra Yayıncılıktan ayrıldığını söyledi. Gelegen, bu sıralarda bir istihbaratçının kendisi ile görüştüğünü, iyi bir aileden gelen bir kişi olduğunu dile getirerek, Kayra Yayıncılıktan ayrılmasını talep ettiğini ileri sürdü.
     Davanın sanıklarından Emre Günaydını tanımadığını söyleyen Gelegen, kilisenin onaylamamasına rağmen evlendiği eşinin Alevi olduğunu belirterek, Benim ise Sünni ve Hristiyan olmam nedeniyle eşimin ailesiyle aramda sorunlar vardı. Ayrıldık dedi. Mahkeme Başkanı Kısa, Levent Ercan, şu anda hangi dine inanıyorsun- diye sordu. Levent Ercan Gelegen, Duygularım karışık ama Mesih inancındayım yanıtını verdi.
     Gelegen, Hristiyan cemaatindeki yolsuzlukları, adam kayırmaları yazdığı dosyaların bulunduğu 2 bilgisayarının çalındığını, polisin hala bilgisayarları bulamadığını öne sürdü.
     2009 yılında İstanbulda gözaltına alındığında polisin ve savcılığın kendisine gizli tanık olmayı teklif ettiğini ileri süren Gelegen, bunu kabul etmediğini savundu. Gelegen, İlker Çınarın 2004 yılında kiliseden aforoz edildiğini iddia etti.
    
     -Hayrettin Kısadan tutuklu sanık Aral hakkında suç duyurusu-
    
     Bu arada Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısanın, dünkü duruşmada salondan çıkarılırken, Hayrettin Kısa, kafana sıkacağım senin diye bağıran tutuklu sanık Varol Bülent Aral hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.
    
     -Zirve Yayınevi davası-
    
     Malatyada, 18 Nisan 2007de, Zirve Yayınevinde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, boğazı kesilerek ve bıçaklanarak öldürülmüştü. Olaya ilişkin açılan davada, 13ü tutuklu 19 sanık yargılanıyor.
    
     Muhabir: Yeter Erdine / Önder Felek
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin dava Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER