AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan önemli uyarı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini söyledi. Arslan, "Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez" dedi.

AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan önemli uyarı

Arslan, AYM'nin 52. yıl dönümü töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu da Anayasa Mahkemesi'nin 53. kuruluş yıl dönümü ve yeni seçilen Üye Rıdvan Güleç'in yemini dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen törene katıldı. AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan önemli uyarı | Samanyolu Haber
Arslan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez.

Demokratik toplumlarda yargıya düşen görev, topluma ve siyasete nizam vermek değil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamak, bu suretle uyuşmazlıkları çözmektir. Ancak bu durumda yargı ve yargıç, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olabilir.

Hiçbir organ diğerlerinin yardımı olmadan hiçbir sorunu çözemez. Bağımsız ve tarafsız bir yargıya sahip olmamız kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Mahkememiz değişim sürecinin başında bulunuyor. Bireysel başvuru önemli bir işlev görmektedir.

Yeni Anayasa kaçınılmaz bir zorunluluktur. Yeni Anayasa için zemini hazırlamak hepimizin sorumluluğundadır.  

Yeni Anayasa arayışı yeni bir konu değildir. 150 yıldır yeni anayasa aranmaktadır.

Yeni anayasa tüm sorunları bir anda çözecek bir sihirli değnek de değildir.
<< Önceki Haber AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan önemli uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER