Ziyaret beldesinin isminin Velselkarani olması

Ziyaret beldesinin isminin Velselkarani olması -Siirtin Baykan ilçesindeki Ziyaret beldesinin isminin, İçişleri Bakanlığınca Veyselkarani olarak değiştirilmesi kararı ilde ve beldede sevinçle karşılandı -Siirt Valisi Ay


SİİRT (A.A) - Baykan ilçesine bağlı, Ziyaret beldesinin isminin, Veyselkarani olarak değiştirilmesi hem Siirtte hem de beldede sevinçle karşılandı.
     İçişleri Bakanlığının yer adının değiştirilmesine ilişkin kararının, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanmasının ardından uzun yıllar Ziyaret isminin kullanıldığı belde, Veyselkarani olarak değişmiş oldu.
     Vali Ahmet Aydın, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararı güzel bir gelişme olarak nitelendirerek il, ilçe, belde ve köylere halkın benimsediği, bilinen isimlerin verilmesinin uygun olacağını düşündüklerini söyledi.
     Ziyaret beldesinin isminin değiştirilmesi için belediye meclisince alınan kararı da sevinçle karşılayarak gerekli prosedürü zaman kaybetmeden başlattığını hatırlatan Vali Aydın, Bu son derece güzel bir gelişme. Ziyaret beldesinin isminin Veyselkarani olarak değiştirilmesi, beldemizin tanınırlığına büyük ölçüde katkı yapacak. Karar, her yıl 1 milyona yakın kişinin ziyaret ettiği beldemize olan ziyaretçi potansiyelini de artıracaktır. Yanı sıra ülkemizin birçok yerinde Ziyaret beldesi olarak bilinen yerler var. Bu açıdan da biraz daha bu beldeye yönelik farkındalık artmış olacak. Her yıl mayıs ayında Veysel Karaniyi anma etkinlikleri düzenliyorduk. Bu yıl bu etkinlikleri daha kapsamlı gerçekleştireceğiz dedi.
     Vali Aydın, Aydınlar ilçesinin isminin de Tillo olarak değiştirilmesi yönündeki kanun teklifinin de bir an önce yasalaşmasını beklediklerini belirtti.
    
     -Çok güzel bir gelişme-
    
     Veyselkarani Beldesi Belediye Başkanı Servet Gülmez ise, belde halkı olarak 10 yılı aşkın bir süredir Ziyaret beldesinin isminin Veyselkarani olarak değiştirilmesi için beklediklerini ifade ederek, belediye meclisince bu yönde değişik zamanlarda karar almalarına rağmen isim değişikliğinin bu zamana kadar gerçekleşmediğini söyledi.
     Gülmez, son olarak bu yılın başında belediye meclisi olarak bu yönde bir kez daha karar aldıklarını, kararın Vali Aydın tarafından ilgili bakanlığa sunulduğunu ifade ederek, Bu isim değişikliğine ilişkin karar, bakanlıkça da uygun görüldü. Çok güzel bir gelişme. Karardan dolayı ilçe halkı olarak çok sevinçliyiz. 10 yıllık özlemimiz sona erdi. Kararın kesinleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum diye konuştu.
    
     -Hazreti Muhammed, Hırka-i Şerifi Veysel Karaniye bırakmıştı-
    
     İslami kaynaklara göre, Yemenin Karen köyünde deve çobanı olan Veysel Karani, İslam dininin doğuşunu duyunca hazreti Muhammedi görmek için yanıp tutuşmaya başlar ancak bakmakla yükümlü olduğu kör ve yatalak annesinden izin alamaz. Veysel Karani uzun uğraşlardan sonra annesinden izin alır ve Medineye gider. Ancak hazreti Muhammed bir seferdedir ve bu nedenle onunla görüşemez. Veysel Karani annesine verdiği söz gereği başka yere gitmeden ve beklemeden geri döner. Hazreti Muhammed bu durumu öğrendiğinde onun da Veysel Karaniye karşı çok derin bir muhabbeti doğar. Vasiyeti üzerine hazreti Ömer ile hazreti Ali, hazreti Muhammedin hırkasını alarak Yemene gider ve Veysel Karaniye bu kutsal hediyeyi ulaştırırlar.
     Hırka-i Şerif halen İstanbulda Hırka-i Şerif Camisinde sergileniyor. 657 yılında vefat eden Veysel Karaninin ise Baykan ilçesinin yanı sıra başka yerlerde de makamı bulunuyor. Her yıl Baykan ilçesinde Veysel Karaniyi anma etkinlikleri düzenleniyor.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen-Zekeriye Güneş/Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Ziyaret beldesinin isminin Velselkarani olması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER