BTK Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nde değişiklik


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı Yönetmeliğin; 2, 4 ve 6. maddeleri yayımından 9 ay sonra, 3. maddesi 1 Ocak 2016 tarihinde, 5 ve 8. maddeleri yayımından 2 ay sonra, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Resmî Gazete'nin 2009 tarihli ve 27276 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren ilgili yönetmelikte bir önceki değişikli 16 Ocak 2015 tarihinde yapılmıştı. Son değişiklikle Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin 7. maddesinin üçüncü fıkrası "Abonenin numarasını taşıma talebi, aynı zamanda abone için, verici işletmeci ile olan abonelik sözleşmesini fesih talebi anlamını taşır. Abonenin alıcı işletmeci ile olan abonelik sözleşmesi, numaranın ilgili mevzuata uygun olacak şekilde alıcı işletmecide aktif olması ile yürürlüğe girer ve bu tarih itibarı ile hüküm ve sonuçlarını doğurmaya başlar. Söz konusu abonenin verici işletmeci ile olan abonelik sözleşmesi de aynı tarih itibarı ile fesholunmuş sayılır." diye değiştirildi.

TAŞIMA TELEBİ SAYISI

Yönetmeliğin 8. maddesinin birinci fıkrasında şunlar ifade edildi: "Verici işletmeci, numaranın taşınmasına yönelik talebi almasını müteakip, aboneye ait numara ve kimlik bilgilerinin doğruluğunu kendi kayıtlarıyla karşılaştırır ve talep edilen taşıma tarihi ve zamanını kontrol ederek taşıma talebinin kontrol süresi içinde taleple ilgili cevabını numara taşınabilirliği sistemi aracılığı ile alıcı işletmeciye bildirir. Cevap verilmeyen taşıma taleplerinin, ilgili işletmeciye gelen toplam taşıma taleplerine oranı, bir takvim yılı içerisinde yılbaşından itibaren altışar aylık dönemler için yapılan hesaplamada yüzde 0.1'i (bindebir) geçemez. Aynı dönem için, işletmeciye gelen toplam taşıma talebi sayısının 10.000'den küçük olduğu durumlarda ise cevap verilmeyen taşıma talebi sayısı 10'u geçemez. Söz konusu doğrulama işlemi başvuru sahibi ile taşınması talep edilen numaranın doğrulanmasına yönelik olup, abone veya alıcı işletmeciden bunun ötesinde işlemi zorlaştırıcı nitelikte bilgi ve belge talep edilemez. Doğrulama sürecinde abonenin kimliği konusunda tereddüt yaratmayan kayıt farklılıkları ret gerekçesi oluşturmaz."

TAŞIMA İŞLEMİ, ABONENİN HABERLEŞME KESİNTİSİNİ ASGARİDE TUTACAK

Yönetmeliğin 9. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirildi: "Verici işletmeci tarafından yapılan bilgilerin doğrulanması ve taşıma işleminin gerçekleşme zamanının, mümkün olduğu ölçüde abone tercihi de dikkate alınarak belirlenmesini müteakip, belirlenen tarih ve saat alıcı işletmeci tarafından aboneye, numara taşınabilirliği sistemi tarafından da ilgili tüm işletmecilere duyurulur. Numara taşıma duyuru zamanı, numaranın taşınması için belirlenen tarihten asgari bir gün öncesidir. Taşıma işleminin gerçekleşmesine kadar, işletmeciler taşımanın gerçekleşeceği zaman ve yönlendirme bilgilerini alarak taşımanın gerçekleşeceği tarih ve saatte hazır olacak şekilde sistemlerinde gerekli değişiklikleri yapar. Taşıma işlemi, belirlenen zaman aralığında, abonenin haberleşme kesintisini asgaride tutacak şekilde gerçekleştirilir.
Taşıma işleminin gerçekleşmesi ile numarası taşınan abone ile alıcı işletmeci arasında abonelik sözleşmesi yürürlüğe girer. Verici işletmeci, son tahakkuk döneminde numaranın ilgili mevzuata uygun olacak şekilde alıcı işletmecide aktif olmasına kadar olan süre için tahakkuk eden borcundan dolayı aboneye fatura gönderir. Söz konusu fatura, abonenin depozito veya avans gibi alacakları düşülerek düzenlenir."

ABONE'DEN BEDEL TAHSİLİ

Aynı maddeye "Numaranın alıcı işletmecide aktif olması akabinde, deaktivasyon işlemi gerçekleştirilmemesi nedeniyle, hizmet alımı olsa dahi verici işletmeci, aboneden herhangi bir bedel tahsil edemez." üçüncü fıkrası eklendi.

Onuncu maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde "Mobil numara taşınabilirliğinde, devir yoluyla yapılan abonelikler hariç olmak üzere, taşınma talebinde bulunan abonenin numaranın tahsisli olduğu işletmeci ile ilk abonelik sözleşmesini imzaladığı tarihten itibaren üç ay geçmemiş olması." değişikliği yapıldı.

İŞLETMECİLERİN UYMALARI GEREKEN SÜRELER

Aynı Yönetmeliğin 12. maddesinin birinci fıkrası "İşletmeci numara taşınabilirliği kapsamında, işletmecilerin uymakla yükümlü olduğu süreler aşağıdaki şekildedir;
a) Taşıma talebinin iletim süresi azami bir gündür. Bu yükümlülüğün uygulanmasına ilişkin kriterler Kurum tarafından belirlenebilir.
b) Taşıma talebi kontrol süresi azami bir gündür. Bu yükümlülüğün uygulanmasına ilişkin kriterler Kurum tarafından belirlenebilir.
c) Numara taşıma işleminin gerçekleşme tarihi, verici işletmecinin numaranın taşınması talebine ilişkin cevabını gönderdiği tarihten asgari bir, azami iki gün sonrasıdır." şeklinde değiştirildi.

13. maddeden sonra gelmek üzere "İstisnalar" başlığı altında "Verici işletmecinin, bir başka işletmecinin altyapısını kullanarak hizmet sunduğu durumlarda (Sanal Mobil Şebeke Hizmeti, Toptan Hat Kiralama Hizmeti, Yalın DSL, YAPA ve benzeri) numara taşıma sürecinin farklılık arz ettiği hususlar, Kurum tarafından ayrıca belirlenir." 13/A maddesi eklendi.

Yönetmeliğin 14. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırıldı.

TARİFE ŞEFFAFLIĞI

Onsekizinci maddesinin birinci fıkrası ise "İşletmeci, aşağıdakilerle sınırlı olmamak üzere tarife şeffaflığına ilişkin BKT tarafından belirlenen her türlü tedbiri almakla yükümlüdür.
a) Mobil numara taşınabilirliğinde arayan aboneler için ayırt edici olacak şekilde Kurum tarafından belirlenen uyarı tonu verilir. Abonelerden isteyenler, numara taşınabilirliğine ilişkin olarak uyarı tonunu almama hakkına sahiptir.
b) Coğrafi numara taşınabilirliği ve coğrafi olmayan numara taşınabilirliğinde, arayan tüm aboneler için ayırt edici olacak şekilde Kurum tarafından belirlenen uyarı tonu verilir.
c) Mobil numara taşınabilirliğinde, abonelerin bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca uyarı tonu alma konusundaki tercihlerinin alınması, Kurum tarafından belirlenen usulle yapılır." diye değiştirildi.

Yönetmeliğin 19. maddesinden sonra gelmek üzere "Diğer yükümlülükler" üst başlığı altında "İşletmeci kaynaklı sebeplerle abonenin talebi olmaksızın numarasının taşındığı durumlarda; abonenin ödemek zorunda kaldığı cayma bedeli, fatura ve benzeri ücretler ilgili işletmeci/işletmeciler tarafından karşılanır." 19/A maddesi eklendi.

CİHAN
<< Önceki Haber BTK Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nde değişiklik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER