6. Malatya Uluslararası Film Festivali başladı


Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda düzenlenen 6. Malatya Uluslararası Film Festivali'nin açılış töreni gerçekleştirildi.

Hilton Otel'de gerçekleştirilen açılış töreninde Türkiye'de son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle kırmızı halı yerine sanatçılar, siyah halı üzerinden geçerek salona girdi. Ayrıca bütün sanatçılar, siyah elbise giyerek, festivalin açılışına katıldı.

Festivalin bu yıl ki Emek Ödülleri sinema yazarı ve tarihçisi Agâh Özgüç ile birçok tiyatro topluluğu ve film ekibinde makyaj uzmanı olarak yer alan Suzan Kardeş'e verildi. 6. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Onur Ödülleri ise, Türk sinemasının usta oyuncuları Perihan Savaş ve Serdar Gökhan ile Gürcü sinemasının usta yönetmeni Eldar Shengelaia'ya takdim edildi.

Agah Özgüç, ödülün takdimi sonrası yaptığı konuşmada, bir kalem emekçisi olarak 60 yıldır yazdığını anlattı. Ödülünü AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık'tan alan Suzan Kardeş ise birlikte çalıştığı sanatçıların kendisine kattığı her şeyin hayatını renklendirdiğini ifade etti. Onur ödülünü sanatçı Selda Alkor'dan alan Gürcü yönetmen Eldar Shengelaia de Malatyalı uzman çavuş Beytullar Tercan'ın PKK tarafından şehit edilmesi nedeniyle üzüntüsünü dile getirdi. Onur ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın elinden alan Türk sinema sanatçısı Serdar Gökhan da festivale ilk defa geldiğini anlatarak, kendisine bu ödülü layık gören yetkililere teşekkür etti.
Ödülünü Vali Süleyman Kamçı'dan alan Türk sinema sanatçısı Perihan Savaş ise "Keşke kardeşliği paylaşsaydık" dedi. Savaş, şöyle devam etti: "Keşke annelerimiz ağlamasaydı, keşke evlatlarımız yok olmasaydı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Bugün şehit İbrahim Tanrıverdi'nin annesini ziyaret ettik. Kente bir sanat sokağa açılıyormuş, orada oğlunun isminin yazılmasını rica etti ve bana 'bunun sözünü al' dedi" ifadelerini aktardı. Savaş, Başkan Çakır'dan sözü alması üzerine teşekkür etti.

14 FİLM YARIŞACAK

Mustafa Ziya Ülkenciler, İpek Tuzcuoğlu, Ercan Kesal, Cüneyt Cebenoyan, Cansel Elçin, Aytekin Çakmakçı, Handan İpekçi'den oluşan jüri, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 14 film arasından en iyi filmi belirleyecek. 'En İyi Film' seçilecek eserin 75 bin liralık ödülün sahibi olacağı yarışmada, şu yönetmen ve filmler yer alıyor: "Abluka (Emin Alper), Sarmaşık (Tolga Karaçelik), Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu), Nefesim Kesilene Kadar (E. Emel Balcı), Yarım ( Çağıl Nurhak Aydoğdu), Çekmeceler (Caner Alper, Mehmet Binay), Eksik (Barış Atay), 91.1 (Mustafa Haktanır), On Adım (Fatih Hacıosmanoğlu), Yeni Dünya (Caner Erzincan), Kasap Havası (Çiğdem Sezgin), Misafir (Mehmet Eryılmaz), Memleket (Murat Saraçoğlu), Saklı (Selim Evci)"

Festival kapsamında yapılacak Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise 'En İyi Film' ödülü için 10 film yarışacak. yapımcı Daniel Burlac, sinema yazarı ve festival programcısı Leo Soesanto, festival yönetmeni Roman Gutek, yönetmen Tevfik Başer ve görüntü yönetmeni Ken Kelsch'den oluşan jüri, Uluslararası Uzun Metraj ketagorisinde en iyi filmi belirleyecek. 'En İyi Film' seçilecek eserin 12 bin dolarlık ödülün sahibi olacağı yarışmaya katılacan yönetmen ve filmler şunlar: "Ben, Earl ve Ölen Kız (Alfonso Gomez-Rejon), Birini Öldürmek (Alejandro Fernandez Almendras), Birleşme Noktası (Jakrawal Nilthamrong), Boğulan Bir Adamın İzlenimleri (Kyros Papavassiliou), Fırtına Bulutlarının Altında (Alexey German Jr.), Hazine (Corneliu Porumboiu), Meleklerin Düşüşü (Jeder Der Fallt Hat Flügel, Peter Brunner), Aslında Özgürüm (Jake Mahaffy), Parabellum (Lukas Valenta Rinner) ve Saul'un Oğlu (Laszlo Nemes)"

Ulusal Kısa Film Yarışması'nda ise 10 eser değerlendirilecek. Prof. Dr. Aytekin Can, yönetmen Nezih Orhon, yönetmen Ömür Atalay, oyuncu ve yönetmen Ufuk Bayraktar, oyuncu Özge Özberk, Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Altunay ve sanat yönetmeni Natali Yeres'in yer aldığı jüri, yarışmada en iyi eseri seçecek. En iyi eserin 7 bin 500 lira ödülün sahibi olacağı kategoride, Günah (Gülistan Acet), Sonuç (Hakan Sümer), Allı Yeşilli (Seyit Mehmet Yıldız), Bir Zamanlar Bir Köyde (Rıdvan Yavuz, Mustafa Koçoğlu), Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film (Serdar Önal, Ömer Çapoğlu), Körler Müessesesi (Damla Güçer, Dilara Balcı), Salı (Ziya Demirel), Zilan (Mahsum Akyel), Mucize Aynalar (Metehan Şereflioğlu) ve Ukde (Oğuz Turan) isimli kısa filmler yarışacak. İlk gün ayrıca, yönetmen Fatih Hacıosmanoğlu'nun "On Adım", Ivan Ostrochovsky'nin "Keçi" ve Merzak Allouache'nin 'Madam Courage' filmlerinin de Türkiye prömiyerini yapacak.

Organizasyon kapsamında, Berlin, Cannes, Toronto gibi saygın film festivallerinde ilk kez izleyici karşısına çıkan ödüllü filmler de sinemaseverlerle buluşacak.
Festival, 12 Kasım'a kadar devam edecek.

CİHAN
<< Önceki Haber 6. Malatya Uluslararası Film Festivali başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER