ABD'den Rusya'ya şok yaptırım kararı

Batı, Kırım referandumunun ertesinde, Rusya’ya yaptırımları art arda açıklanmaya başladı. AB 21, ABD 11 yetkilinin seyahatini yasaklayıp mal varlığını dondurma kararı aldı.

ABD'den Rusya'ya şok yaptırım kararı

  • Kırım referandumundan yüzde 97’yle Rusya’ya bağlanma kararı çıkmasının ertesinde, yaptırımlar bir bir açıklandı
  • Üst düzey bürokratların mal varlıkları donduruldu
  • Rusya'dan yaptırıma şantaj tepkisi
  • Rusya Kırım'ı resmen tanıdı

Avrupa ve ABD  Kırımın geleceğinin oylandığı referandumunun ertesinde, Rusya’yı yaptırımla cezalandırdı.  AB 21, ABD 11 yetkilinin seyahatini yasaklayıp mal varlığını dondurma kararı aldı.

ABD ile AB, ‘’Yasadışı, asla tanımayacağız’’ uyarılarına rağmen, Kırım referandumundan yüzde 97’yle Rusya’ya bağlanma kararı çıkmasının ertesinde, yaptırım açıkladı. Kırım’a müdahalede rol oynayarak Ukrayna’nın bütünlüğünü ihlal ettikleri gerekçesiyle ABD 11, AB 21 yetkili için seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması kararı aldı.

Dün basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, Rusya gerilimi daha tırmandırırsa daha fazla yaptırım uygulamaya hazır olduklarını, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahaleden tecrit ve uluslararası itibarının yok olmasından başka bir şey elde edemeyeceğini söyledi. ‘’Diplomasi hala mümkün’’ diyen Obama, gelecek hafta Avrupa’ya gidecek.
 
ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR LİSTEDE

ABD’ye seyahat edemeyecek ve ABD’deki mal varlıkları dondurulacak yetkililer şunlar: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanları Vladislav Surkov ile Sergey Glazyev, askeri sanayiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Başkanı Valentina Matviyenko, FK Anayasa Değişikliği Komisyonu Başkanı Andrey Klişas, parlamentonun alt kanadı Duma’nın Bağımsız Devletler Topluluğu Komisyonu Başkanı Leonid Slutsky, LGBT haklarını kısıtlayan ve Rus çocukların yabancılarca evlat edinilmesini yasaklayan yasaları sunmuş Aile Kadın ve Çocuk Komisyonu Başkanı Yelena Mizulina, Kırım Başbakanı Sergey Aksyanov ve devrik Ukrayna lideri Viktor Yanukoviç dahil 3 eski Ukraynalı yetkili. ABD’li yetkililer, bunun, Soğuk Savaş sonrası Rusya’ya ilk kapsamlı yaptırım olduğunu belirtti. Dün toplanan AB dışişleri bakanlarının seyahat yasağı getirip mal varlıklarını dondurduğu yetkililer ise daha alt düzeydendi.
 
AB LİSTESİNDE RUS KOMUTANLAR DA VAR

Aksyanov ve Klişas gibi ABD listesiyle ortak isimlerin yanısıra Rus Karadeniz Filosu Komutanı Aleksandr Vitko, Rus Batı Askeri Bölgesi Komutanı Siderov, Rus Güney Askeri Bölgesi Komutanı Galkin, Kırım Parlamento Başkanı Konstantinov, Kırım Başbakan Yardımcısı Temirgaliev, Kırım safına geçen eski Ukrayna deniz kuvvetleri komutanı Berezovskiy, Sivastopol Belediye Başkanı Çaliy, Kırım Güvenlik Servisi Başkanı Zima, Rus parlamentosu alt ve üst kanatlarından bir dizi önemli isim yer alıyor.

RUSYA’DAN YAPTIRIM KARARINA “ŞANTAJ” TEPKİSİ

Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, ABD yaptırımlarını şantaj olarak değerlendirdi, kendisinin yurtdışındaki herhangi bir mülkiyeti, banka hesabı ya da başka bir varlığının olmadığını söyledi.

Devlet görevlerini yapan isimlere Soğuk Savaş döneminde bile yaptırım kararı alınmadığını hatırlatan Matviyenko, Washington’ın baskı oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

ABD’nin yaptırım kararı verdiği Duma milletvekillerinden Yelena Mizulina, kendisinin yurtdışında herhangi bir mal varlığı bulunmadığını, ancak yine de bu yönde alınan bir kararın “çirkin” olduğunu söyledi.

BDT ülkeleri ile entegrasyon komisyonu başkanı Leonid Slutski de yaptırım kararını beklediklerini, kendisinin de yurtdışında herhangi bir mal varlığı olmadığını belirtti.

RUSYA KIRIM'I RESMEN TANIDI

Rusya Lideri Putin Kırım'ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı.

Kararnamede, "16 Mart 2014 tarihindeki referandumda Kırım halkının gösterdiği iradeyi göz önüne alarak, Sivastopol kentinin özel bir konuma sahip olduğu Kırım Cumhuriyeti’nin egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanınması kararını veriyorum" ifadeleri yer aldı.

Devlet başkanlığı basın servisinden yapılan açıklamada kararnamenin Putin’in imzası sonrası derhal yürürlüğe girdiği belirtildi.

CİHAN




<< Önceki Haber ABD'den Rusya'ya şok yaptırım kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER