Aspilsan akülerini sivil uçak ve helikopterler kullanım için ilk adım atıldı


Kayseri'de 1974 yılından beri faaliyet gösteren Askeri Pil Fabrikası (ASPİLSAN), dünyada sayılı şirketler tarafından üretilen Ni-cd uçak ve helikopter akülerini, askeri uçaklar dışında, sivil uçak ve helikopterlerde de kullanılmasını sağlayacak Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) sertifikasyonu için adım attı. Aspilsan, Türkiye'nin havacılık ve sertifikasyon alanlarında mühendislik hizmeti veren TRACES ile protokol imzaladı.

Kayseri Ommer Otel'de gerçekleştirilen imza törenine Aspilsan Yönetim Kurulu Başkanı Şendoğan Karakuş, Aspilsan Genel Müdürü Ferhat Özsoy, TRACES Yönetim Kurulu Başkanı Engin Güçlü, TRACES Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Barun ve Aspilsan yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Aspilsan Genel Müdürü Ferhat Özsoy, Aspilsan hakkında bilgi vererek yapılacak anlaşmanın önemini anlattı. Özsoy, Aspilsan tarafından üretilen uçak ve helikopter akülerinin halen Alman BWB ve Fransız SOPEMEA laboratuarlarının kalite sertifikalarına sahip olduğunu söyledi. Üretilen akülerinin askeri uçaklar dışında, sivil uçak ve helikopterlerde de kullanılmasını sağlayacak Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) sertifikasyonu için ilk adımı TRACES ile atacakları imza ile atmış olduklarını ifade etti.

Başta F-16 savaş uçakları olmak üzere askeri uçakların ve helikopterin tamamının akülerini ürettiklerini ifade eden Özsoy, şunları anlattı; "Ülkemizin savunma sanayisinin önemli aktörlerinden biri olan Aspilsan, her türlü telsiz, gece görüş cihazı, termal dürbün bataryalarını üretmesinin yanı sıra özellikle uçak ve helikopter aküsü üretimi ile de ülkemizde bu konudaki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Lityum, nikel kadmiyum, nikel metal hidrit bataryaların yanında her türlü şarj edilebilir veya şarj edilemeyen bataryalar üretmekte ve bu alanda ülkenin tek üreticisi olma özelliğini muhafaza etmektedir. Özellikle komuta kontrol malzemelerindeki batarya ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanması ülkemizin geçmişte yaşadığı tecrübeler dikkate alındığında Aspilsan savunma sanayimiz açısından ne kadar önemli bir fonksiyonu üstlendiği daha iyi anlaşılmaktadır."

Genel Müdür Ferhat Özsoy, dünya genelinde çok az sayıda şirketler tarafından üretilen Ni-Cd Uçak ve helikopter akülerinin Türkiye'deki üretiminin Aspilsan tarafından yapıldığını aktararak, "Bu akülerin yurt dışına satışını da yapan Aspilsan ihracatta da önemli hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır. Aspilsan tarafından üretilen uçak ve helikopter aküleri halen Alman BWB ve Fransız SOPEMEA laboratuarlarının kalite sertifikalarına sahiptir. Aspilsan şimdi yeni bir adım daha atarak uçak akülerinin askeri uçaklar dışında, sivil uçak ve helikopterlerde de kullanılmasını sağlayacak bir sertifikasyonu almak için çalışmalara başlıyor. Aspilsan ürünü uçak ve helikopter akülerine Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) sertifikasyonu için ilk adım TRACES ile atmış olduğumuz imza oldu." dedi.

TRACES yetkilileri de imza töreninde verilecek olan hizmet hakkında bilgiler aktardı. Alınacak belge ile Aspilsan'ın dünya genelinde batı ülkelerinde yer alan uçak üretimlerin doğu ülkelerine kaymasından sonra tedarikçi bakımından Türkiye'nin önem kazanacağını ve alınacak bu belgeyle ülke ihracatının artacağına işaret ettiler.

Konuşmaların ardından Aspilsan ile TRACES yetkilileri arasında sertifikasyon için imzalar atıldı. İmzayı Aspilsan Yönetim Kurulu Başkanı Şendoğan Karakuş, Aspilsan Genel Müdürü Ferhat Özsoy, TRACES Yönetim Kurulu Başkanı Engin Güçlü, TRACES Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Barun attı. CİHAN
<< Önceki Haber Aspilsan akülerini sivil uçak ve helikopterler kullanım... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER