Almanların mültecilere bakış açısı değişiyor


Federal milletvekili Cemile Giousouf (CDU), Alman halkının göçmenlere karşı olumlu tavırlarına işaret ederek, çoğu kalifiye olan genç mültecilerin iş hayatına kazandırılmasının kalifiye işgücü sorununa çözüm olabileceğini vurguladı. Giousouf, mültecilere yönelik saldırıların da bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Federal milletvekili, Hristiyan Birlik Meclis Grubu ( CDU ) uyum politikaları sorumlusu Cemile Giousouf Krefeld Belediyesi tarafından düzenlenen göç ve uyum konulu panelde federal göç ve mülteci politikasına dair güncel konulara değindi.

İki saat süren panelde Giousouf, son yıllarda genellikle Afrika, Ortadoğu ve Balkanlardan yayılan göçün giderek arttığına dikkat çekerek, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bu konuya acilen kalıcı bir çözüm üretilmesini söyledi. Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası ilk defa böyle geniş çapta bir göçle karşı karşıya kaldığını belirten Giousouf, Alman halkının 90'lı yıllara nazaran mültecilere bakış açısının değiştiğini söyledi.

Giousouf konuşmasına şöyle devam etti: "Almanya 400 bin mülteciyi almayı planlıyor. Her ülke ekonomik gücüne göre mülteci alacak. Almanya ekonomik bakımdan çok güçlü bir ülke. Türkiye, Lübnan gibi ülkelerle kıyaslarsak, bu ülkeler milyonlarca mülteci kabul ediyor. Federal hükümet olarak eyaletlere maddi destek sağlayacağız. 2015- 2018 yılları arası eyaletlere mülteciler için 16 Milyar euro ödenek dağıtılacak. Aynı zamanda bize gelen mültecilere hızlı bir şekilde çalışma izni verilecek. Bununla birlikte mültecilerin Almanca öğrenebilmeleri için kurslar düzenlenecek, meslek eğitimi alabilmeleri için eğitim imkanları sunulacak."

Alman halkının göçmenlere bakış açısına da değinen Giousouf, "Alman halkının göçmenlere ve mültecilere yönelik bakışı 90'lı yıllara nazaran oldukça iyi. Almanların çoğu buraya gelen göçmenlere çok iyi davranıyor; ellerinden gelen yardımı yapıyor; evlerinin kapılarını açıyorlar. Boş zamanlarında Almanca kurslar veriyorlar. Gelenlerin çoğu müslüman olmasına rağmen Almanlar evlerine alıyor, yardımcı oluyorlar. Almanlar aslında yabancılara bu kadar açık olmazlar. Bu konuda çok olumlu gelişmeler yaşıyoruz. Camilerde Arapça bilenler bu insanlara yardımcı oluyor. Güzel gelişmeler bunlar. Alman ekonomisi ileride kalifiye eleman sıkıntısı yaşayacak. Buraya gelen mülteci gençlerin çoğu kalifiye eleman. Bu insanları en kısa zamanda buraya entegre etmeliyiz. Bu Almanya için büyük bir kazanç olacaktır." dedi.

Mültecilere yönelik saldırılara da dikkat çeken Giousouf şöyle devam etti: "Bizi korkutan yönü de var bu göçün. Almanya'da aşırı gruplar mültecilere yönelik saldırılarını artırmakta. Mültecilerin kaldığı 90 yurda saldırı düzenlendi. Bu bizi çok endişelendiriyor ve korkutuyor. Bizler Alman halkına mültecilerin durumunu anlatmalıyız. Eyalet eyalet, il il dolaşıp farklı platformlarda insanların kafasında oluşan şüpheleri gidermeliyiz. Aksi takdirde bilgisizlik yüzünden insanlar farklı düşüncelere yönelebilir. Biz Alman halkının çoğunluğunun mültecilere yönelik olumlu davranacağına inanıyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Almanların mültecilere bakış açısı değişiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER