ABD'den şaşırtan açıklama!

ABD, Suriye'deki işkenceyle ilgili ortaya çıkan skandal fotoğraflar hakkında açıklama yaptı:' Bu fotoğrafların varlığını zaten biliyorduk'

ABD'den şaşırtan açıklama!

  • ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf:'Kasım ayından bu yana fotoğrafları biliyorduk'
  • 'Bu fotoğraflardan daha çok kanıt var elimizde Esed rejiminin kendi halkına gaddarca davrandığını gösteren.'
  • 'Esed'in ne kadar gaddar olduğunu kanıtlamak için bu fotoğraflara ihtiyaç yok.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, dünyada şok etkisi oluşturan Suriye'de işkence fotoğraflarından Kasım ayından bu yana haberdar olduklarını ancak kamuoyuna açıklamada bulunmadıklarını söyledi.

"BU FOTOĞRAFLARIN VARLIĞINI KASIM AYINDA ÖĞRENDİK"

ABD'nin, uluslararası ve ulusal haber kurumlarının 'özel haber' olarak duyurduğu Suriye'de işkence fotoğraflarından geçtiğimiz yılın Kasım ayından beri haberdar olduğu ortaya çıktı. Harf, gündelik basın toplantısında bir gazetecinin, 'Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, ortaya çıkan işkence görüntülerinin araştırılması gerektiğini, kanıtlanıncaya kadar da Beşar Esed suçludur diyemezsiniz yorumunu yaptı. Ne diyorsunuz' sorusuna verdiği yanıtta, söz konusu fotoğrafların varlığından 2013 Kasım ayından bu yana bilgileri olduğunu söyledi. Harf, 'Olayın perde arkası ile ilgili kısa bir bilgi vereyim. Bu fotoğrafların varlığını Kasım ayında öğrendik. Bu fotoğraflardan örnekler bize, ABD Hükümetine gösterildi. Bu fotoğrafları ve veri tabanını gün ışığına çıkaranlar, uluslararası sivil toplum kuruluşları ile çalışmayı tercih etti. Ama fotoğrafları bize getiren kaynağın ve ailesinin güvenliği kaygısıyla bu verileri o zaman kamuoyuna açıklamadık. Bu konuda kafalarda bazı sorular olduğunu bildiğim için bunları belirtmek istedim' diye konuştu.

Fotoğrafların ortaya çıkmasından sonra yine incelediklerini ve doğrulanması için çalıştıklarını belirten Harf, 'Her yönden Esed rejiminin şimdiye kadar yaptıkları ile örtüşüyor. Bu fotoğraflar, hatta bundan da çok kanıtlar var elimizde Esed rejiminin kendi halkına gaddarca davrandığını gösteren. Cezalarını çekmeleri içinde uluslararası kurumlarla işbirliği içinde çalışıyoruz' dedi.

"NE KADAR GADDAR OLDUĞUNU KANITLAMAK İÇİN BU FOTOĞRAFLARA İHTİYAÇ YOK"

Esed'ın savaş suçu işlediğini, kimyasal silah kullandığını söyleyen Harf, 'Esed rejiminin ne kadar gaddar olduğunu kanıtlamak için bu fotoğraflara ihtiyaç yok. Bu fotoğraflar, yaygın ve sistematik bir gaddarlık olduğunu gözler önüne seriyor. Belgelerin doğruluklarını araştırıyoruz, ama doğru olmadıklarına ilişkin bir neden de göremiyoruz' diye konuştu. 

Marie Harf, bir başka soruya verdiği yanıtta da Suriye yönetiminin yaptıklarına karşı sorumlu tutulması için başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kurumlar ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. 

DHA

<< Önceki Haber ABD'den şaşırtan açıklama! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER