NSU tanıkları için 'sağır oda' oluşturuldu


Aradan 14 yıl geçmesine rağmen aydınlatılamayan Köln'deki NSU terör olayları Kuzey Ren Vestfalya (KRV) meclisinde yeniden ele alınacak. Parlamento Araştırma Komisyonu çalışmalarına önümüzdeki hafta Çarşamba günü oluşturulan 'sağır odada' olayla ilgilenmiş olan iki savcı ve emekli bir polisi dinlemeyle başlayacak.

Gelecek hafta işbaşı yapacak olan Kuzey Ren Vestfalye (KRV) meclisinde oluşturulan Nasyonal Sosyalist (NSU) terör örgütü cinayetlerini araştırma komisyonu için hazırlıklar başladı. Komisyonun çalışmalarını daha güvenli yapabilmesi için meclis içindeki odalardan biri bu iş yeniden düzenlendi.

Söz konusu odada NSU terör olaylarındaki şahitler dinlenecek. Şahitleri dinleme çalışmasının güvenli olabilmesi için tadilattan geçirilen odanın dışarıdan dinlenilmemesi için oda 'sağır oda' şekline dönüştürüldü. Sağır oda oluşturulma sebebi ise olayın şahidi olduğu tahmin edilen istihbarat elemanlarının (V-Mann) dinlenilecek olması. Bu kişilerin istihbarat içinden bazı kişi ya da örgütlü kişilerin aşırı sağcı terör gurupları ile ilişkileri ve daha derin bilgiler verebileceği tahminleri yapılıyor. Edinilen bilgiye göre bu bilgilerin dışarıya sızmaması konusunda hassasiyet gösterilecek.

Çarşamba günü başlayacak dinlemelere ilk olarak olayın şahidi olarak görülen ve yine olaylarla yakından ilgilenmiş olan iki savcı ve bir emekli polisin dinlenilmesi ile start verilecek. Araştırma komisyonu başkanı Sven Wolf'un ifadesine göre olayda güvenlik güçleri, adalet görevlileri, bakanlık veya başka yetkili makamların ihmallerinin olup olmadığı sorgulanacak.

YÜKSEK GÜVENLİKLİ ARŞİV OLUŞTURULDU, DIŞARI BİLGİ ÇIKMAYACAK

Ayrıca konu ile ilgili mevcut dökümanların tamamı güvenlik güçleri tarafından 'çok gizli' olarak görüldüğü için meclis idaresi tarafından dokümanların arşivlenmesi için bir de yüksek güvenlikli ayrı bir oda oluşturuldu. Söz konusu arşiv odasının Düsseldorf içinde fakat meclisin dışında bir yerde olacağı dillendiriliyor. Bu arşive sadece araştırma komisyonu üyeleri girebilecek. Arşivi kullanan üyeler kağıt üzerinden ya da dijital ortamda sadece okuyup bilgi edinebilecek fakat fotokopi ve resim çekme gibi bilgileri dışarı taşıyabilecek işlemlere müsaade edilmeyecek.

KRV Parlamentosu NSU Araştırma Komisyonu, 19 Ocak 2001 tarihinde Alman-İran uyruklu bayana ait dükkana yapılan bombalama olayını, 9 Haziran 2004 tarihinde Köln'de 22 kişinin öldüğü çivi bombası olayını ve 4 Nisan 2006 yılında Dortmund'da kiosk sahibi bir Türkün öldüğü bombalama olaylarının arka planını araştıracak. Davanın baş zanlısı konumundaki Beate Zschaepe ise Münih'te yargılanmaya devam ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber NSU tanıkları için 'sağır oda' oluşturuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER