Adalet Bakanı Bozdağ: Dokunulmazlıklarda muhalefet ipe un seriyor


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda muhalefet partilerinin samimi olmadığını belirterek, ipe un serdiklerini söyledi.

Temel atma ve açılış programına katılmak üzere memleketi Yozgat'a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat Gençlik Merkezi ve Sporcu Yetiştirme Antrenman Tesisi temel atma törenine katıldı. Daha sonra şehit yakınları ve gazilerle yemekte bir araya gelen Bozdağ, program öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik bir soruya Bozdağ, şu cevabı verdi: "Yasama dokunulmazlığı yasama faaliyetinde bulunan milletvekillerinin herhangi bir baskı, korku, tehdide muhatap olmaksızın yasama ve denetim faaliyetlerini özgürce ve cesurca yerine getirmeleri için anayasaya konulmuştur. Yasama dokunulmazlığı, milletvekillerinin sadece görevlerini yapmak için tanınmış bir haktır. Yoksa milletvekillerinin Türk Ceza Kanunlarından suç olarak tanımlanan fiilleri yapmak için onlara tanınmış bir imtiyaz değildir. Yasama dokunulmazlığı hep ifade ettik, suçu işleme hakkı, suç işleme hürriyetini kimseye vermez. Şu anda TBMM'de 500'ün üzerinde dokunulmazlıkla ilgili fezleke var. Birden fazla milletvekilleriyle ilgili fezlekelerin olduğunu görüyoruz. Bu fezlekelerinin normal bir biçimde TBMM'de görüşülmesinin çok büyük bir zaman kaybına yol açacağı da açıktır.

Karma komisyon anayasa ve adalet komisyonu üyelerinden meydana geliyor. 52 üye yapıyor ve bunlarla ilgili dosyaları gündeme alıp görüşebilmesi için bir hazırlık komisyonu kurması gerekiyor. Bu komisyonlar bugüne kadar teamüllerde 5'er kişiden olmuş ve her defasında azami bir komisyona 20 dosya verilmiş, baktığında 10 komisyon 20 dosyadan 200 dosya yapar, bir ay içerisinde 200 dosya 500 dosya içinde yaklaşık 4 ay gibi süreye ihtiyaç var. Bir ayda bunun komisyonda görüşmesi 6 ay yapıyor. Ayrıca genel kurul görüşmeleri var. Genel kurul görüşmelerinde geçen zamana baktığımız vakitte bir dosya asgari 2 saat alıyor. Yani hesap ettiğinde 500 dosya üzerinde 100 saat yapar. Günde 10 saat çalışmış olsa 90 gün yapıyor. Buna Meclis'in haftada 3 gün çalıştığını düşünürseniz 33 haftaya tekâmül eder. Bu da 1,5 yıl gibi bir süre edecek ve sadece bu işle uğraşacak.

O zaman TBMM ülkemizin bunca sorunuyla uğraşmak için bir vakit bulamayacaktır, bütün mesaisini dokunulmazlıkların görüşülmesi ve kaldırılmasına harcayacak demektir. O nedenle Başbakanımızın dün yaptığı çağrıda 'madem ki bütün vekillerle ilgili dosyalardaki dokunulmazlıklar kaldırılsın ve yargılamaların önü açılsın' deniyor öyleyse Meclisimizin üzerindeki bu yükü almak, Meclisin memleketin diğer meselelerle ilgilenmesini sağlamak için anayasaya geçici bir madde koymak suretiyle bu dosyalarla ilgili ve sınırlı bir biçimde dokunulmazlıkların kaldırılmasını sağlayalım teklifinde bulundu."

"DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI GELECEĞE YÖNELİK ANLAMINA GELMİYOR"

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının milletvekillerinin geleceğe dönük dokunulmazlıklarının kaldırılacağı anlamına gelmeyeceğini anlatan Bozdağ, şöyle devam etti: "Bu dosyalar dışında dokunulmazlıkların kaldırılması anlamına da gelmemektedir. Bu sadece Meclis'te bulunan fezlekelerle ilgili ve sınırı olmak kaydıyla dokunulmazlıkların kaldırılmasını bu suçlarla ilgili ve sınırlı milletvekillerinin yargılanmasının önündeki engelinin kaldırılması sonucunu doğuracaktır. Bazıları bunu yorumlarken dokunulmazlıklar tamamen kalkıyor, milletvekili tamamen düşüyor şekilde değerlendirmeler yapıyor. Bunlar doğru değerlendirmeler değildir. CHP bu konudaki çağrısında samimiyse bu anayasa değişikliği konusuna destek verir. Metnin yazılması konusunda ortaklaşa metin de yazılabilir veya hazır olan bir metin üzerinde de mutabakat sağlanabilir. Bu her şekilde mümkündür."

"MHP SAMİMİ BİR YAKLAŞIM SERGİLEMİYOR"

MHP'nin samimi bir yaklaşım sergilemediğini ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti: "MHP'nin Sayın Genel Başkanı yaptığı açıklamalara bakarsak MHP bu konuda samimi bir yaklaşım ortaya koymuyor. Şu anda dokunulmazlıklarla ilgili Meclis'te bir konu milletin bu konuda da talebi var. O zaman bütün partiler bir araya gelir amasız, fakatsız, lakinsiz, ön şartsız mevcut dosyalarla ilgili dokunulmazlıkları pek hale kaldırabilirler. Buna engel bir durum yok. Yok efendim 'buna varız ama anayasanın 83'üncü maddesini yeniden ele alalım, yazalım' veya 'şunu yapmak için şu şu konularda da adım atalım' demek açık şekilde ifade ediyorum ipe un sermektir. Esasında dokunulmazlıkların kaldırılmasını istemediğini üstü kapalı bir şekilde beyan etmektir. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda samimi olmadığını itiraf ve ilan etmektir. Samimi olan şartsız, fakatsız, amasız, lakinsiz bir araya gelir. Talep belli, yapılacak belli onu hep beraber yapmış oluruz." CİHAN
<< Önceki Haber Adalet Bakanı Bozdağ: Dokunulmazlıklarda muhalefet ipe... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER