AKP 10 anketten sadece birinde oyunu artırdı

Şehit cenazelerinde AKP'ye yükselen tepki, iktidarın seçim hesabını altüst etti.

AKP 10 anketten sadece birinde oyunu artırdı

Yüzbaşı Ali Alkan’ın yarbay ağabeyi Mehmet Alkan’ın isyanı ile adeta zirveye ulaşan AKP’ye yönelik, “şehit tepkisi”, Saray’ı ve AKP Hükümeti’ni zor durumda bıraktı. Hem Saray hem de AKP yönetimi, asker ve polis cenazelerinde yükselen tepkilerin nedenlerini araştırmak için talimat verdi. Şu anda, uzmanlar, cenazelerde “niye vatan sağolsun denilmiyor”un cevabını arıyor. Bunun dışında, Diyanet’in ‘şehitliğin’ önemini anlatması ve cenazelerdeki tepkilerin medyada yer almaması konusunda da kararlar alındı.

CENAZELER TERS TEPTİ

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre Suruç katliamının ardından başlayan terör olaylarının, HDP’ye yönelik tepkiye neden olacağı ve HDP’nin de oylarının barajın altında kalacağı tahmin ediliyordu. Ancak hem Saray’ın hem de AKP yönetiminin yaptırdığı anketlerde HDP’nin baraj altında kaldığına yönelik hiçbir bulguya ulaşılamadı. Tam tersi, AKP’nin oylarında düşme eğilim olduğu görüldü. Hatta, 10’ün üzerinde yapılan anket çalışmasının sadece birisinde AKP’nin oyu yüzde 42 çıkarken, diğerlerinde 7 Haziran’ın alınan oyun altında gerçekleşti. Bu da AKP’yi ve Saray’ı zor durumda bıraktı.

CENAZELER MASAYA YATIRILDI

Her olayla ilgili anket yaptıran ve politikasını buna göre belirleyen AKP, asker ve polis cenazelerinde AKP Hükümeti’ne yönelik gelen tepkileri de masaya yatırdı. Cenazelerde AKP’li bakanların “yuhalanması”, “pet şişe” atılması, uzmanlar ve parti yöneticileri tarafından değerlendirildi. Ve yapılan değerlendirmelerde, cenazelerde AKP’ye yönelik tepkilerinin nedenlerinin araştırılması kararlaştırıldı. Bu konudaki çalışmayı, parti teşkilatları ve anket şirketleri yürütecek. AKP, çıkan sonuçlara göre de, terörle mücadele politikasını şekillendirecek.

ACİL TEDBİRLER ALINDI

Araştırma ile ilgili sonuçlar beklenirken Saray ve AKP yönetimi, şehit cenazelerindeki isyanın en aza indirilmesi için bazı tedbirler aldı. Bu tedbirlerin başında ise şehitliğin dinimizdeki yerinin anlatılması geliyor. Bu konuda Diyanet’e, “şehitliğin önemini anlatın ve halkın sabırlı davranması sağlayın” talimatı verildi. Bu nedenle, müftüler şehit cenazelerine katılarak, şehitliğin önemini anlatan konuşmalar yapıyorlar. Bunun dışında, parti teşkilatına da görev verildi. Teşkilatlardan, AKP’ye yönelik tepkilere önleyecek organizasyonların yapılması istendi.
AKP’li Salim Uslu’nun, Tokatlı askerin cenazesi için parti teşkilatını, “başarılı organizasyon” için teşekkür etmesi de bundan kaynaklanıyor. Söz konusu tedbirlerin dışında, hükümete yakın medya organlarında tepkilerin gösterilmemesi konusunda da talimat verildi. Ayrıca, güvenlik güçleri de asker ve polis cenazelerinde protesto edenlere, ölenlerin yakınları da dahil yönelik bazı incelemelerle algı operasyonlarına destek veriyor.

HÜSEYİN ÖZAY / TARAF 
<< Önceki Haber AKP 10 anketten sadece birinde oyunu artırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER