Çin, Afrika için kesenin ağzını açtı


Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde dün başlayan Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nda (FOCAC) Çin lideri Xi Jinping 30'a yakın Afrika lideri ile karşılıklı görüştü. Çin'in ekonomik kalkınma için 60 milyar kredi vereceği Afrika'da artık barış gücü olarak güvenlik konularında da daha aktif rol alacağı ifade edildi.

Xi Jinping ve Afrikalı liderlerin onuruna organize edilen kültür şöleninde konuşan Güney Afrika lideri Jacob Zuma, "FOCAC'ın kurulmasından beri bugün Afrika-Çin işbirliğini zirvesini yaşıyoruz. Kazan-kazan politikamız ile Afrika ve Çin beraber büyüyecektir. Yoldaş Çin, ırkçı rejime karşı mücadelemizde bize destek verdi. Ekonomik kalkınmamızda da Çin bizim ortağımız olacak." dedi.

Çin lideri Xi Jinping zirvede yaptığı konuşmada, "Afrika'ya 7. ziyaretimde görüyorum ki, bu kıta hızla gelişiyor. Afrika ve Çin ortak bir geleceğe sahiptir. Tarih boyunca hep dost olduk, zorlu günlerdeki mücadelemizde birbirimize destek verdik. Afrika'da Tazara Demiryolları ve Afrika Birliği Kongre Merkezi'ni inşa etmemiz aramızdaki dostluğun en güzel göstergesidir. Son Ebola salgınında Afrika'ya yardım ettik. Afrika ise bizi BM'ye dönmemizde karşılıksız destekledi, Wenchuan ve Yushu depremlerinde bize yardım etti." dedi.

Güvenlik konularında da Afrika'yı destekleyeceklerini ifade eden Jinping, "Fakirlik kaosun ana sebebidir, barış ise kalkınmayı garanti eder. Bir ülke kalkınırsa bütün problemlerini aşar, Çin olarak Afrika'nın problemlerinin Afrika usulü ile çözümüne katkıda bulunacağız. Birleşmiş Milletler'de Afrika'nın daha önemli roller üstlenmesi için her zaman kıtayı destekleyeceğiz." diye konuştu.

Jinping, gelecek 3 yılda Afrika ile '10 İşbirliği Planı' çerçevesinde ticaret, piyasa işletimi, altyapı, kalifiye işgücü, finansman, endüstri, tarim modernizasyonu ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında beraber çalışacaklarını ifade etti. "İlk önce Çin-Afrika Sanayileşme Planı'nı hayata geçireceğiz." diyen Çin lideri, daha fazla Çin firmasını Afrika'da yatırıma teşvik edeceklerini belirtti.

Çin heyeti ayrıca, 200 bin Afrikalıya teknik eğitim vereceklerini ve 40 bin Afrikalıyı da mesleki kurslarda eğitecekleri bilgisini verdi.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi'nde, 100 proje ile Afrika'nın yenilenebilir enerjide, doğal yaşamı korumada, modern tarımda ve akıllı şehirler inşa edilmesinde büyük ilerlemeler sağlayacağı kaydedildi.

İlk defa Afrika'da yapılan zirvede Çin'in Afrika'da 5 kültür merkezi kuracağı, 10 bin Afrika köyüne TV izlemeleri için uydu servis hizmeti verileceği, 30 bin Afrikalı öğrenciye eğitim bursu verileceği, her yıl 200 Afrikalı akademisyen ile 500 öğrencinin üniversite eğitimi için Çin'e gönderileceği ve bin iletişim öğrencisine Çin'de medya eğitimi verileceği sözü verildi.

Xi Jinping son olarak, Afrika'ya önümüzdeki 3 yılda 5 milyar dolar hibe ve sıfır faizli kredi, 35 milyar dolar ihracat kredisi, 5 milyar dolarlık 'Çin-Afrika Kalkınma Fonu' ve KOBİ'ler için 10 milyar dolarlık Çin-Afrika Üretim Kapasitesi İşbirliği Fonu'na destek olarak toplam 60 milyar dolar destek verileceğini ifade etti.

Sandton Kongre Merkezi'nde devam eden zirvede, Çinli firmaların katıldığı fuar ilgi gördü. Dev hızlı tren maketleri, askeri araçlar, akıllı şehir maketleri Afrikalıların ilgisini çekti.

Çin'den binlerce delegenin katıldığı zirve kapanış programı ile bu akşam sona eriyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çin, Afrika için kesenin ağzını açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER