Baluken, Başika'ya asker gönderilmesi ve geri çekilmesini Davutoğlu'na sordu


HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Musul Başika bölgesine asker gönderilmesi ve geri çekilmesi süreci ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Musul'un Başika bölgesine hükümetin direktifi doğrultusunda gerçekleştirilen askeri yığınağa karşı Irak Hükümeti'nin yaptığı sert açıklamalar ve Irak'taki Türk askeri varlığına karşı duyulan rahatsızlığın diplomatik bir krize sebep olduğunun görüldüğünü dile getiren Baluken, şunları kaydetti: "Irak Hükümeti'nin göstermiş olduğu tepkiye karşılık Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada Başika'ya gönderilen askerlerin muharip olmadığını ve askerlerin buradan çekilmeyeceğine dair ifadeler kullanmıştı. Ancak bugün gelinen noktada Başika'dan askerlerin neredeyse tamamının bölgeden çekilmekte olduğu yönünde haberler gelmektedir. Konunun Irak Hükümeti'nin talebi üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da gündeme gelmiş olmasının sorunun DAİŞ'e karşı verilen mücadelede Türkiye'nin eşgüdümlü olmadığını ve komşularıyla tutarlı bir dış politika yürütemediğini ortaya koymuştur."

Bu bağlamda Baluken, şu soruları yöneltti:

"Başika'ya asker gönderme kararı alınırken Irak Merkezi Hükümeti ile bu konuda hangi iletişim kanallarını kullandınız?

Asker sevkiyatından ne kadar süre önce bildirimde bulundunuz ve Merkezi Hükümet'ten resmi olarak cevap aldınız mı? Aldıysanız, cevabın içeriği nedir?

Irak Merkezi Hükümeti'nin Irak sınırları içinde Türk askerinin varlığından rahatsız olmasına ve askerlerini Irak Sınırlarının dışına çıkarması yönünde çağrı yapmasına rağmen bölgede asker bulundurmakta ısrarcı olmanızın gerekçesi nedir?

Başika'ya muharip olmayan askeri birlik gönderildiği yönünde hükümetinizin yaptığı açıklamaların tersine çok sayıda tank sevkiyatının da bu bölgeye yapıldığı bilinmektedir. Tankları 'muharip' olarak değerlendirmemiş olmanızın gerekçesi nedir?

Kürdistan Federal Hükümeti ile gerçekleştirdiğiniz askeri, ekonomik ve siyasal mutabakatların içeriği ve kapsamı nedir? Bu mutabakatlar TBMM ile neden paylaşılmamaktadır?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığının şikayet konusu olması ve uluslararası hukuk ihlalinin gerçekleştirildiği iddialarının gündeme gelmiş olmasından dolayı sınır ötesine asker sevkiyatı politikanızı gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz? TBMM'nin sadece tezkere sürecinde bilgilendirildiği sınır ötesindeki askerlerin faaliyetleri konusunda kapsamlı bir bilgilendirme yapmayı düşünüyor musunuz?

Federal Kürdistan Bölgesi'nde halen aktif olan Kanimasi, Bamerni, Begova, Amediye ve Batufa'daki askeri kampların varlık gerekçesi nedir ve hangi anlaşmaya binaen faaliyet yürütmektedirler? Bu askerlerin yurt içine geri çekilmemesinin gerekçesi nedir?" CİHAN
<< Önceki Haber Baluken, Başika'ya asker gönderilmesi ve geri çekilmesini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER