ABD Başkanı'nı o düşüncesinden vazgeçiren ne oldu?

Ebru Afrika News Genel Yayın Yönetmeni Nadir Kılıç, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kenya ziyaretini dikkat çeken bir yazıyla kaleme aldı.

ABD Başkanı'nı o düşüncesinden vazgeçiren ne oldu?

ABD Başkanı Barack Obama'nın 1,5 yıl önce Tanzanya’ya kadar gelip çeşitli gerekçeler göstererek baba yurdu Kenya’yı ziyaret etmediğini belirten Nadir Kılıç, aradan geçen zaman içerisinde Obama'nın düşüncesinde ve Kenya'da yaşanan değişikliğe dikkat çekti.

İşte Nadir Kılıç'ın o yazısı:   

Çok değil daha bir buçuk yıl önce ABD Başkanı Barack Obama, Kenya’nın kapı komşusu Tanzanya’ya kadar gelmiş, baba yurdu Kenya’ya uğramamıştı. Açıkçası büyük bir hayal kırıklığıydı bu Kenya için. Aradan geçen bir buçuk yıl içinde ya Obama ya da Kenya’da çok şey değişmiş olacak ki Obama Kenya’ya geliyor. Sokaklarda Obama bayramı...

Afrika ziyaretinde Obama, Kenya’yı pas geçmesinin gerekçesi olarak “Yolsuzluk ve Rüşvetin yaygınlığını” bir de Başkan Kenyatta’nın ICC (Uluslararası Suç Mahkemesi)’de yargılanıyor olmasını gerekçe göstermişti.

ICC savcıları Kenyatta ve yardımcısı Ruto’yu 2007 seçimleri öncesindeki çatışmalarda binden fazla insanın ölmesinden sorumlu tutuyordu ve bunun bir insanlık suçu olduğunu iddia ediyorlardı. O dava delil ve şahit olmadığı için düştü. Kenyatta aklandı.  

Peki Obama’nın rüşvet ve yolsuzluk gerekçesine ne oldu? Açıkçası aradan geçen bir buçuk yıl içinde rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede ciddi bir yol katedildiğini söylemek büyük bir iyimserlik olur. Ama Kenyatta, Rüşvetle Mücadele (EACC) komisyonuna arkanızdayım dedi. Ülkede ne kadar vali, senatör, bakan, milletvekili ve üst düzey bürokrat varsa hepsi süzgeçten geçirildi. Ve Kenya tarihinde ilk defa bir utanç listesi yayınlandı.

Bu listede 100’den fazla isim vardı ve bunlar hergün televizyonlarda gördüğümüz, ülkeyi yöneten insanlardı. Ve maaşıyla mal varlığı arasındaki farklar ortaya kondu bu paraları nereden buldukları soruldu. Çoğu da Uhuru Kenyatta ile arası iyi olan, hatta yakın dost dedikleri isimlerdi. Kenyatta EACC’nin Utanç Listesi’ne destek verdi. Bazı bakanlarının ve bürokratlarının istifasını istedi, “herkes yargı önünde aklanmalı, ancak aklandıktan sonra görevlerine geri dönebilirler” dedi.

Sonuç alındı mı? Henüz “büyük bir devrim oldu” demek mümkün değil ama süreç işlemeye devam ediyor. Ve böyle bir listenin kamuoyu ile paylaşılması Kenya’da büyük bir devrim sayılabilir zaten. 

Sonuç olarak ABD Başkanı şimdi Kenya’ya geliyor. Hem de büyük sermaye sahipleri ve işadamları ile birlikte ve heybesinde Kenya için güzel hediyelerle... Kenya da bu ziyaretin ülke için ne denli önemli olduğunun bilincinde. Kenyatta, “Dünya’nın gözü burada olacak ve bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

Öyle de yapıyorlar. Başkent Nairobi’nin yolları ve kaldırımları yenilendi, çevre düzenlemesi yapıldı. Şehir adeta renklendi, ışıklandı, hazırlandı. Sosyal Medya’da en güzel fotoğrafları paylaşılıyor,  Kenya’nın. En güzel yemekleri... İş imkanları, tatil merkezleri, vahşi hayattan enstanteneler...

Biliyorlar ki son bir kaç yıldır El Şebap terör örgütü sebebiyle büyük darbe yiyen turizm ve yatırımlar eğer bu ziyaretten alınlarının akıyla çıkarlarsa yeniden hareketlenecek. American şirketleri yatırım yapmaya razı olursa ekonomi canlanacak yeni iş imkanlarına kavuşacaklar.

Ülkenin Çin’e mecburiyeti ve ithalat azalacak, belki ülkenin kaderini etkileyen sektörler çeşitlenecek, alternatiflerle Kenya’lılar rahat bir nefes alacak. Hasılı Kenya için bir dönüm noktası olacak...

Bana göre Kenya bütün bunları fazlasıyla hak ediyor. Ülkenin kaynak potansiyeli ve demokrasisi gelişmeye, modernleşmeye ve büyümeye fazlasıyla elverişli. Kenya zaten bir ivme yakalamış durumda ve Amerika ile ya da Amerikasız bu süreci öyle ya da böyle tamamlayacak.

Peki bu ziyaret sadece Kenya için mi önemli? Elbette değil. ABD de en az Kenya kadar bu gezinin başarılı geçmesini umuyor. Ziyaretin bu yönünü de başka bir yazıda değerlendirelim... 
<< Önceki Haber ABD Başkanı'nı o düşüncesinden vazgeçiren ne oldu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER