Yürekler burkan kelepçeye her kesimden tepki

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan hayırseverlere yönelik başlatılan ‘makul şüphe’ operasyonunda yaşanan kelepçe skandalına başta STK’lar olmak üzere her kesimden tepki geldi.

Yürekler burkan kelepçeye her kesimden tepki

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Her ne kadar hukukun cinsiyetsiz olması gerekse de bu konuda kadınlara pozitif ayrımcılık şart. Bu tip hareketler yanlış” ifadelerini kullandı. İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan da, kelepçenin küçük düşürmek için yapılması, kötü muamele ve eziyet boyutuna ulaşmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.


HERKESİN İÇİNİ KANATTI
Eski Mazlumder Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Manisa’da 27 kişinin ellerine kelepçe takılarak gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Gergerlioğlu, “Çok yanlış. Vicdanları sızlattı. Sırf insanları aşağılamak, itibarlarını zedelemek için böyle bir uygulama yapıldı. Şiddetle kınıyorum. Bu intikam operasyonuna dönmüş durumda. İnsanları itibarsızlaştırma, şereflerini ayaklar altına alma operasyonuna dönmüş durumda. Bu bir hukuk devletine yakışmayan görüntüler. Herkesin içini kanatan, vicdanını sızlatan görüntüler. Bu mantığın sorgulanması gerektiğini, vicdanların da son geldiğimiz noktada buna itiraz etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İslami kesim tepki göstermiyor 
MHP 24. Dönem Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan: “İslami hassasiyeti olan hiçbir kesim tepki göstermedi. Böyle bir şey olur mu? Bu kadar mı vurdumduymaz insanlar? Problem burada. Çağdaş Yaşama Derneği’nin tepkisi olmayabilir. Ama öbürleri. Ne kadar hazin değil mi?”

Kelepçe insanlık adına bir ayıp
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: “Türkiye’de yaşanan olaylar ancak darbe dönemleriyle kıyaslanabilir. Yapılanlar 28 Şubat’ın çok ötesinde. Çeşitli yardım kuruluşlarında çalışan kadınlara kelepçe vurularak gözaltına alınmaları, 21. yüzyıl Türkiye’sinde utanç verici, izah edilmez bir tablo. Kadınlar başörtülü olabilir, başörtüsüz olabilir, bu çok önemli değil; kadın olmaları önemli. Herhangi bir terör eyleminin zanlıları değiller. Kelepçe takılması bir insanlık ayıbı.” 

O kirli eller bile kelepçe takmamıştı
Yazar Emine Eroğlu: Burs toplayan ‘başörtülü bacılarımıza’ reva görülen muamele vicdanımı yaraladı. Geçmişte başörtülerimize uzanan o kirli eller bile bileklerimize kelepçe takmamışlardı. Böyle bir muamele Bediüzzaman’ın ifadesiyle “ehl-i hamiyyeti ve kalb-i İslam’ı ağlattırır”, başörtülü başörtüsüz tüm kadınlık âlemini rencide eder. Bu zulme seyirci kalanları kıyas-ı nefs etmeye davet ediyorum.

Kelepçe cezalandırma değildir
CHP İstanbul Milletveki Selina Doğan: Kelepçenin hangi durumda kullanılacağı zaten kanunda belirtilmiş durumda. Kaçma şüphesi varsa ya da polise karşı direnmişse bu gibi durumlarda kelepçe bir tedbirdir. Kelepçe bir cezalandırma mekanizması değildir. Malesef AB İlerleme Raporu’na da yansıdı, polisin bu orantısız güç kullanımı malesef pek çok olayda kendini gösteriyor. 

DAVUTOĞLU İNCELEME BAŞLATTI
Manisa’da başörtülü kadınlara gözaltına alınmaları sırasında kelepçe takılması her kesimden tepki gördü. Başbakan Davutoğlu’nun da gözaltına alınan vatandaşlara gerekli usullere uygun hareket edilmediğine ilişkin inceleme başlatılması talimatı verdiği öğrenildi. 

İnsan onuruyla bağdaşmıyor 
Yazar Emine Uçak: Yardım derneği çalışanlarının kelepçeli olarak götürülmesi rahatsız edici. Bu rahatsız edicilik kelepçelenen kişilerin sadece başörtülü olmasıyla ilgili değil. Daha önce belediye başkanlarına, gazetecilere yapıldığında da rahatsız olduğumuz görüntüler. Direniş göstermediği halde kişilerin hele de kadınların bu şekilde gözaltına alınması insan onuruyla bağdaşmıyor. 

İkiyüzlülük akıyor
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya: Kabataş’taki bir yalan üzerinden binlerce insanın beynini uyuşturanlar, bugün ellerine kelepçe vurdukları kadınlara başörtülü bacım diyemiyorlar mı? İnsanlar inançlarına, düşüncelerine, cemaatlerine, partilerine göre ayrıştırılmamalı. Adalet herkese lazım. Dün zulme uğrayanlar, bugün o zulme uğradıkları darbecilerden daha büyük zulümlere imza atıyorlar. Her yanıyla ikiyüzlülük akıyor.

Meydan Gazetesi
<< Önceki Haber Yürekler burkan kelepçeye her kesimden tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER