Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ateşkesin Suriye'nin geneline yayılmasını temenni etti


Batı Afrika turu kapsamında Fildişi Sahili'nde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mevkidaşı Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile bir dizi anlaşma ve mutabakata imza attı. Anlaşma sonrası basına konuşan Erdoğan, Suriye'deki ateşkesin ülkenin geneline yayılmasını temenni ettiğini söyledi.

Basın mensuplarının Suriye'de ateşkesin ihlal edilmesiyle ilgili sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birçok kırılmalar olabilir demiştim. O an itibariyle de üçte birinde böyle bir ateşkesin sözkonusu olduğunu şu anda da yine Suriye'nin bütününde bir ateşkesin sözkonusu olmadığını ifade edebilirim. Temennim odur ki bunun geneline yaygınlaşmasını hep birlikte görelim. Fakat Suriye'nin genelinde şu anda ateşkes yoktur ve orada yine aynı şekilde saldırılar mevzi mevzi ne yazık ki devam etmektedir." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımadığı, saygı duymadığı yönündeki ifadelerine karşı Cumhuriyet Halk Partisi'nin Anayasa mutabakat komisyonu masasına oturmayacağı şeklindeki tepkisi sorulan Erdoğan, "Bu tutum üzerinde fazla konuşmaya gerek yok, zaten Cumhuriyet Halk Partisi mutabakat komisyonundan çekilmedi mi, orada duruyor mu? Belki sayın meclis başkanımızın son mektubu onlarda farklı bir düşünce meydana getirmiş olabilir. Hayırlı olsun." ifadesini kullandı.

Konuşmasında Fildişi Sahili'nin sahra altı Afrika'da Türkiye'nin en büyük altıncı ticaret ortağı olduğunu bildiren Erdoğan 24 milyon nüfuslu ülkeyle mevcut 390 milyon ticaret hacminin 2020 yılında 1 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Fildişi Sahili ve Türkiye arasında imzalanan antlaşma ve mutabakatlar şöyle: Çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığını engelleme anlaşması, Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması, Savunma Sanayii İşbirliği anlaşması, Sağlık ve Tıp bilimleri alanlarında işbirliği anlaşması, Dışişleri bakanlığı arasında işbirliği yapılmasına ilişkin mutabakat muhtırası, karşılıklı arsa tahsisine yönelik anlaşma, şehircilik alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zabtı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fildişi Hükümeti arasında ikili mutabakat zabtı protokolü, Bilişim Teknolojisi, Telekominikasyon kurumları arasında mutabakat zabtı. CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ateşkesin Suriye'nin geneline... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER