AK Parti'nin Meclis Başkan adayı İsmet Yılmaz


Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis Başkanı adayını açıkladı. AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen MYK toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, adaylarının Mili Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas milletvekili İsmet Yılmaz olduğunu söyledi.

24. ve 25. dönemlerde AK Parti Sivas milletvekili olarak görev yapan İsmet Yılmaz, 7 Temmuz 2011'de Vecdi Gönül'ün yerine Savunma Bakanlığı'na getirilmişti. Davutoğlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "MYK'da yaptığımız istişareler neticesinde TBMM Meclis Başkan adaylığı için AK Parti olarak Sivas milletvekilimiz sayın İsmet Yılmaz'ı önermeyi kararlaştırdık. Kendisi için, partimiz için, ülkemiz için, TBMM çalışmalarına katılan bütün milletvekilleri için hayırlı olmasını diliyorum." sözleriyle duyurdu.

Seçimin ardından partinin bütün kurullarıyla ve milletvekilleriyle çok sayıda istişare toplantısı gerçekleştirdiklerini aktaran Davutoğlu, İsmet Yılmaz'ın isminin belirlenmesi sürecini ise şöyle anlattı: "Dün bütün bu kanaatleri değerlendiren bir çalışma yaptıktan sonra iki arkadaşımızın isminin çok açık bir şekilde öne çıktığı ortaya çıktı. Sayın Nabi Avcı ve Sayın İsmet Yılmaz. Dün akşam iftarda birlikteydik, iftar sonrasında da her iki arkadaşımızla da ayrı ayrı görüştüm, daha sonra da birlikte görüştük. Bütün partimizin şu ana kadar gerçekleştirdiği o olgun siyasi tavır çerçevesinde iftiharla ifade ediyorum, bütün bu süreçlerde hiçbir arkadaşımız kendi nefsini, kendi çıkarını, kendi düşüncesini öne koymadı. Dün de her iki arkadaşımızla tek tek görüştüğümde de diğer arkadaşımız lehine feragat etmesinin uygun olacağını, çünkü diğer arkadaşının daha ehil olduğunu ifade ettiler. Bu, hareketimizin, siyasetimizin geleceği açısından bende büyük bir memnuniyet ve özgüven oluşturdu. Bunu açıkça ifade edeyim. Her partinin kendi kuralları var ama en büyük grup olarak biz, meclis başkanlığı adayını belirlerken bütün istişari süreçlerde, hiçbir tartışma yaşamadan, birçok kıymetli arkadaşımızın da adı geçiyordu, en son iki isim üzerinde istişare yoğunlaştığı için zikrediyorum, verilen kanaatler itibariyle, 350'ye yakın arkadaşımız fikir beyan etmiş oldu. Bu ahlaki olgunlukları dolayısıyla bütün arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum. Kanaat beyan edenler, istişareye katılanlar, yoğun istişareler içinde hiçbir sınırlama olmaksızın görüşlerini ifade edenler. Ve bazen farklı kanaatler serdedildiğinde karşılıklı saygı içinde bunu tartışan arkadaşların varlığı AK Parti grubunun gücüdür. Daha sonra bu iki arkadaşımızı ortak değerlendirdiğimizde bir arkadaşımızın ismi öne çıktı dün gece yarısı itibarıyla. Ben de o arkadaşımızla ilgili kanaatimi de bugün MYK'ya aktardım. Dediğim gibi her iki arkadaşımız da üstün vasıflara sahip arkadaşlar. Diğer birçok ismi geçen ve milletvekillerimizden destek alan arkadaşlar da aynı şekilde üstün vasıflara sahipti. MYK'da yaptığımız istişareler neticesinde TBMM Meclis Başkan adaylığı için AK Parti olarak Sivas milletvekilimiz Sayın İsmet Yılmaz'ı önermeyi kararlaştırdık. Kendisi için, partimiz için, ülkemiz için, TBMM çalışmalarına katılan bütün milletvekilleri için hayırlı olmasını diliyorum. Kendisi bugünden itibaren müracaatı da gerçekleşecek, temaslar da yapılacak. En hayırlı kararın oluşacağı yönündeki kanaatimi bir kere daha izhar etmek istiyorum. Bu istişarelerimiz devam edecek. Önümüzdeki günlerde özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesine müteakip bu sefer koalisyon çalışmalarıyla ilgili olarak da faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. En doğru kararı alabilmek, ülkemizi en hayırlı sonuca ulaşabilmek için bundan sonraki çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz."

KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİNİ OLUMLU BULUYORUM

Davutoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Davutoğlu'na ilk olarak Kılıçdaroğlu'nun 'rövanşizmle hareket edilmez' şeklindeki açıklamaları soruldu. Ayrıca Baykal'ın aday gösterilmesinin, koalisyon için ilk işaret olarak yorumlandığı şeklindeki iddialar aktarıldı.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Önce ikincisinden başlayayım. Sayın Baykal çok tecrübeli bir siyasetçidir. Geçici Meclis Başkanımız olarak da hepimizin kendisine saygıyla yaklaşmamız iktiza eder. Son derece başarılı bir Meclis yemin törenine katkıda bulundu. Ancak sayın Baykal CHP'nin adayıdır, partimizin adayı da İsmet Yılmaz'dır. Dolayısıyla koalisyon görüşmeleri başlamadan sanki Meclis Başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerindeki pazarlıkların parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam. AK Parti parti disipliniyle hareket eden bir partidir. Ve en büyük gruba sahip parti olarak da şu ana kadarki siyasi teamüller bir iki istisna dışında Meclis Başkanı'nın en büyük siyasi gruba sahip olan partiden çıkmasıyla neticelenmiştir. Dolayısıyla Sayın Baykal'la, bugün kendisiyle görüşeceğim, karşılıklı hürmetimiz vardır. Ama Meclis Başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerinin parçası değil. Koalisyon görüşmeleri Meclis Başkanlığı Divanı oluşturulduktan sonra sayın Cumhurbaşkanımızın beni görevlendirmesiyle başlayacaktır. Şu ana kadar yapılan resmi hiçbir temas olmamıştır. Karşılıklı görüşler, fikirler beyan edilmemiştir. Bu çerçevede de Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün basına yansıyan ifadelerini son derece olumlu buluyorum. Bunu da ifade edeyim. Seçimin ilk günlerinde söz konusu olan yüzde 60'lık blok, kutuplaşma ifadesi içeren rövanşizm ifadesi içeren yaklaşımlardan sonra görüşmelerin yaklaştığı bir dönemde her türlü görüşe açık olduğunu, rövanşizme hiç itibar etmeyeceğini vurgulaması önemlidir. Bizim için de Cumhurbaşkanlığı makamına gösterilmesi gereken saygı, sadece Cumhurbaşkanımızın partimizin genel başkanı ve başbakanlığı ve kurucu liderliği dolayısıyla taşıdığı önem dolayısıyla değil, Türkiye Cumhuriyetinin en üst makamı olması hasebiyle de mutlaka bu tartışmaların dışında tutulması gerektiğini düşündük. Mutlaka o makamın onurunu korumak hepimizin vazifesi. O açıdan ve diğer konularda rövanşizm benzeri bir tutum takınılmayacağı gibi bir yaklaşım doğrudur. Olumlu değerlendiriyorum. Umarım ziyaretleri gerçekleştirdiğimde olumlu adımlar atılır. Yine ümit ederim ki sayın Bahçeli de MHP'de benzer bir yaklaşımla, HDP içinde de değerlendirmeler benzer bir yaklaşımla ele alınır ve Türkiye'de olumlu bir atmosfer söz konusu olur. Şu anda ülkenin uzlaşı içinde ülkeyi yönetecek bir hükümet yapısına ihtiyaç var. Yine dün Kobani'de olan olaylar dolayısıyla Türkiye içinde kargaşa çıkarmaya yönelik tahrikkâr tutumların da durması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

KAPIMIZ DİĞER ADAYLARA DA AÇIK

Ardından Davutoğlu'na "AKP'nin gündeminde eğer koalisyon olursa bakanlıkların sayısının artırılması, 3 dönem kuralının kaldırılması söz konusu mu? Diğer muhalefet partilerinin adayları ile görüşmeyi düşünüyor musunuz?" soruları yöneltildi. Davutoğlu'nun cevabı şöyle oldu: "Kolaydan başlayalım. Ben en en baştan söyledim, kim bizimle görüşmek isterse kapımız açıktır. Hiç kimseye kapımızı kapatmadık. Özellikle de başka partilerden gelmiş olabilir ama milli iradeyle seçilmiş Meclis çatısı altına gelmiş herkes bu anlamda milli iradenin temsilcidir. Benimle görüşmek isteyen, AK Parti Genel Başkanı olarak da Başbakan olarak da herkesle görüşürüm. Diğer adaylar da görüşmek istediğinde kapımız açıktır. Mutlaka görüşürüz. Kimsenin tereddüdü olmamalıdır.

3 DÖNEM KURALINI SEÇİM TARİHİ BELLİ OLURSA GÖRÜŞÜRÜZ

3 dönem kuralı AK Parti'de kuruluşundan beri uygulanan kuraldır ama bu kural kapsamına girmiş arkadaşlarımızın siyasi aşkını şevkini, dava ahlakını hiç etkilemediğini de son seçimler gösterdi. Bizde hiçbir şey mevki makam meselesi değil. Hepimiz ortak bir gaye için çalışıyoruz. Şu anda koalisyon kurulması gündemde olduğu için, normal bir dönemde seçim yapılacağı düşüncesinde olduğumuz için bu tartışmalar gündemimizde yok. Ama eğer herhangi bir şekilde seçim tarihinde bir değişiklik olursa ilgili kurullarımızda bütün bu konular ele alınır.

BAKANLIKLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ KONUSU DAHA ÖNCE DE VARDI, KOALİSYON KAYGILARININ PARÇASI DEĞİL

Bakanlıklar konusu, seçim neticeleri böyle olmamış ve koalisyon ihtiyacı olmamış olsaydı da bizim 13 yıllık tecrübeye dayalı olarak bakanlıklarımızın bazılarının yeniden yapılandırılması konusunda bazı ön görüşmelerimiz var. Hatırlayacaksınız Başbakanlık görevini aldıktan sonra bütün bakanlıkları ziyaret ettim. Ve onlardan kapsamlı brifingler aldığımda da Bakanlıkların icap ederse yeniden yapılandırılması konusunu arkadaşlarımızla Bakanlar Kurulu'nda değerlendirmiştik. 2011'de de bu konuda bazı değişiklikler yapılmıştı. İhtiyaç hasıl olursa bu düşünülür ama bu kesinlikle koalisyon kaygılarının bir parçası değildir. Koalisyon sebebiyle bakanlık sayısında artış gibi birşey düşünülmez düşünülmez. Ancak 13 yıllık birikim üzerinde ihtiyaç hasıl olmuşsa, ki tek başına hükümet kurmuş olsaydık da bazı düşünceler zihnimde vardı, ihtiyaç hasılı konular varsa da bunları değerlendiririz ve bakanlıkların yeniden yapılandırılması konusunda istişare yapma söz konusu olduğunda da ele alırız."

İLK TURLARDA NETİCE ALABİLİRİZ

Son olarak "Nabi Avcı'nın sizle yaptığı görüşmede affını istemesi gibi bir şey söz konusu oldu mu?" sorusu yöneltilen Davutoğlu, şunları aktardı "Hayır. Her iki arkadaşımız da diğer arkadaşımızın daha faydalı olacağı kanaatini yürekten söylediler. Bu da beni gerçekten çok duygulandıran, bu siyaset ahlakına sahip arkadaşlarla aynı yolda yolda yürüyor olmaktan da şükrettiğim akşam oldu dün akşam. Bir iki şey hususunda Nabi Bey'in İsmet Bey'le ilgili söylediği kanaatler ağır bastı. İsmet beyin kendisini anlattığı değil. İsmet Bey de aynı güçte ifadeler kullandı. Tamamıyla teknik bir prosedür olarak bazı konulardaki hususiyetler öne çıktı. O kanaat hasıl oldu. Mutlak kanaat o değildi tabi. MYK'da farklı bir değerlendirme olmuş olsaydı tekrar konuyu ele alırdık. Tam bir mutabakatla. MYK'da tam bir mutabakatla, en ufak bir tartışma yaşanmadı. Yaşanmış olsaydı da siyasi nezaket içinde olurdu. AK Parti'nin 258 milletvekiliyle sayın İsmet Yılmaz'ın arkasında olacağını göstereceğine eminim. Partilerin müdahil olduğu bir seçim değil. Biz, parti ahlakı ve İsmet Yılmaz'ın güçlü şahsiyeti sebebiyle ilk turlarda netice alacağımız düşüncesini taşıyorum, çünkü diğer parti gruplarında da adayımızla ilgili olumlu bir kanaat olduğu intibasını edindim."
CİHAN
<< Önceki Haber AK Parti'nin Meclis Başkan adayı İsmet Yılmaz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER