CHP'li Bingöl: Arkadaşlar olağanüstü kurultay talebinden vazgeçti


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Parti Meclisi'ne önerdiği 16-17 Ocak kurultay tarihinin parti meclisince oy birliğiyle kabul edilerek kesinleştiğini açıkladı. "Arkadaşlarımızın bir olağanüstü kurultay talebi vardı, biz de onu saygıyla karşılamıştık." diyen Bingöl, "Ayın 24'ü itibariyle 15 günlük sürenin sonu idi. Ama dün arkadaşlarımız bu taleplerinden vazgeçtiler. Biz daha önce yapmış olduğumuz açıklamalarda Ocak ayı içinde olağan kurultayımızı yapacağımızı belirtmiştik. Ancak bildiğiniz gibi bizim tüzüğümüzün 54. Maddesi olağan ve olağanüstü kurultayların yerini zamanı ve saatini parti meclisi belirler diye bir hüküm var, bugünkü parti meclisi toplantımızda bunu da yerine getirdik. Genel başkanımızın parti meclisine önerdiği 16-17 Ocak kurultay tarihi parti meclisimizce oy birliğiyle kabul edildi, kesinleşmiş oldu. 35. Olağan Kurultayı'mızı 16-17 Ocak tarihinde Arena gerçekleştireceğiz." açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Olağan kurultay takvimi açıklamıştınız, buna ilişkin son alınan karar nedir?" sorusuna Bingöl, "Arkadaşlarımızın bir olağanüstü kurultay talebi vardı, biz de onu saygıyla karşılamıştık. Ayın 24'ü itibariyle 15 günlük sürenin sonu idi. Ama dün arkadaşlarımız bu taleplerinden vazgeçtiler. Biz daha önce yapmış olduğumuz açıklamalarda ocak ayı içinde olağan kurultayımızı yapacağımızı belirtmiştik. Ancak bildiğiniz gibi bizim tüzüğümüzün 54. Maddesi olağan ve olağanüstü kurultayların yerini zamanı ve saatini parti meclisi belirler diye bir hüküm var, bugünkü parti meclisi toplantımızda bunu da yerine getirdik. Genel başkanımızın parti meclisine önerdiği 16-17 Ocak kurultay tarihi parti meclisimizce oy birliğiyle kabul edildi, kesinleşmiş oldu. 35. Olağan Kurultayı'mızı 16-17 Ocak tarihinde Arena'da gerçekleştireceğiz." cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, "Muharrem İnce'nin bir eleştirisi vardı. 'Parti meclisidir kurultay kararı almakla yetkili olan' dedi. öncesinde sizler tarafından, parti yönetimi tarafından kurultay tarihinin açıklanmasını taktiksel hem tüzüğe aykırı hem taktiksel hem de etik dışı bulduğunu söylemişti, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bingöl şunları söyledi: "Biz 16 Haziran MYK toplantımızda olağan kongre takvimimizi kesinleştirip yürürlüğe koymuştuk. O takvim işliyorken 1 Kasım erken seçimi bizim o takvime bir süreliğine ara verme zorunluluğunu beraberinde getirdi. Daha sonra 1 Kasım seçimleri biter bitmez 3 Kasım'da olağan kongre takvimini kaldığımız yerden devam etme kararı aldık ve o takvim işliyor. Ancak biz 3 Kasım'da olağan kongre takvimini açıklarken genelgede de bunu belirtmiştik ve o tarih sonunun da ocak ayı içerisinde olağan kurultayımızı yapacağımızı belirtmiştik. Kurultay tarihi bir öneri ile Parti Meclisi'ne gelir. Önceden henüz bir olağanüstü kurultay çalışması bile başlatılmadan biz ocak ayında kongre kurultayı yapacağımızı ifade etmiştik. Yani bir ön kesme ya da farklı bir anlayış söz konusu değil. Ankara'da çokça seçeneğimiz yok, bu tür kurultayları yapabilecek salon anlamında söylüyorum, sınırlı salon var. Bunun altyapısının hazırlanması gerekiyor. Teknik bir takım sorunların aşılması gerekiyor. Bu zaman dilimi içerisinde biz hem kurultay takviminin rutin bir şekilde sağlık bir şekilde işleyişini sağlıyoruz bir yandan da ocak ayında yapacağımız kurultayın altyapısını, teknik donanımını, her şeyden daha önemli salonun mutlaka netleşmesini sağlamak durumundaydık. Biz birkaç tarih belirmemiştik. Sonuçta o tarihlerden uygun olan 16-17 Ocak tarihi idi. Arena'da sıklıkla spor karşılaşmaları gerçekleştiriliyor. Ocak ayının tamamına yakınında Arena'da spor etkinlikleri vardı. Buna rağmen talebimiz olumlu karşılandı, 16-17 Ocak tarihinde Arena'daki spor karşılaşmaları iptal edildi CHP'ye tahsis edildi. Bütün bunlar yapılmadan parti meclisine bir tarih önermemiz son derece güç olurdu. Biz altyapıyı hazırladık, o sorunlar ortadan kalktıktan sonra bugün genel başkanımız parti meclisine bu öneriyi sundu ve oy birliğiyle kabul edildi."

"Tartışıldı mı? Muharrem İnce, parti meclisinde tartışılacağını söylemişti?" sorusuna Bingöl, "Bu konu ile ilgili, 16-17 Ocak tarihi ile ilgili, yapılacak olağan kurultay ile ilgili hiçbir arkadaşımız söz alıp bu konuda herhangi bir olumsuz görüş beyan etmedi. Dolayısıyla genel başkanın bu önerisini yaptıktan sonra oylamaya sunuldu ve oylama sonucunda kabul edildi." dedi.

"Tanju Özcan'ın şerh düştüğü iddia edildi?" sorusunu Bingöl, "Bugün genel kurul saat 15.00'te toplanacaktı. Ancak bizim parti meclisi uzayınca 16.00'ya ertelendi. Ucu ucuna yetiştik. Karar defterlerini yetkili arkadaşlarımız hazırlıyorlar, imzaya açıyorlar. Ben Tanju Bey'in imzasını atarken şerh koyup koymadığını bilmiyorum." diye cevapyadı.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Bingöl: Arkadaşlar olağanüstü kurultay talebinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER