Diyanet hutbesi: Israrla Kerbelâ'nın kerb-u belasını günümüze taşıyanlar var


Diyanet'e bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İslâm dünyasında bugün de hala Kerbelâ'yı doğru anlamayanlar, ısrarla Kerbelâ'nın kerb-u belasını günümüze taşıyanlar olduğuna dikkat çekilerek, her şeyden önce bu elim hadisenin; zalim ve zorbaların, heva, heves ve hırsları uğruna, dünyalık çıkar ve menfaatleri için iman, ahlak, fazilet ve insanlıktan nasıl uzaklaşabildiklerini gösterdiği belirtildi.

Cuma hutbesinin bu haftaki konusunu 'Kerbelâ'yı Doğru Anlamak' başlığı altında ele alan Diyanet İşleri Başkanlığı, dünyanın neresinde olursak olalım, mezhebi, meşrebi, kültürü, coğrafyası, dünya görüşü ne olursa olsun, Kerbelâ'nın, İslâm ümmeti olarak herkesin ortak acısı, ortak hüznü, ortak kederi olduğuna vurgu yapılarak, Kerbelâ'yı doğru okumak ve doğru anlamak gerektiği ifade edildi.

'KERBELÂ'YI ANLAMAK, HZ. HÜSEYİN GİBİ DAVRANMAKTIR, O'NUN ZULÜM VE HAKSIZLIK KARŞISINDAKİ DURUŞUNU EVRENSELLEŞTİRMEKTİR'

Kerbelâ'yı anlamak, Kerbelâ'dan ayrılık-gayrılık değil; birlik-beraberlik çıkarmak olduğuna işaret edilen Cuma hutbesinde, "Kerbelâ'dan kin, nefret ve öfke değil; sevgi, muhabbet ve hoşgörü devşirmektir. Kerbelâ'yı anlamak, Hz. Hüseyin gibi davranmaktır; Hüseyince yaşamaktır. Onun zulüm ve haksızlık karşısındaki duruşunu evrenselleştirmektir. Kerbelâ'yı anlamak, yeni Kerbelâlar yaşanmaması için bu acı hadiseden dersler ve ibretler çıkarmaktır." denildi.

"ALLAHIM, BİZİ ZALİMLERDEN BERİ, MÜMİNLERE VELİ EYLE"

Her şeyden önce bu elim hadisenin; zalim ve zorbaların, heva, heves ve hırsları uğruna, dünyalık çıkar ve menfaatleri için iman, ahlak, fazilet ve insanlıktan nasıl uzaklaşabildiklerini gösterdiği hatırlatılarak, "Ne yazık ki bugün de İslâm dünyasında hala Kerbelâ'yı doğru anlamayanlar, ısrarla Kerbelâ'nın kerb-u belasını günümüze taşıyanlar var. Ne yazık ki bugün de Kerbelâ şehitlerine bu zulmü reva gören zalimler gibi düşünen, davranan ve yaşayanlar var. Ne yazık ki bugün de İslâm coğrafyasının her tarafında çıkar ve menfaatleri için Müslüman kanı akıtanlar var." izahı yapıldı.

'KERBELÂ'YI ANLAMAK, HZ. HÜSEYİN GİBİ ZULME, ZALİME VE HAKSIZLIĞA KARŞI ÇIKMAK DEMEKTİR'

Kerbeyalı anlamak ise şu şekilde aktarıldı: "Kerbelâ'yı anlamak, hakkın yanında, hakikatin yolunda olmak demektir. Kerbelâ'yı anlamak, adalet, merhamet, ahlâk, erdem ve fazilete sevdalı olmak demektir. Kerbelâ'yı anlamak, fitne zamanlarında basiret ve ferasetle hakikati görmek demektir. Kerbelâ'yı anlamak, Hz. Hüseyin gibi zulme, zalime ve haksızlığa karşı çıkmak demektir. Kerbelâ'yı anlamak, Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının, uğruna canlarını verdikleri yolun Muhammed Mustafa (s.a.s)'nın yolu, Kur'an'ın yolu olduğunu bilmek demektir. "

Cuma hutbesi Hz. Hüseyin'in yaptığı "Allah'ım! Bizi zalimlerden berî, müminlere velî eyle!" duası ile sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Diyanet hutbesi: Israrla Kerbelâ'nın kerb-u belasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER