Erdoğan: Türkiye için büyük bir adım

2012 yılının son Ulusa Sesleniş programında konuşan Başbakan Erdoğan, gençlerden onları provoke etmek isteyen ve şiddete sürüklemeye çalışan kesimlere prim vermemelerini istedi.

Erdoğan: Türkiye için büyük bir adım

Erdoğan, “Geçmişte maalesef, öğrenci olayları yüzünden Türkiye çok büyük acılar yaşadı, ağır bedeller ödedi. Dolayısıyla, öğrencilerimizi sokağa dökmek isteyenlere, ülkemize benzer bedeller ödetmek isteyenlere karşı lütfen hepimiz duyarlı olalım.” dedi.

2012 yılının son Ulusa Sesleniş programında gençleri kendilerini provoke etmek kesimlere karşı dikkatli olmaya davet eden Erdoğan, bütün bir yılın muhasebesini yapmak, bir yılda gerçekleştirilen faaliyetleri kısa bir şekilde özet başlıklarla değerlendirmek istediğini söyledi. 

Ocak ayından İstanbul’da, 150 yıllık rüya olan Marmaray’ın ilk kaynak törenini gerçekleştirdiklerine belirten Erdoğan, “Şubat ayında, 17 vilayetimizdeki 52 okulumuzda birden, Fırsatları Artırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi’ni, yanı kısa adıyla FATİH Projesi’ni başlattık. Mart ayında kamuoyunda 4 + 4 + 4 olarak bilinen yasayla, 28 Şubat döneminden kalma, vesayet sisteminin antidemokratik bir uygulamasına daha son verdik; eğitimde özgürleşmenin önünü açtık. Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Yasası ile İntibak Yasası’nı, yine Mart ayında, ülkemize, milletimize kazandırdık. Emekli vatandaşlarımızın çok uzun yıllardır dile getirdikleri intibak talebi, 1 Ocak 2013’ten itibaren artık gerçekleşiyor.” diye konuştu. 

Nisan ayında işsizlikle mücadelede önemli bir adım atıldığını ve 2 bin 817 iş ve meslek danışmanının atamasının gerçekleştirildiğini kaydeden Erdoğan, “Mayıs ayında bütün Karadeniz ile Kuzey Kafkasya’yı Doğu ve Güney Doğu Anadolu’ya, oradan Orta Asya ve İran’a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergâhının en kritik geçişinin, 14 bin 700 metrelik Ovit Tüneli’nin ilk adımını attık. Haziran ayında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le birlikte, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin, yani, kısa adıyla TANAP Projesi'nin imzalarını attık. Yaklaşık 7 milyar dolarlık bu projeyle, Türkiye ve Azerbaycan olarak, Avrupa enerji arz güvenliği konusunda stratejik bir konuma gelme yolunda önemli bir mesafe kat etmiş olduk. Temmuz ayında, çeşitli şehirlerimizde inşa edilen büyük yatırımların resmi açılışlarını gerçekleştirdik. Ağustos ayında, bir ilki gerçekleştirerek yaptığımız Özürlü Memur Seçme Sınavı ile memur olmaya hak kazanan engelli kardeşlerimiz için kura çektik. Bu anlamlı girişimle, tam 7 bin 746 engelli kardeşimizin kamuda istihdamını sağladık.” şeklinde konuştu. 

Eylül ayında, İstanbul’da, 'İstanbul’un 7 Tepesine 7 Tünel' projesinin ikincisini, yani Kâğıthane-Piyalepaşa Tüneli’nin ardından Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli’nin açılışını gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: “Ekim ayında, İstanbul’da düzenlediğimiz bir törenle, Türkiye’de o güne kadarki en büyük imar hareketi olan bir projeyi başlattık. Ülkemizin yeniden imarı için, afet riski taşıyan binaların toplu yıkımını öngören hayati önemi haiz bir projeyi başlattık. Kasım ayında, Altay Projesi kapsamında üretilen ilk prototip tank ile ülkemizin yüzünü ağartan, savunma sanayimizin geleceği için son derece mühim olan tarihi bir adım atmış olduk. Son günlerini idrak ettiğimiz bu aralık ayında da tıpkı bundan önceki yıllarda, aylarda olduğu gibi, yine büyük projeleri, büyük tesisleri tamamladık, milletimizin hizmetine sunduk.” 

"2013 YILINDA BURS VE KREDİ ALAN ÖĞRENCİ SAYISI 1 MİLYON 304 BİNE ÇIKTI"

2002 yılında, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Türkiye genelinde sadece 451 bin öğrenciye öğrenim kredisi verdiğini vurgulayan Erdoğan, “Şu anda biz, 1 milyon 173 bin öğrenciye burs ya da kredi veriyoruz. Bu sayı 2013’te 1 milyon 304 bin öğrenciye çıkıyor. Başvuran her öğrenciye, hiç kimseyi dışarıda bırakmadan, durumuna göre burs ya da krediyi mutlaka veriyoruz. Bizden önce burs ve krediler 3 ayda bir verilirken, biz şu anda bunu aydan aya öğrencilerimize teslim ediyoruz. Şehit, gazi, harp ve vazife malullüğü aylığı alanların çocuklarına, engellilere, yetimlere, yetiştirme yurdunda kalan 7 bin 110 öğrencimize karşılıksız burs veriyoruz. 2002 yılında, bir öğrenci, 45 lira burs ya da kredi alıyordu. 2012 yılında, bu rakam, yüzde 478 oranında artışla 260 liraya yükselmişti. Şimdi biz, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere, burs ve kredilere yüzde 8 oranında artış yapıyor ve öğrencilerimize aylık 280 lira ödemeye başlıyoruz. Aylık beslenme yardımını da 180 liradan 200 liraya çıkarıyor, böylece öğrencilerimizin eline, beslenme yardımı dâhil, aylık 480 lira geçmesini sağlıyoruz. Yüksek lisans öğrencisi 2002 yılında 90 lira alıyordu, bugün 520 lira alıyor. 1 Ocak’tan itibaren yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs ve kredisini de 560 liraya yükseltiyoruz. 2002 yılında 135 lira burs ya da kredi alan doktora öğrencisi bugün 780 lira alıyor. Bunu da, önümüzdeki haftadan itibaren 840 lira olarak ödemeye başlıyoruz.” açıklamasında bulundu. 

"GÖKTÜRK 2 UYDUSU TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN BÜYÜK BİR ADIM NİTELİĞİNDE"

Göktürk 2 adı verilen yerli uydunun Çin’den başarıyla uzaya fırlatıldığını belirten Erdoğan, yüzde 80’i yerli mühendislerin eliyle yapılan Göktürk 2 uydusunun, Türkiye için, tarih için, gelecek için büyük bir adım niteliği taşıdığını vurguladı. 

Üçüncü Boğaz Köprüsü ve bağlantı yolları yapım çalışmalarına 2013 yılında başlayacağını anlatan Erdoğan, “İstanbul’a, yılda 100 milyon insanın kullanabileceği kapasitede üçüncü bir havalimanı kazandıracağız. Çukurova Bölgesel Havalimanı projesini 2015’te bitiriyoruz. Ege Bölgemize, İzmir’e, Çandarlı Limanı'nı kazandırıyoruz. Kanal İstanbul Projemizin çalışmaları devam ediyor. İstanbul ve Ankara’daki metro projelerini tamamlayacak, yeni projeleri başlatacağız. Marmaray Boğaz Tüp Geçidi, İzmir’de İzkaray, Ankara İstanbul, Ankara Sivas, Ankara İzmir hızlı tren hatları bitmiş olacak. Türkiye ve KKTC’de inşası devam eden barajlardan sonra, 13 Ekim itibariyle, dünyada bir ilk olan denizaltı geçişli boru döşeme işlemine de başladık. Projeyi inşallah 7 Mart 2014 tarihinde tamamlayacak, Anamur’dan Geçitköy’e yılda toplam 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu götüreceğiz.” şeklinde konuştu.
<< Önceki Haber Erdoğan: Türkiye için büyük bir adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER