ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, Suriyeli çocuklara kitap dağıttı


ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony J. Blinken, Adana'da Mehmet Zahid Kotku İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrenim gören Suriyeli öğrencilere kitap dağıttı.

Vali Mustafa Büyük, İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar ve diğer ilgililerin de yer aldığı törende konuşan Blinken, bu okulu, Türkiye'deki 2 milyondan fazla Suriyeli göçmene gösterdiği cömertliğin göstergesi olarak tanımladı. Suriyelilerin korumasını yasalarına koyarak ve onların eğitimini garantiye alan Türkiye'nin, diğer bütün ülkelere örnek olduğunun altını çizen Blinken, "ABD, Türkiye ile olan partnerliğinden çok gurur duymaktadır. Türkiye'nin güvenliğine, refahına ve bu krizdeki liderliğine destek olmak için beraber çalışmaya hazırdır. Türkiye'nin, Türk çocuklarının okuduğu okulları Suriyelilere açmasından dolayı çok müteşekkiriz. Biliyoruz ki yaşadıklarınız, karşılaştığınız problemler çok büyük. Yaptığınız fedakârlıklar da çok büyük. Ama sayenizde bugün burada olan çocukların bir geleceği var." dedi.

Krizin başlangıcından bu yana ABD'nin bölgede 4,5 milyar dolardan fazla insani yardım yaptığını ifade eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony J. Blinken, "Hayatları kurtarmaya çalıştık. Yıkılan toplulukları yapmaya, kaybolan hayatları tekrar bir araya getirmeye çalıştık. Türkiye'de 13 yeni okul yaptık. Aynı zamanda 77 okulda UNICEF ortaklığıyla 100 bin çocuğa yardımcı olduk. Bugün yeni bir girişimi anons etmekten memnuniyet duyuyorum. Bu da Suriyeli ve Türk çocukların İngilizce bilgisini geliştirmek için yapılan bir fırsattır. Aynı zamanda kendilerini eğitecek öğretmenleri de eğitecek ve profesyonel gelişimlerine katkıda bulunacak. Bu, Suriyeli ve Türk çocukları sınıflarda bir araya getirecek. Suriyeli ve Türk öğretmenler tarafından eğitimleri sağlanacak. Ümit ediyoruz ki Güneydoğu Anadolu'da 3 şehirde pilot olarak başlayacak olan bu program hem bu çocukların İngilizcelerini geliştirmekle kalmayacak; onların aynı zamanda birbirlerini karşılıklı anlamalarına da faydası olacaktır. Evlerinden olan ve inanılmaz güçlüklerden gelip geçen çocukların cesaretinden ve dayanıklılığından, bütün bölgede çok etkilendim. Çocuklarda iyimserlik ve umut da görüyorum. Bizim gibi sorumluluk pozisyonunda olan insanların görevi bu umutlarını gerçeğe dönüşmesini sağlamak olmalıdır. Bu çocukların geleceği sadece onların değil, ülkelerinin ve bölgedeki devletlerin de geleceğini; bununla da kalmayacak tüm dünyayı etkileyecektir." şeklinde konuştu.

Tüm (Suriyeli) çocukların okula gittiğinden emin olabilmek için hala yapılacak çok şeylerinin olduğunu vurgulayan Blinken, "Ama görüyorum ki Türkiye'nin yaptıkları, ilgilenen başka ülkelerin, Amerika'nın, BM'nin, okulların ve öğretmenlerin inanılmaz çabaları sayesinde bunun mümkün olabileceğini görüyorum." ifadelerini kullandı.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise tarihi, kültürel ve inanç bağları olan Suriye'den Türkiye'ye göçmek zorunda kalan misafirlere eğitim hizmeti vermeye çalıştıklarını anlattı. Suriyeli göçmenlere yönelik devletin ve halkın çok önemli destekleri bulunduğunu hatırlatan Büyük, şöyle devam etti:

"Bu alanda uluslararası kuruluşların ve dost devletlerin bizlere olan desteklerine de müteşekkiriz. Adana'da kayıtlı 130 bin Suriyeli var. Bir geçici konaklama merkezi olarak kampımız var. Kampta yaklaşık 4 bin öğrencilmiz eğitim görüyor. İl genelinde 16 ayrı okulda 10 bin 500 Suriyeli öğrenci eğim görüyor. Ayrıca normal okullarımızda bin'in üzerinde öğrencimiz mevcut. Biz Suriyeli misafirlerimizle her şeyimizi paylaşmaya hazırız. Ümit ederim ki Suriye'de Esad rejiminin zulmünden kaçan bu misafirlerimiz orada meydana gelecek, huzurla en kısa sürede ülkelerine dönme imkânına kavuşurlar. Bütün yapılanlara rağmen yapmamız gereken çok şeyin olduğunu biliyoruz. Şu anda çocuklarımızdan ancak yüzde 50'si ancak eğitim imkanına kavuşmuş durumda. Bu oranı artırmak, daha iyi şartlarda eğitim, sağlık ve konaklama verme konusunda hükümetimizle, devletimizle fedakarca çalışmaya devam edeceğiz."

Konuşmalardan sonra ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, Vali Büyük ile birlikte Suriyeli öğrencilerin eğitim gördüğü bir sınıfı ziyaret etti. Suriyeli öğretmenin ders sunumunu ilgiyle izleyen Blinken, çocuklara kitap dağıtıp, günün anısına fotoğraf çekti.
CİHAN
<< Önceki Haber ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, Suriyeli çocuklara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER