Avukat Çiftçi: Kadına yönelik dayatmalar bir an önce ortadan kaldırılmalı

Avukat Çiftçi: Kadına yönelik dayatmalar bir an önce ortadan kaldırılmalı

Antalya Barosu Manavgat Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Umut Çiftçi, erkek egemen toplumun kadınlara yönelik dayatmalarının bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Umut Çiftçi, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı'nın verilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kadınlara mümkün olduğunca en ağır cezalar, erkeklere de mümkün olduğunca en düşük cezalar verilerek erkekleri cesaretlendirici, kadınları pasifize edici ve erkeklere itiraz etmelerini önleyici kararlar verilmemesi, her süreçte kadınların aleyhine işleyen mekanizmaların acilen düzeltilmesi gereklidir." dedi.

Bu nedenle kadınların aleyhine olan hükümlerinin değiştirilmesi için sürdürülen çabaların hem toplumsal hem siyasi bazda hızlandırılması gerektiğinin altını çizen Çiftçi, hakkaniyetli yasal değişikliklerin bir önce yapılması, yasalardaki cinsiyet eşitsizliğini körükleyen her şeyin düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

81 yıl önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin son derece önemli bir gün olduğunun altını çizen Çiftçi, kadının da bir birey sayıldığının, toplum hayatında varoluşunun kabul edildiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Ülkede sürekli övünülen pek çok medeni batı ülkesinden bile çok önce ta 1934 yılında bu hakların verilmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Çiftçi, ancak kadınların günümüzde bunun bile gerisine döndürülmek istendiği acı ile görüldüğünün altını çizdi.

Çiftçi kadın cinayetlerinde sıklıkla gündeme gelen kravat indirimi ile ilgili de şu bilgileri verdi: "Kravat indirimi dediğimiz artık amacından çoktan sapmış iyi hal indirimleri ve takdiri indirim nedenleri, kadınların can güvenliklerini tehdit etmekte, toplumda birey olarak varlığını sürdürmeye çalışan kadınlara bir acı daha yaşatmaktadır. Erkek egemen toplumun kadınlara yönelik dayatmalarının bir an önce ortadan kaldırılması gereklidir. Kadınlara mümkün olduğunca en ağır cezalar, erkeklere de mümkün olduğunca en düşük cezalar verilerek erkekleri cesaretlendirici, kadınları pasifize edici ve erkeklere itiraz etmelerini önleyici kararlar verilmemesi, her süreçte kadınların aleyhine işleyen mekanizmaların acilen düzeltilmesi gereklidir . Bu nedenle kadınların aleyhine olan hükümlerinin değiştirilmesi için sürdürülen çabaların hem toplumsal hem siyasi bazda hızlandırılması, hakkaniyetli yasal değişikliklerin bir önce yapılması, yasalardaki cinsiyet eşitsizliğini körükleyen her şeyin düzeltilmesi gereklidir. Ülkemizde kadın haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin tam anlamıyla sağlanması, kadına şiddetin önlenmesi temel taleplerimizdir. Bu bağlamda 5 Aralık günümüzü kutluyor ve güçlü bir toplum ancak kadınlarla var olacaktır diyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Avukat Çiftçi: Kadına yönelik dayatmalar bir an önce... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER