Bakü'nün İslam ordusu tarafından kurtarılışının 97'inci yıl dönümü kutlanıyor

Bakü'nün İslam ordusu tarafından kurtarılışının 97'inci yıl dönümü kutlanıyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Kafkas İslam Orduları tarafından düşman işgalinden kurtarılışının 97'inci yıl dönümünü kutlanıyor.

Başkent Bakü'deki Türk şehitliğinde düzenlenen törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun'un da katıldı. Tören Coşkun'un Türk askerleri için inşa edilen anıt mezara çelenk koymasıyla başladı.

Coşkun şehitlere hitaben hatıra defterine, " Yüce Türk milletinin kahraman evlatları, Aziz şehitlerimiz. Azerbaycan'ın düşman işgalinden kurtarılmasının 97'inci yıldönümü vesilesiyle Kafkas İslam Ordusu'nun destansı kahramanlıklarını anmak ve Azerbaycan'ın bekası uğrunda omuz omuza çarpışırken yaptığınız fedakarlıkları yad etmek üzere, bir kez daha manevi huzurunuzda bulunuyoruz.

Ulu önder Atatürk'ün, 'Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir' sözlerinin ortak tarihimizdeki yansımasında şeref abidesi olan ve en zor anlarında bile Azerbaycanlı kardeşlerinin yardımına koşan sizler Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz ilişkilerin mimarısınız. Ülkelerimizin birlik, beraberlik ve kardeşliği böyle güçlü bir temel üzerine kurulmuştur. Kardeş Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğruna şahadeti vazife bilip, yaptığınız bu büyük fedakarlık 97 yıl sonra dahi Azerbaycanlı kardeşlerimizce minnetle anılmaktadır. Sizlerin huzurunda bu vesileyle Azerbaycan'ın her bir köşesinde yatan, Kafkas İslam Ordusu'nun şehitleri başta olmak üzere, Türkiye ve Azerbaycan'ın tüm şehitlerini, her iki ülkenin bağımsızlık mücadelesinde fedakarlıklarını esirgemeyen kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Bir mukaddes emanet olarak kucaklandığınız bu kardeş topraklarında rahat uyuyunuz. Aziz ruhlarınız şad olsun." diye yazdı.

Törene katılanlar tarafından daha sonra Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşu uğrunda şehit olan askerlerin isimlerinin yazılı olduğu temsili mezarlara
karanfiller bırakıldı.

20 OCAK ŞEHİTLERİ DE UNUTULMADI

Törende Azerbaycan şehitleri de unutulmadı. Türk şehitliği ile adeta omuz omuza duran Azerbaycan'ın bağımsızlık girişimi sırasında şehit olan 20 Ocak şehitlerinin mezarlarına da karanfiller bırakıldı. Büyükelçi Coşkun ve bazı sivil toplum kuruluşları burada bulunan şehitlik abidesine çelenk koydu.

KAFKAS İSLAM ORDUSU BİNDEN FAZLA ŞEHİT BIRAKTI

1918'de kurulan Kafkas İslam Ordusu, Nuri Paşa komutasında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine Azerbaycan'ı kurtarmakla görevlendirildi. Mayıs 1918'de Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri olan Gence'ye ulaşan ordu, güzergahı üzerindeki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir şehirlerini de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyerek, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu bu savaşlar sonunda Azerbaycan'da 1130 şehit bıraktı. CİHAN
<< Önceki Haber Bakü'nün İslam ordusu tarafından kurtarılışının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER