Çin'den "Yeni İpek Yolu Önerisi" için stratejik adım

Çin'den

Çin'deki sempozyumda konuşan akademisyenler, Çin'in ortaya attığı "Yeni İpek Yolu Önerisi"nin yeterince tanınmadığını belirterek, Pekin'in bu konuda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Hebei Üniversitesi İslam Ülkeleri Sosyal Gelişim Araştırma Merkezi'nin organize ettiği ve Pekin Üniversitesi gibi birçok ünlü üniversite ve sosyal araştırma kurumunun destek verdiği "Bir Kuşak Bir Yol ve Uluslararası İslam Ülkeleri Gelişme Sempozyumu", dün Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi'nde düzenlendi.

Çinli ve yabancı akademisyenler, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ilk olarak 2013'te Kazakistan ziyaretinde dile getirdiği "Bir Kuşak-Bir Yol, 21. Yüzyıl İpek Yolu Önerisi"nin güzergâhında bulunan ülkeler tarafından olumlu karşılandığını kaydetti. Ayrıca, Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerin söz konusu öneriye önem verdiğine; ancak, medya ve toplumda bu önerinin yeterince yer almadığına değinildi. Konuşmalarda Çin'in söz konusu öneri çerçevesinde, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği yapmasının gerekliliğine vurgu yapıldı.

Çin'in ünlü 17 üniversite ve sosyal araştırma merkezinden medya, kültür, felsefe ve uluslararası ilişkiler gibi alanlardan gelen yüze yakın yerli ve yabancı akademisyenin katıldığı sempozyumda, Çin'in söz konusu önerisinin henüz uluslararası kamuoyu tarafından iyi anlaşılmadığı ve bu konuda daha fazla işbirliği ve çaba gösterilmesi gerektiğine işaret edildi.

STRATEJİK ÖNEMDE İPEK YOLU KUŞAĞI DÜŞÜNCE KURULUŞU KURULDU

Öte yandan aynı gün, ülkedeki birçok üniversitesinin işbirliğiyle, "Bir Kuşak Bir Yol Önerisi" için ortak bir düşünce kuruluşu kuruldu. "Bir Kuşak Bir Yol Güzergâhındaki Ülkeler Araştırma Düşünce Kuruluşu (Think-Tank) Birliği" adındaki oluşum, Çin'in söz konusu önerisinin başarıya ulaşması için güzergahta bulunan ülkeler ile hemen her konuda işbirliğinin kurulup, bu bölgelerin geliştirilmesini amaçlıyor.

Düşüce kuruluşunun başkanlığına seçilen Hebei Üniversitesi'nden 'Seçkin Profesör Payesi' olan Prof. Dr. Bai Gui ile düşünce kuruluşunun akademik komitesi başkanı Pekin Üniversitesi'nden Prof. Cheng Manli, kurulan yeni düşünce kuruluşunun, "Bir Yol Bir Kuşak" güzergahındaki ülkeler ile ilişkilerde çok önemli rol oynayacağına işaret etti.

Konuşmalarda, "Bir Kuşak Bir Yol" önerisinin özellikle İslam ülkeleri ile olan ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağına işaret edildi. Çağdaş uluslararası rekabet ve dış ilişkiler ortamında, düşünce kuruluşunun ülkeye giderek yeri doldurulamaz bir rol aldığı ifade edildi.

Düşünce kuruluşunun üyeleri arasında Hebei Üniversitesi İslam Ülkeleri Sosyal Gelişim Araştırma Merkezi, Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi Arap Çalışmaları Merkezi, Pekin Karşılaştırmalı Uluslararası Çalışmalar Derneği, Pekin Üniversitesi Ulusal Stratejik İletişim Enstitüsü, Çin Sosyal Bilimler Enstitüsü Dünya Medyası Araştırma Merkezi, Tianjin Normal Üniversitesi Kültür İletişim ve Sosyal Gelişme Araştırma Merkezi, Şanghay Yabancı Diller Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi gibi ülkenin önemli 17 üniversitesi ve kurumları bulunuyor.

Çin, "Bir Kuşak Bir Yol" önerisi için, aralarında Türkiye'nin de olduğu ve 2016 yılında hayata geçirilecek olan 100 milyar dolar özsermayeli Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurulmasına öncülük etti. Pekin yönetimi yine bu öneri için 40 milyar dolarlık bütçesi olan İpek Yolu Fonu kurmuştu.stratejik-adim-1933158.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Çin'den "Yeni İpek Yolu Önerisi" için stratejik adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER