Davutoğlu'ndan yabancı yatırımcılara: Yargı sistemimizi yeniden yapılandıracağız


Türkiye'deki yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet olarak temel önceliklerinden birinin yargı sistemini yeniden yapılandırmak olacağını söyledi.

Davutoğlu, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde Türkiye'de yatırımı bulunan yabancı sermayeli firma temsilcileriyle bir araya geldi. Ekonomik güven ve istikrarın en önemli unsurlarından birisinin mali disiplin olduğuna değinen Davutoğlu, "Türkiye, hükümetlerimiz döneminde sıraladığımız mali disiplin sayesinde mali açıdan dünyaya örnek haline gelmiştir. Ne küresel krizin getirdiği problem ve sorumluluklar, ne seçimler, ne de komşu ülkelerdeki krizler mali disiplinimizi bozamamıştır. 2014 ve 2015 yıllarında ikişer seçim yaşanmasına, milyonlarca Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapmamıza rağmen bütçe dengelerini korumayı sürdürdük. 2002 yılında yüzde 10,8 olan genel bütçe devlet açığının milli gelire oranını yüzde 1 seviyelerine gerilettik, 2002 yılında yüzde 74 olan AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranını 2015 yılında yüzde 34 seviyesine gerilettik. Bu alanda 28 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 25'inden daha iyi durumdayız" dedi.

"BANKACILIK VE FİNANS SEKTÖRÜMÜZ ÇOK SAĞLAM BİR ZEMİNDE İŞLİYOR"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde komisyonlarda görüşülecek olan 2016 bütçesinde de aynı disiplini, aynı tutarlı anlayışı sürdürdüklerini kaydeden Davutoğlu, "İnsanı odağına alan ve sadece bir yılı değil, geleceği hesaba katan güzel bir bütçe ortaya koyacağız. Bankacılık ve Merkez Bankası faaliyetleri açısından da son derece tutarlı ve dengeleri gözeten tavrımızı sürdürüyoruz. Merkez Bankası rezervimizi 2002 yılında 28 milyar dolardan, 2015 yılında 113 milyar dolara çıkarttık. AK Parti hükümetleri öncesinde çift haneli enflasyonu tek haneye indirdik ve daha da aşağılara çekmenin gayreti içindeyiz. Bakınız 2008 yılındaki finansal krizde hiçbir Türk bankası ciddi bir sıkıntı yaşamadı. Bankacılık ve finans sektörümüz çok sağlam bir zeminde işliyor. Türkiye'de sermaye yeterlilik oranı yüzde 15'in üstünde ki bu oran yasal sınırın da çok üstündedir. Ve G-20 ülkeleri arasında en iyi performans sergileyen ülkelerden biriyiz" diye konuştu.

Yatırım ortamının iyileştirilmesinin, 64. Cumhuriyet hükümetinin 20016 eylem planının en önemli bileşenlerinden biri olduğunu vurgulayan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: "Bu çerçevede 25 öncelikli dönüşümü de esas alarak, öncelikle şu alanlarda iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine öncelik vereceğiz:
1. Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması ve uluslararası doğrudan sermayenin ülkemize çekilmesi.
2. Kalkınma bankacılığının yeniden yapılandırılması.
3. İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme.
4. Enerji lisans, ruhsat ve izin işlemlerinde kolaylaştırma.
5. Şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemlerinin kolaylaştırılması.
6. Vergi beyannameleriyle sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirilmesi.
7. Endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde arsa maliyetlerinin azaltılması.
8. Yatırıma uygun arazi envanterinin yatırımcıya elektronik ortamda sunulması.
9. Ekonomik ve soslal konsey ile ilgili yasal düzenleme yapılması
10. İş uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yöntemlerinin hukuk sistemimize kazandırılması."

"YARGI SİSTEMİMİZİ YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ"

Tüm bu reformların bir kısmının 3 ay, bir kısmının 6 ay, tamamının ise 1 yıl içerisinde tamamlanmış olacağını kaydeden Davutoğlu, "64. Hükümet olarak temel önceliklerimizden biri, yargı sistemimizde köklü düzenlemeler yaparak ileri standartlarda bir yapı oluşturmak olacak. Yargı sistemimizi başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası norm ve standartları esas olarak hazırlayıp, daha önce ilan ettiğimiz yargı reform stratejisi çerçevesinde yeniden yapılandıracağız. Demokratik bir ülke olarak Türkiye, hukuk düzeniyle kendi yurttaşlarının özgürlüklerini korumaya, uluslararası topluma güven vermeye, yerli ve yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: "Türkiye olarak yabancı yatırımcının ülkemize olan ilgisinin artarak devam ettiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Hükümetimiz, uluslararası yatırımların Türkiye'de daha da artmasını, tüm sektöre yayılması için elinden geleni yapmıştır ve yapmaya devam edecektir. Yabancı yatırım dostu bir hükümetle muhatap olduğunuzu lütfen fark edin ve bundan emin olun. Biliyoruz ki bu ülkede kurulan her şirket, açılan her fabrika, milletimizin, halkımızın yararınadır. Sizler yatırım yapıp ürettikçe, yeni istihdam kapıları açılacak, ülkemiz kalkınmakta ve milletimizin refah seviyesi yükselecektir. Daima yatırımcılarımızın arkasında olacağız. Biz Türkiye'nin potansiyeline gücüne güveniyoruz. Sizin de güvendiğinizin farkındayız. Ekonomimizin sağlam temellere dayandığına ve çok daha fazla büyüyeceğine inanıyoruz. Sizleri de bu süreçte bu ülkeye, artık kendi ülkeniz gibi sevdiğiniz bu ülkeye değer katmaya davet ediyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu'ndan yabancı yatırımcılara: Yargı sistemimizi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER