Berberlerde tarife tartışması

İstanbul Berberler Odası'nın fiyat tarifesine uymadıkları için meslektaşlarının tepkisiyle karşılaşan bazı berberler şirket kurup 5-6 liraya tıraş yapıyor.

Berberlerde tarife tartışması

İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası ise ucuza tıraş eden berberleri haksız rekabet ettikleri gerekçesiyle yargıya şikâyet ediyor.

İstanbul'da 10 bin erkek berberi hizmet veriyor. 5-6 liraya saç tıraşı yapan berberler meslektaşlarının tepkisiyle karşılaşınca çareyi şirket kurmakta buluyor. Ancak İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası, şirket de olsa tarifenin çok altında hizmet veren berberleri yargıya şikâyet ediyor.

İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın belirlediği fiyat tarifesine göre sakal tıraşı 8, saç kesimi 17, saç sakal tıraşı 25 lira. Tarifede çocuk tıraşı ise 12 lira olarak belirlendi. Bazı berberler ise şirket kurup 5-6 liraya saç tıraşı hizmeti veriyor. 30 yıllık berber Öztürk Karahan da birçok meslektaşının uyguladığı tarifeleri yüksek buldu ve ucuz tıraş yapmak için berberler odasından ayrılarak şirket kurdu.

BİR TIRAŞ İÇİN 20 LİRA ALAMAM

Avcılar Mustafakemalpaşa Mahallesi'nin yanı sıra Esenyurt'ta da bir şube açan Karahan, “Asgari ücretin 700-800 lira olduğu bir dönemde günde 20 lira alabilmek için bütün gün çalışan bir kişiden yarım saatlik tıraş için 20 lira almayı vicdanım kabul etmedi. Son dönemde zorunlu olarak küçük bir zam yaptık. Halen sakalı 4, saçı 6 liradan kesiyoruz. Düşük fiyat için adeta savaş veriyoruz. Diğer dükkanlarda saç ve sakal tıraşı 20 liradan yapılıyor.” dedi.

Şirket kurup, fiyatları indirince, ‘Fiyat tabelalarını kaldır, fiyatları yükselt' diye meslektaşlarından tepki aldığını dile getiren Öztürk Karahan, şunları kaydetti: “Derneğe bağlı olunca ‘Fiyatlarımızı uygulayın' dediler, kabul etmedim. Şirket kurup Ticaret Odası'na bağlandık. Kendi fiyat özgürlüğümüzü aldık. Vergi ve  sigorta pirimlerimiz arttı. ‘Olsun, insanlar gelsin bir dua etsin, Allah razı olsun desin gitsin' dedik. Adam bir tıraştan bizden artırdığı para ile gider evine bir tavuk alır iki gün yemeğini çıkarır.”

Şirket de olsa tarifeye uymak zorundalar

İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Akyüz ise tarifenin çok altında, 3-5 liraya tıraş yaparak rekabet yapan, buna ilişkin pankart ve fiyat listesi asan berberler hakkında dava açtıklarını söyledi. İstanbul 35. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin verdiği haksız rekabet kararının Yargıtay'ca onandığını belirten Akyüz, şöyle devam etti: “İster şirket, ister üyemiz olsun, belirlediğimiz tarifenin çok altında hizmet veren berberlere yönelik hukuk mücadelesi başlattık. Tarifede berberin vereceği hizmetle ilgili alabileceği en yüksek ücreti yazıyoruz. Berberler, tarifeden daha düşük bir ücretle hizmet verebilir. Ama tarifenin çok çok altına inemez. Şirket de olsa çok düşük ücretle faaliyet gösteren berberleri yargıya şikâyet ediyoruz.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Berberlerde tarife tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER