Almanya en iyi tartışan gençlerini arıyor


Almanya, Cumhurbaşkanlığı'nın himayesi altında gerçekleşen 'Gençlik Tartışıyor' (Jugend debattiert) adlı yarışma ile en iyi tartışmacı gençlerini arıyor.

Toplam 200 bin öğrenci, 7 bin 800 öğretmen ve 1100 okulun katıldığı yarışmada Berlin, Hamburg, Aşağı Saksonya, Saarland ve Schleswig Holstein birincilerini seçti. Geriye kalan eyaletler de finalistlerini seçtikten sonra 27 Haziran tarihinde Almanya birincisi seçilecek.

Yarışmanın amacı; eleştirel soru sorabilen, fikrini adil ve nesnel bir şekilde paylaşıp başkalarının fikirlerini de dinleyebilen gençlerin çoğalması. Canlı bir demokrasi ve farklı renklerden oluşan toplumda başarılı bir ortak yaşam için tartışmanın şart olduğundan yola çıkan girişim, gençlerin düzgün ve ifade gücü olan bir dil ile fikirlerini paylaşmasını sağlamak için bu yarışmayı her yıl düzenliyor.

MÜSLÜMANLARA BAYRAM TATİLİ BİRİNCİLİK GETİRDİ

Berlin'de yapılan yarışmada ise konu 16 yaşından itibaren seçme hakkı oldu. 16 yaşında seçme hakkını savunan 14 yaşındaki Helena Martínez-Krieger, fikirlerini güçlü ifadelerle kullanarak jüriyi etkilemeyi başardı. Hamburg'da ise 15 yaşındaki Clara Timmermann, şehirdeki derneklerin polislerin maçlarda varlık göstermesinden kaynaklanan masrafları üstlenmemesi gerektiğini, ikna edici gerekçelerle dile getirerek birinci oldu. Aşağı Saksonya'da tartışılan konu ise Müslümanlara bayram günlerinde resmi tatil uygulaması oldu. 15 yaşındaki Daniela Fritz, Müslümanların da kendi bayramlarında bayram tatili alması gerektiğini etkili cümlelerle dile getirerek birinciliği elde etti.

Schleswig Holstein'da tartışılan konu okul gezilerinde eski Almanya sınırları içinde kalan yerleri gezmek oldu. 15 yaşındaki Caroline Ruth, öğrencilerin böyle bir zorunluluğunun olmaması gerektiğini başarılı bir tartışma ile ifade ederek birinciliğe uzandı. 'Enerji içeceklerinin çocuk ve gençlere satışı yasaklanmalı mı?' 14 yaşındaki Niklas Wolf, satışın yasaklanmamasını dile getirerek jürinin birincisi oldu. Yarışmaya Berlin'den katılan Hakan Er adlı Türk öğrenci de dördüncü oldu.

Öte yandan Almanya'daki söz konusu girişimi; Herti Vakfı, Robert Bosch Vakfı, Mercator Vakfı ve Heinz Nixdorf Vakfı destekliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya en iyi tartışan gençlerini arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER