Zonguldaktaki grizu faciasına ilişkin dava

Zonguldaktaki grizu faciasına ilişkin dava -TTK maden ocağında 17 Mayıs 2010da meydana gelen ve 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasıyla ilgili 28 sanığın yargılanmasına devam edildi -Mahkeme heyeti, yeni bilirkişi rapor


ZONGULDAK (A.A) - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında 17 Mayıs 2010da meydana gelen ve 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
     TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda Yapı-Tek firmasınca yürütülen galeri açma işi sırasında meydana gelen grizu patlamasında, 28 işçi ve 2 mühendisin ölmesi, 11 kişinin yaralanmasıyla ilgili Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan 28 sanıktan 7si ile bazı mağdur aileler ve avukatları katıldı.
     Mahkeme heyeti tarafından, 45 sayfalık son bilirkişi raporunun, olayın tahlili, sebepleri ve sonuç ile kanaat bölümü okundu.
     Mağdur avukatları, bilirkişi raporunun içeriğinde TTK ve yüklenici firmanın eksikliklerinden söz edildiği halde, sonuç bölümünde olayın meydana gelmesinde kaçınılmazlık faktörünün etkili olduğu ve kusurun kişiselleştirilemeyeceğinin belirtildiğini ifade ederek, raporun daha önce hazırlanan bilirkişi raporlarıyla çeliştiği iddiasıyla yeni rapor istenmesini talep etti.
     Sanık avukatları ise yeni bilirkişi raporunun alınmasına gerek olmadığını savundu.
     Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Başsavcılığı ile mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen raporların birbirleriyle çelişir olmasını gözönüne alarak, yeniden bilirkişi raporu alınması için dosyanın İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
     Duruşma 20 Mart 2013 tarihine ertelendi.
    
     -Davayı uzatmaları bizi üzüyor-
    
     Patlamada yaşamını yitiren maden işçisi Erkan Taşdemirin eşi Arzu Taşdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 aylık hamileyken, eşinin yaşamını yitirdiğini söyledi.
     Davanın yeni bilirkişi raporu için ertelendiğini ifade eden Arzu Taşdemir, Çocuğuma iyi bir gelecek hazırlamak için bu davanın maddi manevi sonuçlanması gerekli. Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Davayı sürekli uzatmaları sinirimize dokunuyor. Sürekli bilirkişi raporu isteniyor. Bu insanı üzüyor, kahrediyor dedi.
     TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda 17 Mayıs 2010da meydana gelen grizu patlamasının ardından taşeron olarak galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanından haber alınamamıştı.
     TTK ekipleri, 20 Mayıs 2010da kurtarma kafesine yaptıkları donanımla eksi 540 koduna inmeyi başarmış, 28 cenaze yer üstüne çıkarılmıştı. Engin Düzcük ve Dursun Kartalın cesetlerine ise faciadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.
     Olayla ilgili daha önce 3 ayrı bilirkişi raporu hazırlanmıştı.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı/Erdinç Aksoy/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Zonguldaktaki grizu faciasına ilişkin dava Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER