CHP'li Engin: AK Parti başarısızlığını kapatmaya çalışıyor


CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, AK Parti'nin koyduğu hedefleri kararlılıkla uygulamak için gerekli yapısal reformları gerçekleştirmede yetersiz kaldığını ileri sürerek hedeflerin neden tutturulamadığı konusunda detaylı analiz yapılmadan AK Parti'nin hedef yükselterek başarısızlığını kapatmaya çalıştığını söyledi.

'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi. Tasarıyı değerlendiren komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, tasarı içeriğinin olumlu ama yetersiz olduğunu kaydetti.

"Bize günü kurtaran geçici çözümler değil, ülkemizi AR-GE, teknoloji ve yenilikçilikte küresel rekabette ön plana çıkartacak devrim niteliğinde reformlar gerekiyor." diyen Engin, hükümetin AR-GE Reform Paketi olarak lanse ettiği tasarının hayal kırıklığı oluşturduğunu vurguladı.

Tasarının yapısal reformlar içeren vizyoner bir yaklaşım içermediğini savunan Engin, Türkiye'nin geleceği açısından son derece önem arz eden bu konuların detaylıca tartışılabilmesi ve konunun paydaşlarının görüşlerinin alınabilmesi için Meclis komisyonunda yeterli sürenin kendilerine tanınmadığını ifade etti.

"Ülkemizin enerjisini Başkanlık Sistemi tartışmalarına harcayacağımıza keşke aylarca AR-GE'yi, teknolojiyi, inovasyonu tartışabilsek ve ülkemizi küresel rekabette daha güçlü bir konuma getirebilmek için ortak akılla yol alabilsek." diyen CHP'li vekil, bilgi toplumu temelli kalkınma için gündelik sorunları çözmeye yönelik bir yaklaşımdan ziyade, radikal bir bakış açısıyla, bütüncül ve kapsamlı bir vizyonla yapısal reformları içeren, devrim niteliğinde stratejik adımların atılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi.

"TASARININ EĞİTİM AYAĞI EKSİK"

Tasarının eğitim ayağının eksik ve yüzeysel kaldığını vurgulayan Didem Engin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitim konusundaki eksiklerimizi YÖK Kanunu'nda birkaç değişiklik yaparak düzeltemeyiz. Bizim okul öncesi dönemden başlayarak yaratıcı, sorgulayan, araştıran, sınırları zorlayan nesiller yetiştirebilmemiz gerekli. AR-GE ve yenilikçiliğin önündeki en büyük engel yaratıcılığın olmamasıdır. En önemli zenginliğimiz olan genç nüfusumuza ne yazık ki iyi bir eğitim veremiyoruz. Eğitim sistemimizde çok sık değişiklik yapılması sebebiyle süreklilik ve istikrar yok. Gençlerimiz üniversiteden mezun olurken acaba iş bulabilecek miyim kaygıları ve ümitsizliği içinde mezun oluyor. Diğer taraftan işverenler kalifiye personel bulamamaktan şikayet ediyor."

"AKP HEDEF KOYUYOR AMA BU HEDEFLERİ TUTTURAMIYOR VE BAŞARISIZLIĞIYLA YÜZLEŞMİYOR"

AK Parti'nin 2023 hedeflerine de değinen CHP İstanbul Milletvekili, 60. Hükümet programında AK Parti'nin AR-GE harcamalarının milli gelir içindeki payının, 2013 yılına kadar yüzde 2'ye yükseltilmesini hedeflediğini hatırlatarak, "Bırakın 2013'ü 2015 yılında bile bu oran yüzde 1.02'de kaldı." şeklinde konuştu.

AK Parti'nin koyduğu hedefleri kararlılıkla uygulamak için gerekli yapısal reformları gerçekleştirmede yetersiz kaldığını ileri süren Engin, hedeflerin neden tutturulamadığı konusunda detaylı analiz yapılmadan AK Parti'nin hedef yükselterek başarısızlığını kapatmaya çalıştığını söyledi.

Yüzeysel düzenlemelerde AR-GE, teknoloji ve inovasyonda ve dolayısıyla yüksek teknolojili sektörlerde beklenen sıçramanın gerçekleştirilemeyeceği konusunda hükümeti uyaran Engin, bugünden yeterli önlemler alınmazsa 2023 hedeflerinin tutturulamayacağını kaydetti.

"AVRUPA BİRLİĞİ DE TÜRKİYE'Yİ UYARIYOR"

Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye'nin ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payının yalnızca yüzde 2 olduğunu dile getiren CHP'li vekil, Türkiye'nin orta teknoloji tuzağından çıkması için sadece ihracatın arttırılmasının yeterli olmadığını, yüksek teknoloji ürün ve hizmet ihracatında artış yakalanması gerektiğini ancak AR-GE tasarısının bu artışı sağlamakta yetersiz kalacağınının altını çizdi.

2015 yılı Avrupa Birliği Türkiye İlerleme Raporu'na değinen Engin, raporda yer alan "2015 Birlik İnovasyon Skorbordu'na göre, Türkiye neredeyse tüm göstergelerde AB ortalamasının oldukça altında kalarak mütevazı seviyede yenilikçi olarak sınıflandırılmaya devam etmiştir." vurgusuna dikkat çekti.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Engin: AK Parti başarısızlığını kapatmaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER