Yılan hikayesine dönen davada karar açıklandı

Anayasa Mahkemesi (AYM) yaklaşık 23 yıldır yerel mahkemede devam eden kadastro davası ile ilgili olarak hak ihlali kararı verdi. Davada makul olmayan bir gecikme olduğuna karar veren AYM, başvurucu 7 kişiye toplam 156 bin 100 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Yılan hikayesine dönen davada karar açıklandı

Şanlıurfa merkeze bağlı İrice köyünde 33 parsel numaralı taşınmaz AYM’ye başvuran 7 kişi ayrı ayrı adına tespit edilmesi üzerine Maliye Hazinesi tarafından Şanlıurfa Kadastro Mahkemesi’nde 1994 yılında kadastro tespitine itiraz davası açıldı. Şanlıurfa 1. Kadastro Mahkemesi, 1999 yılında açılan tüm davaların tek bir dosya üzerinden yürütülmesine karar verdi. 1994 yılında açılan davanın halen Şanlıurfa 1. Kadastro Mahkemesi’nde devam etmesi nedeniyle makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğini belirten 7 kişi AYM’ye 2013 yılında bireysel başvuruda bulundu.

AYM’nın gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: “Başvuruya konu davanın taraf sayısı ve mahiyet nedeniyle icrası gereken usul işlemlerinin niteliği, başvuruya konu yargılamanın karmaşık nitelikte olduğunu ortaya koymakla birlikte davaya bütün olarak bakıldığından kanunda yer alan usul hükümlerine tabi bir yargılama sürecine ilişkin somut başvuru açısından farklı bir karar verilmesini gerektirecek bir yön bulunmadığı yaklaşık 23 yıldır devam eden yargılama sürecinde makul olmayan bir gecikmenin olduğu sonucuna varılmıştır.”

7 başvurucunun da anayasada güvence altına alınan makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğine karar veren AYM, 7 başvurucuya ayrı ayrı 22 bin 300 TL ödenmesine hükmetti. 
<< Önceki Haber Yılan hikayesine dönen davada karar açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER