Cenevre'de muhaliflerle görüşen Mistura: İyimserim


Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Suriye krizine siyasi bir çözüm aranan Cenevre görüşmeleri kapsamında muhaliflerle görüştü.

Riyad destekli Yüksek Müzakere Konseyi(YMK) ile BM'nin Cenevre ofisinde buluşan Mistura görüşmelerin Suriyedeki insani durumu iyileştireceğini söyledi. Görüşme sonrası konuşan BM Özel Temsilcisi, "İyimser ve kararlı bir ruh hali içindeyim" dedi. Cenevre görüşmelerini, "Kaçırılmaması gereken tarihi bir şans" olarak nitelendirdi.

Yüksek Müzakere Konseyi üyesi Bassma Kodmani de Suriye'deki insani durumun iyileşeceği yönünde garanti ve açık taahhütler aldıktan sonra Cenevre'ye geldiklerini söyledi. Bu yönde adımlar görmeden siyasi müzakerelere başlatmanın da mümkün olamadığını kaydetti. Kodmani, YMK'ya garantinin ise Staffan de Mistura, BM Genel Sekreteri Ban Ki moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından verildiğini söyledi.

Yüksek Müzakere Komitesi sözcüsü Salim el Muslat da Şam rejiminin bir adım atması durumunda kendilerinin 10 adım atmaya hazır olduğunu aktardı. Ancak rejimin Cenevre'ye çözüm bulmak için değil daha çok Suriyeliyi öldürmek adına zaman kazanmak için geldiğini savundu. YMK Kordinatörü Riyad Farid Hijab da konseyin internet sitesinden yayınlanan bildiride, Rus ve rejim güçlerinin bombardımanının devam etmesi ve kuşatılmış şehirlere insani yardım götürülmesinin engellenmesi durumunda Cenevre'yi terketebilecekleri uyarısında bulundu.

YMK, görüşmelerde bombardıman durması, kuşatmanın kaldırılması ve Suriye hapishanelerinde tutuklu 3 bin kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını talep ediyor. Bu noktada 18 Aralıkta kabül edilen BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı tarafların her türlü insani yardım kuruluşuna, Suriye'nin kuşatma altındaki yerleşim yerleri başta olmak üzere zor durumdaki insanlara ulaşmaları için geçiş izni verilmesini öngörüyordu.

Cuma günü başlayan üçüncü Cenevre görüşmelerinin ilk gününde de BM Özel Temsilcisi Mistura, Suriye rejiminin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi başkanlığındaki heyetle bir araya gelmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Cenevre'de muhaliflerle görüşen Mistura: İyimserim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER