CHP'li Erdoğdu: Belediyelerdeki yolsuzluk iddiaları için komisyon kuralım


CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, TBMM Genel Kurulu'nda bütün belediyelerdeki yolsuzluk iddialarının incelenmesi için bir komisyon kurulması önerisi getirdi. Erdoğdu, "Eğer bizim belediyelerimizde bir ahlaksızlık bir yolsuzluk varsa emin olun hiç çekinmeden ortaya koyacağız. Peki siz bunu yapabilecek misiniz? Siz kendi belediyelerinize güvenebiliyor musunuz?" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 19. Birleşimi Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Genel Kurul'da yolsuzluk olaylarının nedenleri ve sonuçları ile gelir dağılımında yarattığı etkileri, toplumsal yaşamımızda yarattığı yozlaşma ile toplum psikolojisine getirdiği olumsuzlukları, toplumda yarattığı umutsuzluğu, adalet sistemine olan güvene etkilerinin incelenmesi ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği önerge görüşülmeye başlandı.

Önerge üzerine CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan önerge üzerine söz aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 17-25 Aralık soruşturmalarında Anayasa'nın kendisine yüklediği denetim faaliyeti yapmadığını belirten Tezcan, "Etki altında kalmıştır, bu konuda sicili bozuktur. Bunu söyleyeceğiz. Neresinde hakaret var bunun? Evet, Hükûmet, yürütme organı, 17-25 Aralık soruşturmaları sürecinde yolsuzlukların ortaya çıkarılması için değil, yolsuzlukların üstünü örtmek için elinden gelen çabayı yapmıştır." ifadelerini kullandı.

'17-25 ARALIK TAKİPSİZLİK KARARI YARGI SİYASETİN EMRİNDE PAÇAVRAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'

Dünya Şeffaflık Örgütünün Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre 2012 yılında Türkiye 54'üncü sırada iken 2014 yılında 64'üncü sıraya gerilediğini kaydeden Tezcan, "17-25 Aralık soruşturmaları var. Hepimiz biliyoruz, 4 tane bakan, bürokratlar, siyasetçiler, birisi koluna saat takmış, birisi çikolata kutusunda para almış iddia bu, aldı, almadı, bilemem birisi çantalarla para taşımış, birisi de 'Ben, sana bir şey diyenin önüne yatarım Rıza'cığım, Zarrab'cığım.' demiş, önüne yatmış devletin bakanı. Bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi görüşmeyecek de neresi görüşecek? Yolsuzluklarla ilgili Türkiye'nin geldiği bu tabloyu cesaretle konuşmayacaksak, araştırmayacaksak bu Meclis neyi görüşecek, neyi araştıracak?" diye konuştu.

17-25 Aralık sürecinde yolsuzluğa konu olan rakamın 85 milyar Euro, yaklaşık 250 milyar lira olduğunu savuna Tezcan, "250 katrilyon lira eski parayla. Peki, ne oldu bunun sonunda? Hızla hâkimler, savcılar görevden el çektirildi. Ya, şimdi, normal hukuk devletinde, demokraside usul nedir? Her ülkede yolsuzluk olabilir, her ülkede yolsuzluk olabilir ama normal demokratik ülkelerde, hukuk devletinde devlet yolsuzluk yapanın üzerine gider, delilleri toplar, soruşturur. Bizde ne oldu? Bizde Hükûmet yolsuzluk yapanın üzerine gidenin üzerine gitti. Hâkimler, savcılar görevden el çektirildi, polis müdürleri, emniyet müdürleri, emniyet görevlilerinin tamamı sürgün edildi, hızla mevzuat değiştirildi, hızla yeni hâkimlikler ihdas edildi, yeni Sulh Ceza Hâkimlikleri ihdas edildi ve arkasından devletin Hükûmet eliyle soyulmasının soruşturması engellendi, yaşanan tablo bu. Bakın, burada hukuk fakültelerinde utanç dersi olarak okutulacak takipsizlik kararı verildi. 17 Aralık takipsizlik kararı ve 25 Aralık takipsizlik kararı emin olun önümüzdeki dönemde yargının siyaset emrinde nasıl paçavraya dönüştürüldüğünün çok somut belgesi olarak okutulacak." şeklinde konuştu.

'Bütün belediyeleri ister İstanbul ister Türkiye'deki tüm belediyeleri aynı standartlarla komisyon üyelerinin bütün belgelere ulaşma hakkı olmak kaydıyla yolsuzluk iddialarını inceleyelim.' diyen CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Eğer bizim belediyelerimizde bir ahlaksızlık bir yolsuzluk varsa emin olun hiç çekinmeden ortaya koyacağız. Peki siz bunu yapabilecek misiniz, belediyelerinize güvenebiliyor musunuz? Siz kendi belediyelerinize güveniyorsanız sayın grup başkanvekili bu konuda cevap bekliyorum. Biz bu araştırma önergesini bu kürsüye getireceğiz. Türkiye içerisinde CHP'li AKP'li hangi belediyeler varsa buradan diğer partilere de sesleniyorum MHP'li HDP'li bir yolsuzluk araştırma komisyonu kuracağız. Biz parti olarak bu yolsuzluk araştırma komisyonuna evet diyeceğiz. AKP ne diyecek MHP ne diyecek HDP ne diyecek bu kürsüden cevap bekliyoruz." diye konuştu.

'YOLSUZLUKLARIN TOPLUM PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ ARAŞTIRILSIN ÖNERİSİ REDDEDİLDİ'

AK Parti Grup Başkanvekili Naci bostancı ise "Hukuksuzluklar, usulsüzlükler bunlar böyle bağırarak çağırarak meydan okumalarla hadi gelin bakalım soruşturma önergeleri verelim bunlarla olmadığını biliyoruz. Bu işlerin zaten bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti devletinde ilgili makamlar tarafından araştırıldığını ve mahkemelere intikal ettiğini unutmayalım. Meydan okuma şeklinde gelin meclis araştırmaları yapalım demek yerine yargı kararları ne olmuş hangi belediyelerle ilgili araştırma yapılmış bunlar üzerine nesnel açık objektif bilgilerle konuşmak doğru olur. Bu ülkede belediyelerin yaptığı ettiği hangi partiden olursa olsun denetime tabi. Bu sadece meclisin araştırma önergeleriyle yapılıyormuş bu yapılmazsa bu denetimler olmuyormuş hissi oluşturmak yanlış." açıklamasında bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de "Bütün belediye başkanlarını inceleyelim." dedi. Önerge üzerine gruplarının görüşlerini dile getirmesinin ardından yapılan oylama da AK Partili vekillerin oylarıyla reddedildi.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Erdoğdu: Belediyelerdeki yolsuzluk iddiaları için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER