AP Üyesi Javi Lopez: Türkiye'de gazetecilerin hapiste olması kabul edilemez

AP Üyesi Javi Lopez: Türkiye'de gazetecilerin hapiste olması kabul edilemez

Avrupa Parlamentosu (AP) İspanyol milletvekili Javi Jopez, Türkiye'de son iki senede yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakereleri yürüten Türkiye'de hak ve özgürlüklerin kısıtlandığına vurgu yapan Javi Lopez, "Türk yetkililer AB'ye girmek istediklerini söylüyorlar ancak son dönemde özellikle son iki senede bireysel hak ve özgürlükler kısıtlandı. Basında, yargıda, insan haklarında ve aktivistlere karşı yapılanlar bizi endişelendiriyor. Bu tür şeyleri rahatlıkla konuşabilmemiz lazım. O yüzden AP'de yargıda ve basındaki endişe verici gelişmeleri iki kere görüştük. Türkiye'ye karşı saygımız tam olmakla birlikte gazetecilerin hapiste olması kabul edilemez. Türk hükümeti ve kurumları, ifade özgürlüğünü garanti almak için çaba sarf etmesi gerekiyor." dedi.

TÜRKİYE GEZİMİZ, YETKİLİLER TARAFINDAN İPTAL EDİLDİ

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Katalonya Sosyalist İşçi Partisi (PSC) milletvekili Lopez, AB normlarının uygulandığı bir ülkede gazetecilere yönelik bu tür baskıların mümkün olmadığını ve eğer olması halinde söz konusu ülkenin ceza alabileceğini ve hatta üyelikten atılabileceğini ifade etti.

AB-Türkiye Ortak Parlamento Komitesi'nde yedek üye olan Javi Lopez, medya kuruluşlarına baskın yapıldığı dönemlerde Türkiye'yi ziyaret etmek istediklerini ancak yetkililer tarafından bu ziyaretin iptal edildiği belirterek şunları söyledi: "Türkiye benim ilgi alanımda ve orada neler olup bittiğini anlamak için sivil toplum kuruluşları ve yetkililerle görüşüyorum. Ne yazık ki Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiremedik, bir tane planlanmıştı ancak Türk yetkililer ziyaretin birkaç gün öncesinden iptal etti. Nedenine dair hiç bir şey söylenmedi."

SEÇİMLERDEN SONRA ORTAYA ÇIKAN SİYASİ TABLO, AB SÜRECİNE OLUMLU YANSIDI

Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğinin altını çizen Lopez, "Kriz süreci Avrupa'nın içine kapanmasına neden oldu. Bu da Türkiye'nin içinde olduğu bazı ülkelerin AB'ye üye olma aşkını şevkini kırdı. Ben Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek veriyorum ve devam etmesi gerektiğine inanıyorum. AB ve Türkiye üyeliği isteyip istemediklerine karar vermeli. Türkiye de AB için gerekli olan kurumsal, hak ve özgürlükler gibi konularda reformları hızlandırmaya hazır mı? Buna karar vermeli. Bu ikiliden hiçbiri cevaplandırmaları gereken bu soruya cevap vermedi." dedi.

Türkiye'de son seçimlerde ortaya çıkan siyasi tablonun Avrupa Birliği sürecindeki tıkanıklığın aşılmasına neden olduğunu aktaran Lopez, şöyle devam etti: "Son seçimlerden sonra siyasi sahnenin daha açık hale geldiğini düşünüyorum. Seçimlerden sonra oluşan yeni siyasi görüntü, süreçteki tıkanıklığın bir nebze aşılmasına neden oldu. Yeni seçimlerde, AB'ye üye olmak isteyen Türkiye'de bu yönde değişiklikler yapacak ve hak ve özgürlükleri garantileyecek bir hükümetin kurulmasını bekliyoruz."

AB, MÜLTECİLER İÇİN TÜRKİYE'YE MADDİ DESTEK VERMELİ

Mülteci krizini de değerlendiren Lopez, "Türkiye, iç savaşların yaşandığı ve kanların döküldüğü bölgede çok önemli bir ortak. Özellikle Suriye'de 4-5 senedir devam eden iç savaş var. Türkiye'nin çabaları takdir etmek gerekiyor, şu anda 2 milyon mülteciyi barındırıyor. Türkiye'nin yanı sıra mültecileri ağırlayan Ürdün ve Lübnan'a da AB'nin maddi destek olması lazım ve politik olarak da bunu takdir etmesi ve tanıması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İSPANYA'NIN EN GENÇ AP MİLLETVEKİLİ

1985 doğumlu Javi Lopez, 2009-2014 yılları arasında Katalonya Sosyalist Partisi'nin (PSC) Gençlik Kolları Başkanlığı'nı yaptı. Pompeu Fabra Üniversitesi'nin Hukuk Mayıs 2014'te yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine adaylığını koyan Lopez, İspanya'nın en genç AP milletvekili oldu. İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi üyesi olan ve Avrupa-Latin Amerika Parlamenter Asamblesi Delegasyonu'nda yer alan Lopez, AB-Türkiye Ortak Parlamento Komitesi'nde yedek üye. Javi Lopez düzenli olarak Huffington Post, El Diario ve El Periodico gazetelerinde köşe yazıları yazıyor. CİHAN
<< Önceki Haber AP Üyesi Javi Lopez: Türkiye'de gazetecilerin hapiste... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER