Çin medyası: Aliyev'in Çin ziyareti stratejik katkı yapacak

Çin medyası: Aliyev'in Çin ziyareti stratejik katkı yapacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in resmi davetlisi olarak geldiği Çin'de ziyaretini sürdürüyor.

Aliye, Çin'e gerçekleştirdiği ikinci devlet ziyaretine dün İpek Yolu'nun başlangıcı olarak bilinen Çin'in kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinin başkenti Xian şehrinden başladı. Aliyev, bugün burada İmparator Qinshihuang'ın mezarının da bulunduğu "Toprak Askerler (terracotta) Müzesi"ni gezdi ve yetkililerden müze hakkında bilgi aldı.

Aliyev, yarın da Pekin'de Çin Cumhurbaşkanı Xi tarafından askeri törenle karşılanacak ve iki ülke arasında bazı işbirliği belgeleri imzalanacak.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 15 Ekim 2003 yılında Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Çin'i dördüncü kez ziyaret ediyor.

Aliyev, Mart 2005'te Çin'e resmi bir ziyarette bulunmuş, 8 Ağustos 2008'de ise 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine de katılmıştı.

Aliyev, 21 Mayıs 2014'te katıldığı Çin'in Şanghay şehrindeki "Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı" (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde de Xi ile görüşmüştü.

ZİYARET, İPEK YOLU'NUN CANLANDIRILMASINA ÖNEMLİ KATKI YAPACAK

Öte yandan Çin Gençlik Gazetesi'nin ziyaretle ilgili yorumunda, Aliyev'in ziyaretinin eski İpek Yolu'nun canlanmasını önemli katkı yapacağı belirtildi.

Gazetenin haberinde, Aliyev'in 10 yıl içinde Çin'e ikinci kez resmi ziyaret gerçekleştirdiği hatırlatılarak, ziyaretin Çin-Azerbaycan ilişkilerinin gelişimini teşvik edeceği de ifade edildi. Haberde, Çin'in öne sürdüğü "Yeni İpek Yolu Önerisi" ya da "Bir Kuşak-Bir Yol Önerisi" ile Azerbaycan'ın eski İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması stratejisinin örtüştüğüne dikkat çekilerek, bu durumda Aliyev'in ziyaretinin Çin'in İpek Yolu'nun canlandırılması stratejine önemli katkı yapacağı vurgulandı.

Gazetenin haberinde ayrıca, enerjinin Azerbaycan'ı "etkili bir ülke" haline getirdiği de belirtildi.stratejik-katki-yapacak-1962634.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Çin medyası: Aliyev'in Çin ziyareti stratejik katkı yapacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER