Tarihe yüz karası olarak geçecek uygulama

Çanakkale Şehitleri'ni anma töreninde halka ve yandaş olmayan basına yapılan zulüm açığa çıktı.

Tarihe yüz karası olarak geçecek uygulama

Birlik ve beraberliğin sembolü olan Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında skandal kararlara imza atıldı. Şehitlikteki törenler halkın katılımına kapatıldı, basın mensuplarına akredite engeli getirildi. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, yandaş olmayan medyanın törenleri izlemesini yasakladı.

Osmanlı Devleti’nin dört bir köşesinden gelen yüz binlerce askerin şehit düştüğü topraklarda yapılan ayrımcılık, 100. yıl kutlamalarına gölge düşürdü. Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliği yaptığı törenlerdeki ayrımcılıktan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

500 GAZETECİYE VAR ZAMAN VE CİHAN'A YOK

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı kutlanıyor. Ancak bu yıl resmi kutlamalar adeta halktan saklanıyor. Çanakkale Valiliği, şehitliklerdeki törenlere vatandaşların alınmayacağını açıklamıştı. Yasağa şimdi de basın mensupları eklendi. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), mart başında yaptığı duyuru ile törenlerde görev yapacak basın mensuplarının kurumun internet sitesinden akreditasyon başvurusu yapmalarını istedi. Şimdiye kadar yerli ve yabancı 500 civarında gazeteci müracaat etti. 13 Mart tarihinde, başvuru yapan tüm basın mensuplarına, “18 Mart Çanakkale Zaferi Törenleri için yaptığınız akreditasyon başvurusu uygun görülmüş olup törenlere ilişkin bilgiler ekte yer almaktadır.” onay mesajı gönderildi. Ancak törenlere bir gün kala BYEGM, Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı’nın (CİHAN) muhabirlerine yasak koydu.

'KOTA UYGULAMASINDAN DOLAYI AKREDİTASYON YOK'

Bazı haber ajansları 50 civarında başvuru yaparken, Zaman’dan 1 ve Cihan’dan ise 4 gazeteci müracaat etti. Diğer başvuruların tamamı onaylanırken Zaman ve Cihan çalışanlarının akreditasyonu onaylanmadı. Buna da şu gerekçe sunuldu: “Sayın medya mensubu, tarafınıza gönderilen bilgilendirme mailinde belirtildiği üzere başvurunuz tamamlanmıştır ancak organizasyonda daha sağlıklı koordinasyonun sağlanması için kota uygulaması yapıldığından akreditasyonunuz gerçekleştirilememiştir. Bilginize sunarız.”

'BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ'

Akreditasyon ayrımcılığına basın örgütlerinden tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nü kınayan bir açıklama yaptı. TGF Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca şunları söyledi: “Türk basınına yön veren ve halkın haber alma özgürlüğünü en önde savunması gereken kurumların başında gelen Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün, medyadaki ayrımcı ve ötekileştirici tavrı kabul edilemez. Demokraside her türlü insan hakları ve hürriyetinin temelinde basın ve ifade özgürlüğü bulunmaktadır. Bunun da yolu, özellikle devleti temsil eden kurumların, tüm medya kuruluşlarına eşit mesafede durmasından geçmektedir. Bu bağlamda Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Çanakkale’deki akreditasyon uygulaması son derece manidardır ve yeniden gözden geçirilerek mutlak surette yanlıştan dönülmelidir. Aksi halde bu tür taraflı, yanlı ve ayrımcı uygulamalar, ülkemizde zaten çok yönlü tehdit altında bulunan basın özgürlüğünü, evrensel standartların daha da gerisinde bırakan kararlar olarak basın tarihimize geçecektir.”

'HABER ALMA HAKKI ENGELLENİYOR'

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Misket Dikmen ise basına yasağın Türkiye’de gelenek haline geldiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Çanakkale’de yatan şehitlerin hepsi bizim. Tüm medya kuruluşlarının, her olayda olduğu gibi bunu da izlemeye, kamuoyuna aktarmaya hakkı var. 500 gazetecinin izleyeceği anma törenlerine Zaman ve Cihan’ın alınmaması, Anayasa ile güvence altına alınan haber alma hakkının engellenmesi anlamına geliyor. Hiçbir kurumu, hiçbir gazeteciyi bu şekilde rencide edemezsiniz. Bu tutumu basın özgürlüğüne, halkın bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkına saygısızlık olarak görüyoruz.”

'VATANDAŞSIZ TÖREN Mİ OLUR?'

Törenlere vatandaşların alınmayacağının açıklanması tepki çekti. Berber Cüneyt Yılsız, “Vatandaşsız tören olur mu? Burada dedelerimiz savaşmış. Asıl vatandaşların alınması gerekiyor.” dedi. Avukat Mustafa Erdol ise “Törene ailecek gitmeyi düşünüyorduk, şimdi çocuklara nasıl izah ederim yasak olduğunu.” açıklamasını yaptı. Çanakkale Savaşları Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Maltepe de 18 Mart özel bir gün. Tüm ecdadın torunlarının orada olması lazım.” şeklinde konuştu. Çanakkale Valiliği ise yasağı şu açıklamayla savundu: “Özellikle tören günlerinde ziyaret bölgelerindeki otopark, yol ve feribotla geçişlerin kapasitelerinin üstünde olması nedeniyle ulaşımın aksadığı ve önemli sorunlara yol açtığı belirtilmiştir. Bu nedenle 18 Mart 2015 tarihinde, Mehmetçik Abidesi’nin bulunduğu bölge ziyaretçilere kapatılacaktır. Ayrıca 24-25 Nisan 2015 tarihlerindeki uluslararası törenlerde de bölge halkın ziyaretine kapatılacaktır.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Tarihe yüz karası olarak geçecek uygulama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER