Akıncı: Tusk, çözüm sürecine destek ve bize güvence verdi

Akıncı: Tusk, çözüm sürecine destek ve bize güvence verdi

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'la çok verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi. Akıncı, "Tusk ve ekibi, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için yürüttüğümüz müzakerelere sonuna kadar destek verdi. Bize güvence verdiler." dedi

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'la görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Akıncı, görüşmenin son derece verimli geçtiğini belirterek, Tusk ve ekibinin Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için yürüttükleri müzakerelerin sonuna kadar desteklediklerini ifade etti. "Bunun başka bir yolu yok." diyen Akıncı, "Bu görüşmeler gerek Brüksel'de gerekse Lefkoşa'da olmaya devam edecek. Bu desteklerini her vesile ile her çerçevede yürüteceklerinin sözünü verdi Sayın Tusk. Bundan sonra da ilişkilerimizin artarak süreceği konusunda bizi tatmin etti. Bize bu konuda güvence verdi." şeklinde konuştu.

"KIBRIS TÜRK HALKINI İNKAR ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Geçtiğimiz Temmuz ayında Brüksel'de yapmış olduğu ziyaret sırasında Tusk ile görüştüklerini hatırlatan Akıncı, "Bu ikinci görüşmemiz oluyor. Bu kapasitesi ile Kıbrıs'a ilk gelişi. Daha önce Polonya Başbakanı olarak Kıbrıs'a geldi ama tabii ki Türk tarafına geçmedi. Şimdi konsey başkanı olarak bölgeye yaptığı ziyaret çerçevesinde Kıbrıs'a geldi. Tabii ki Avrupa Birliği'nin 3 tane yetkilisinden birisidir. Komisyon Başkanı Juncker de buraya gelmişti. AB Parlamento Başkanı Schulz ile orada görüşmüştük. Dolayısıyla AB'nin en üst düzey yetkilileri ile Kıbrıs Türk toplumunun Cumhurbaşkanı olarak temaslarımızı en üst düzeyde yürütüyoruz." açıklamalarında bulundu. AB ya da diğer yabancı ülkelerin KKTC'yi resmen tanımasalar da Kıbrıs Türk halkının varlığı inkar edilebilecek bir varlık olmadığını aktaran Akıncı, Kıbrıs Türkü'nün seçilmiş organlarının inkar edilemeyeceğini ifade etti.

"RUM TARAFINDA BAZI ÇEVRELERİN TEPKİLERİNİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Bu nedenle Tusk ve diğer yetkililerin KKTC ile temas etmelerinin en doğal bir gelişme olduğuna dikkat çeken Akıncı şunları söyledi:

"O nedenle bizimle temas etmeleri en doğal gelişmedir. Buna zaman zaman Rum tarafında bazı çevrelerin karşı çıkmasını anlamak mümkün değildir. Kıbrıs'ta biz çözüm istiyoruz. Bütün Kıbrıs'ı federal bir yapıda AB'ye taşıyacak olan bir çözüm olacak ve AB içinde yer alacak olan iki tane ana toplumdan birsinin iki tane kurucu devletten birisinin en üst düzeyden bir tanesinin AB'nin yetkilerinden temas etmesinden daha doğal bir şey olmaz. Kıbrıs Türkü'nün görüşlerini bu kişilerle görüşmede nasıl aktaracağız."

"ÇÖZÜM SONRASINDA KENDİMİZİ AB'NİN İÇİNDE BULACAĞIZ"

Görüşmelerin Brüksel ya da Lefkoşa'da süreceğine işaret eden Akıncı şöyle devam etti:
"Bunun başka yolu yok. Biz Kıbrıs'ta bir çözümle birlikte federal yapının iki kurucu devletinden birisi olarak kendimizi AB'nin içinde bulacağız. Dolayısıyla o güne giderken bizim AB ile ilgili ilişkilerimizi sürdürüp kendimizi bu yeni duruma hazırlamamız gerekiyor. O anlamda da AB ile bir harmanizasyon ihtiyacımız var. O konuları da konuştuk. Bu konularda da her türlü yardımı yapmaya hazır olacaklarını söylediler. Ben bugünkü toplantıdan çok memnunum. Çok tatminkar bir toplantı olduğunu söyleyebilirim." CİHAN
<< Önceki Haber Akıncı: Tusk, çözüm sürecine destek ve bize güvence verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER