Aman dikkat! Bu gıdalar önce süründürüyor, sonra ölüme sebep oluyor

Hayatımızda her geçen gün daha fazla yer edinen ultra işlenmiş gıdalar (UİG) hakkında dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre bu gıdalar adeta hastalık yayıyor.

SHABER3.COM

Ultra işlenmiş gıda (UİG) nedir? Hangi gıdalar ultra işlenmiştir? Türkiye ve dünyada, UİG tüketim istatistikleri nedir? Peki, bu gıdaları tüketmeniz halinde karşı karşıya kalacağınız ciddi sağlık riskleri olduğunu biliyor muydunuz? Deakin Üniversitesi'nden bilim insanları, bu konuya ışık tutan çarpıcı bir araştırma yayınladı.
   
Pek çoğumuz tüketiyoruz, özellikle çocuklarımız onları çok seviyor, fakat pek çok kişi onları, yarattığı "ölümcül" sağlık risklerinden bihaber tüketiyor.

British Medical Journal'da yayınlanan güncel bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaların (UİG) yaşatabileceği 30 büyük sağlık riskini mercek altına aldı... Araştırma, bu tür gıdaların zararlı etkilerine yönelik "ilk sistematik inceleme" olarak literatürdeki yerini aldı.

ULTRA İŞLENMİŞ GIDA NEDİR?
Ultra işlenmiş gıdalar, genellikle sağlıksız kabul edilen, yüksek oranda işlenmiş ve çeşitli katkı maddeleri içeren gıdalardır. Bu gıdalar, besin değerini artırmak, raf ömrünü uzatmak, ürünün yapısını iyileştirmek veya tadını güçlendirmek amacıyla yoğun işlemlerden geçer. 

Tipik olarak, ultra işlenmiş gıdalar diğerlerine göre daha fazla şeker, yağ ve tuz içerir ve beslenme uzmanları tarafından tüketimlerinin sınırlı tutulması önerilir.

ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR NELERDİR?
Hazır çorba ve soslar
Hazır mikrodalga yemekleri
Fast food ürünleri
Cips, kraker ve benzeri atıştırmalıklar
Hazır kek, bisküvi ve tatlılar
Gazlı ve şekerli içecekler
İşlenmiş et ürünleri; örneğin, sosis ve salam 
Hazır pizza gibi dondurulmuş yiyecekler
Bu gıdalara dikkat! 'Öldürmüyor, süründürüyorlar...'

Protein barları gibi, bazı tüketicilerin daha sağlıklı olarak gördüğü gıdalar da bilim insanları tarafından listeye dahil edilirken, ultra işlenmiş gıdalar ne kadar çok tüketilirse, sağlık risklerinin o kadar arttığı ortaya çıktı.

ZARARIN TAM LİSTESİ
Çalışma kapsamında, "Ultra işlenmiş gıdalara daha fazla maruz kalanların, özellikle kardiyometabolik, yaygın ruhsal bozukluklar ve ölüm dahil yüksek düzeyde olumsuz sağlık riskleriyle karşı karşıya kaldıkları" sonucuna varıldı.

Bilim insanlarına göre, UİG tüketmenin yarattığı sağlık riskleri aşağıdaki gibidir:
Kansere bağlı ölüm
Kardiyovasküler kaynaklı ölüm
Kalp hastalığına bağlı ölüm
Meme kanseri
Merkezi sinir sistemi tümörleri
Lösemi
Bu gıdalara dikkat! 'Öldürmüyor, süründürüyorlar...'
Kolorektal kanser
Pankreas kanseri
Prostat kanseri
Uyku ile ilgili sorunlar
Anksiyete
Yaygın ruh sağlığı sorunları
Depresyon
Astım
Hırıltı
Kalp krizi
Bu gıdalara dikkat! 'Öldürmüyor, süründürüyorlar...'
Kardiyovasküler hastalık ölümleri
Hipertansiyon
Hipertrigliseridemi
Düşük HDL kolesterol
Crohn hastalığı
Ülseratif kolit
Abdominal obezite
Hiperglisemi
Metabolik sendrom

TÜRKİYE VE DÜNYA’DA ÜİG TÜKETİMİ
Yüksek gelirli ülkeler arasında Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde, ultra işlenmiş gıdalar, toplamda tüketilen gıdaların sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 58'ini oluştururken, İtalya ve Güney Kore gibi ülkelerde bu oran yüzde 10 ve yüzde 25'e kadar düşmektedir

Bu gıdalara dikkat! 'Öldürmüyor, süründürüyorlar...'
Türkiye'de ise ultra işlenmiş gıda tüketimi, tüketilen tüm besinlerin yaklaşık yüzde 15,98'ini oluşturuyor.

Günlük UİG tüketim miktarı ise kişi başı ortalama 261,83 gr.

Bu gıdalara dikkat! 'Öldürmüyor, süründürüyorlar...'
Ülkemizde en çok tüketilen UİG grupları arasında ultra işlenmiş ekmekler (yüzde 61,2), alkolsüz içecekler (yüzde 16,1) ve hamur işleri (yüzde 6,3) olarak sıralandı.

Bu ürünler, genellikle uzun raf ömrüne sahip olmaları ve kolay tüketimleri ile bilinir, ancak "ultra işlenmiş" olmaları nedeniyle besleyici değerleri düşük olabilir. 

Sağlıklı bir diyetin korunması için, bu tür ürünlerin tüketimi yerine taze meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız protein kaynakları gibi daha az işlenmiş gıdaların tercih edilmesi önerilir.
<< Önceki Haber Aman dikkat! Bu gıdalar önce süründürüyor, sonra ölüme... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER