Zschäpe'yi evi yaktığı gün 32 defa kimin aradığı sorgulanıyor


Alman Federal Meclisi İkinci NSU Araştırma Komisyonu, sekizi Türk, biri Yunan ve bir Alman polis olmak üzere 2000-2007 yılları arasında 10 kişiyi öldüren NSU hakkında sorulara cevap aramaya devam ediyor. Komisyonun bu haftaki oturumunda NSU üyelerinin yaşadığı Zwickau'da ki evin yakılmasından sonra olay yerini ilk inceleyen Zwickau Polis Teşkilatı yangın uzmanı ve soruşturmayı yürüten BKA yetkilisi şahit olarak dinlendi.

NSU'nun hayatta kalan tek üyesi Beate Zschäpe'nin 4 Kasım 2011'de yakarak kaçtığı Zwickau'da Frühlingsstrasse 26 numaralı evde saat 14.30'a kadar bilgisayarın başında olduğu daha sonra benzini evin değişik yerlerine dökerek yangını çıkardığı ifade edildi. Aynı gün saat 10.30 gibi NSU'nun diğer iki üyesi Uwe Börnhardt ve Uwe Mundlos'un da Eisenach yakınlarında karavanın içinde kendilerini vurarak intihar ettikleri iddia edilmişti. 4 Kasım 2011 saat 15.08 de itfaiyeye ihbar geldi ve 15.30 gibi yangın kontrol altına alındı.

Yangından bir süre sonra olay yerine ulaşan yangın uzmanı, evde silahlar, kelepçe, para, maske ve kıyafetler, güvenlik kamerası, bilgisayar, pasaportlar başta olmak üzere bin 800'den fazla delil bulunduğunu söyledi. Fakat evde kaç kişi kaldığı, evdeki güvenlik kameralarının kayıtlarının nerede olduğu, sökülen posta kutusunun içinde mektup ve benzeri belgelerin olup olmadığı, yangını Zschäpe'nin mi yoksa başka bir şahsın mı çıkardığı, evde kullanılan dış fırçalarından neden DNA örneği alınmadığı sorularına cevap veremedi.

BKA yetkilisi ise Alman kamuoyunu uzun süre "Dönerci cinayeti" olarak meşgul eden Türklerin kendi aralarında hesaplaşması tezinden hareket eden Federal Kriminal Dairesi (BKA), 10 Kasım 2011'de yangın çıkan evden Ceska marka silahın balistik incelemesinden sonra büyük şaşkınlık yaşamış. BKA yetkilisi evde yangın çıkarılmasından kısa bir süre sonra NSU'nun hayatta kalan tek üyesi Zschäpe'nin olduğu bilinen cep telefonuna 32 aramanın polise kayıtlı telefon numaralarından yapılmasının sebebinin ne olduğunu bilmediğini söylemesi dikkat çekti.

Aynı şekilde posta kutusunda mektup olup olmadığı, evde yangını çıkarın kişinin saat 14.30'a kadar açık olan bilgisayarından kimlerle yazıştığı, 2007'den sonra cinayet işlemeyen ve ortaya da çıkmayan NSU üçlüsünün neden evlerinin değişik yerlerine güvenlik kamerası yerleştirme ve kimden korunma gereği hissettikleri, evdeki kameraların kayıtlarının nerede olduğu, evde bulunan ve bölgesel olan gazete kupürlerine NSU üçlüsünün nasıl ulaştığı, kim ya da kimlerin işlenen cinayetler ile ilgili bölgesel haberlerin kupürleri NSU üyelerine gönderdiği sorularına cevabı 'bilmiyorum' oldu.

Ayrıca BKA yetkilisinin evde bulunan ve başka isimlerde hazırlanmış pasaportların gerçek doküman olduğunu söylemesi dikkat çekti. BKA yetkilisi, "Pasaport başka isim ve resimde hazırlanmış. Sahte değil gerçek doküman. Zschäpe'nin aldığı vekalet ile pasaportu aldığını tahmin ediyoruz ama nasıl başvuru yapıldı? Başvuruyu kabul eden memur resme ve isme bakmadı mı? Bunu bilmiyoruz" demesi şaşkınlık meydana getirdi. Federal Meclis İkinci NSU Araştırma Komisyonu ilk tanıklardan beklediği soruların cevabını alamadı. CİHAN
<< Önceki Haber Zschäpe'yi evi yaktığı gün 32 defa kimin aradığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER