Alman hükümeti mültecilerin ailelerini ne zaman yanlarına alabileceği tartışıyor


Almanya'da Federal Hükümetin İkinci İltica Paketi, CSU'nun "Mülteciler en az iki sene ailelerini getiremesinler" ısrarı nedeniyle meclisin gündemine getirilemedi. Suriyeli mültecilerin eşlerini ve çocuklarını getirmelerini kısıtlamak isteyen CSU, Suriyeli sığınmacılara iki yıllık sınır getirilmesini istiyor.

Koalisyon ortakları CDU ve SPD ise sınırın bir yıl olmasını teklif ediyor. Koalisyon Hükümetinin uzun zamandır üzerine çalıştığı İkinci İltica Paketi, koalisyonun küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) "Mülteciler en az iki sene ailelerini getiremesinler" ısrarı nedeniyle Federal Meclis'in gündemine getirilemedi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), sığınma hakkı elde eden mültecilerin eşlerini ve çocuklarını bir yıl sonra getirmelerini istiyor. Hükümet ortakları arasında diğer bir anlaşmazlık mültecilerin Almanya ve uyum kursuna maddi katkı verip vermemeleri konusunda yaşanıyor. SPD, mültecilerden katkı payı alınmamasını isterken, Birlik Partileri CDU/CSU'nun az bir miktarda olsa da alınmasını talep ediyor.

Koalisyon ortaklarının Almanca ve uyum kursu konusunda anlaşmaya yakın oldukları belirtildi. SPD, ayrıca mültecilere yönelik uyum, Almanca, anaokulu ve kreş hizmetleri için beş milyar Euro ek bütçe ayrılmasını istiyor.

MERKEL VE GABRİEL'DEN SEEHOFER'E ANLAŞMA TEKLİFİ

Başbakan Angela Merkel ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, CSU Başkanı Horst Seehofer'e aile birleşimi konusunda yeni bir teklif yaptı. Merkel ve Gabriel, aile birleşiminde başta Suriyeli olmak üzere daha fazla mülteciyi sınırlama kapsamını alınmasını ama bunun karşılığında sınırın bir yıla çekilmesini önerdiler. Alman haber ajansı dpa'nın haberine göre Seehofer'in bu teklife nasıl cevap vereceği merakla bekleniyor. Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğuna uzatma opsiyonlu geçici sığınma hakkı verildiği için CSU, bunlara aile birleşimi hakkının kısıtlanmasında ısrar ediyor.

İKİNCİ İLTİCA PAKETİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİ ÖNGÖRÜYOR?

Federal hükümet, Balkan ülkelerine ek olarak Fas, Cezayir ve Tunus'u da güvenli ülke listesine dahil etmek istiyor. Son zamanlarda bu ülkelerden gelen sığınmacıların sayısında önemli artış yaşanıyor. Almanya bu kişileri Tunus, Cezayir ve Fas'a hızlı şekilde geri göndermek istiyor. Federal hükümet, yeni iltica paketiyle ülke genelinde üç ile beş arasında kabul merkezi kurmak istiyor.Özellikle Balkan ülkelerinden gelenler sadece bu kabul merkezlerinde iltica başvurusu yapabilecekler.

Memurlar, başvuruları en fazla iki hafta içinde sonuca kavuşturacaklar ve sınır dışı süreci hızlanacak. Şuan iltica başvurusunun sonuçlandırılması ortalama beş ayı buluyor. Güvenli ülkelerden gelen sığınmacılar ancak kabul merkezlerinde kalabilecek ve maddi yardım yerine gıda ve hizmet alabilecek. Kabul merkezleri dışında ikamet edemeyecekler.

DOKTOR RAPORU İLE SINIR DIŞI KARARININ UYGULANMASINI GECİKTİRMEK ZORLAŞACAK

Federal hükümet, kesinleşmiş sınır dışı kararı olanların sınır dışı uygulamasını geciktirmek için doktor raporu aldığını ve sağlık nedenlerinden dolayı sürecin işleyemediğini tespit etti. Büyük Koalisyon, doktor raporu alınmasındaki kuralları sertleştirecek adımlar atıyor. Diğer taraftan sınır dışı edilecek kişilerin ellerindeki resmi belgeleri yok ettiği ve bu nedenle geri gönderilecek ülkelerin resmi belge olmadığı için vatandaşları kabul etmediği ifade edildi. Bunun önüne geçmek isteyen Alman hükümeti, Berlin'de merkez kuruyor. Yeni merkez, hızlı şekilde gerekli belgeleri hazırlayacak. CİHAN
<< Önceki Haber Alman hükümeti mültecilerin ailelerini ne zaman yanlarına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER