Avukattan hakime şok

Terör ve yolsuzluk soruşturmalarında görev yaptıkları için 22 Temmuz 2014'te gözaltına alınan polisler, 19 ay sonra hakim karşısına çıktı.

Avukattan hakime şok

Aralarında emniyet müdürleri Erol Demirhan, Mesut Yılmaz, Ali Fuat Yılmazer ve Hayati Başdağ'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polis 'darbe' suçlamasıyla yargılandığı davada avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Bu sırada polis avukatlarından Hüseyin Ataol, yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Ahmet Civelek'e, hukuksuz olduğu iddia edilen dinlemelerden birinde kendisinin imzası bulunduğunu söyledi. 

"BU YARGILAMA ŞAHSINIZA HAKARETTİR"

Eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer’in avukatı Hüseyin Ataol, müvekkillerinin hukuksuz dinleme yapmakla suçlandığını belirtti. Bu dinlemelerden birinde mahkeme başkanı Ahmet Civelek’in imzası bulunduğunu açıkladı. Herkesin yargı kararına uymak zorunda olduğunu ve isnat edilen dinlemelerin mahkeme kararıyla yapıldığını hatırlatan Ataol, “Bir polis çıkıyor sizin imzanız bulunan dinlemenin hukuksuz olduğunu söylüyor. Müvekkilime dava açılıyor ve cezalandırılması isteniyor. Bu tüm hukuk camiasına ve şahsınıza hakarettir. Bu anlattıklarım dizi senaryosu değil. Siz bu davanın tarafısınız. Eğer kandırıldığınızı düşünüyorsanız mağdur müşteki olmalısınız, bilerek yaptığınızı söylüyorsanız o zaman da sanık olmanız gerekiyor. Bu nedenle kendiliğinizden çekilmenizi talep ediyoruz. Aksi durumda reddi hakim talebinde bulunuyorum.” dedi. 

Avukat Yurtkan Yücel, savcının iddianamede ‘FETÖ’ diye bir örgütten bahsettiğini, Fethullah Gülen’in de lider olduğunu anlattığını söyledi. Ancak savcının Gülen’i iddianamede şüpheli olarak göstermediğini hatırlatan Yücel, “Çünkü sivil kişileri iddianameye koysa örgüt yönünden aradaki ilişkiyi, hiyerarşik yapıyı göstermek ve delillendirmek zorunda. 2 yıldır tüm imkanlar ellerinde olmalarına rağmen bunu yapamadığı için lider dediği kişiyi iddianameye koymamış. Aynı emniyet müdürlüğünde görev yapan müvekkilleri şüpheli yapmış aralarında hiyerarşik yapı olduğundan bahsetmiş” dedi.

İşte dakika dakika yaşananlar: 


19:50  Mahkeme Başkanı tahliye taleplerini dinlemeden duruşmayı bitirdi ve  polislerin tümü hakkında tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 19 Nisan'a ertelendi. 


16:29 -Avukat Yurtkan: Yasa dışı dinleme iddialarına ilişkin el konulan delil CD'lerinden Beethoven, Tchaikovsky ve Bülent Ersoy'un eserleri çıktı. Şaka yapmıyorum, bu CD'ler bir sene adli emanette kaldı.

16:26 -Av Yurtkan: Suçlama darbe ancak iddianamede ne mağdur ne de müşteki bir kişi yok hükümetten. Deniz Akkaya'yı dinleyerek mi darbe yapmışlar.

16:06 - Avukat; Bir polis bizzat hakimin kararını uyguladı diye yargılanıyor: Avukat Hüseyin Ataol, yargılanan bir polisin, bizzat mahkeme başkanı Ahmet Civelek'in imzası olan kararı uyguladığı için suçlandığını açıkladı. Hakimi çekilmeye davet eden Avukat Ataol, aksi halde reddi hakim itirazında bulunduklarını ifade etti.

16:02 - Mahkeme heyetine ret: Av. Şahinler, tarafsız ve bağımsız olmadığı ve doğal hakimlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle mahkeme heyetini reddetti.

15:50 - Avukat Fatih Şahiner mahkemenin hukukun iktidar tarafından özel olarak dizayn edildiği sürecin sonucunda özel olarak kurulduğunu ve tarafsız olmadığını kaydetti.

15:37 - Avukat, 17-25'ten sonraki hukuksuzlukları anlatıyor: Polis avukatı Fatih Şahinler, 17/25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonları sonrası başlatılan cadı avı sürecini anlatıyor. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın kendi beyanlarından örnekler vererek yargının dizayn edilişini ve 22 Temmuz'a kadar yaşanan iktidarın hukuka müdahalelerini kronolojik olarak örnekleriyle aktarıyor.

15:00 - Dava yeniden başladı: Dava verilen aranın ardından devam ediyor. İddianamenin okunmasına geçilmeden önce usul itirazları alınacak.

13:19 - Kimlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından ara verildi. Duruşmaya 14.30'da devam edilecek.

13:14 - Kimlik tespiti yapılan polislerden birisinin meslekten atılınca esnaflığa başladığı ortaya çıktı: "Edirne Sanayi Sitesi'nde esnafım."

12:47 -Kimlik bilgileri sorulan Emniyet Amiri Kadri Cemil Yiğit: "Tutuklu amcalarının ellerinden öper iki kızım var." dedi.

12:22 - Yılmazer'den 'adres'  tepkisi: Sanıkların kimlik tespitleri sırasında yıllarca terör örgütlerine karşı çalışmış polislerin açık adresleri alınınca Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tepki gösterdi: "Yıllarca terör örgütleriyle mücadele ettiniz. Kime güvenip de veriyorsunuz adreslerinizi! Yarın çarşaf çarşaf yayınlıyorlar gazetelerde." dedi. Daha sonra mahkeme başkanına duruma müdahil olmasını isteyen Yılmazer: "Bu ülkenin birlik ve beraberliğini düşünmüyor musunuz!" diye sordu.

12:10 - Kimlik tespitine geçildi: Darbeden yargılanan sanıkların görev yaptıkları şehirler: Şırnak, Diyarbakır, Van, Tunceli, Hakkari, Mardin, Bingöl, Ağrı

11:32 - Tutuklu sanıkların yoklamasına başlanıldı.

11:30 - Sanıklar ve müştekiler salona alındı. Mehkeme heyeti de hazır oldu.

11:10 - Dava başlıyor: Tutuksuz sanıklar salona alındı.

<< Önceki Haber Avukattan hakime şok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER