Almanya'da asgari ücret uygulaması istihdamı artırmadı


Nürnberg merkezli İstihdam Araştırma Enstitüsü (IAB), 2015 yılının başında yürürlüğe giren asgari ücret yasasının, beklendiği gibi işsizlik oranını ciddi ölçüde artırmamasına rağmen, 60 bin iş yerine mal olduğunu açıkladı. Ancak bazı işletmelerin, saat ücretinin en az 8,5 Euro olmasını öngören yeni düzenlemeler ışığında yeni istihdam yeri oluşturmadığı belirtilirken, bu durumun hangi branşlarda olduğunun tam olarak bilinmediği ifade edildi.

IAB'ye göre ayrıca asgari ücret neticesinde ortalama gelir yüzde 4,8 oranında artarken, yasadan etkilenen işletmelerde istihdam oranı yüzde 1,9 seviyesinde azaldı. Federal İş Ajansı için araştırmalar yürüten IAB'nin, geçen sene 16 bin işletme üzerinde asgari ücret hakkında yaptığı araştırmayla enstitü Başkanı Joachim Möller, geçen yılın başında yürürlüğe konulan yasal asgari ücretin etkisini görme imkânını yakaladıklarını altını çizdi. Aynı zamanda çalışma sonuçlarının aşırı yorumlanmaması gerektiğine de dikkat çeken Möller, "Azalan 60 bin alanı, ilk bakışta büyük bir rakam gibi gelebilir. Ancak bunların çoğunluğunu mini-joblar oluşturuyordu." dedi. 60 bin iş yerinin, Almanya'daki tüm çalışanların yüzde 0,18'ine denk geldiğini altını çizen Möller, değerlendirmenin, ne asgari ücretin olumlu istihdam eğilimlerinin yıkılmasına ne de ekonomik dibe vurmaya yol açtığını gösterdiğini dile getirdi.

ASGARİ ÜCRET, UZUN SÜRELİ İSTİHDAMI DA ARTIRDI

Araştırma sonuçlarına göre asgari ücret, tam tersine bazı işletmelerde düşük ücretle çalışanların maaşlarında ciddi ölçüde artışa sebep oldu. Yasa yürürlüğe girdikten yarım yıl sonra özellikle Doğu eyaletlerinde ücretler yüzde 5,2 oranında artarken, bu oran Batı eyaletlerinde sadece 3,4 seviyesinde kaldı. Bunun dışında, işletmeler asgari ücret bazında kazanan çalışanlarını eskiye göre daha uzun süreliğine istihdam ediyor.

Almanya'da ilk defa federal düzeyde uygulanması öngörülen asgari ücret daha önce sadece bazı endüstri kollarında uygulanıyordu. Geleneksel olarak sendikalar, işveren dernekleri, ilgili endüstri kolları temsilcileri ile toplu ücret pazarlıklarını yürütüyordu. Son 20 yılda toplu pazarlık kapsamının düşmesiyle, ücret eşitsizliği artmıştı. Bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için Sosyal Demokrat Parti ve Hıristiyan Demokrat Parti'nin kurduğu büyük koalisyon, asgari ücret yasasını kabul etmiş ve yasa 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da asgari ücret uygulaması istihdamı artırmadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER