Çin'in gizli uçağı ABD'ye yakalandı!

Çin’in yeni savaş jetine ait uydu fotoğrafları internete düştü.

Çin'in gizli uçağı ABD'ye yakalandı!

Wired dergisi, ABD uyduları tarafından Çin’in orta bölgesindeki hava üssünde çekilen Y-20 jetinin fotoğraflarını yayımladı. 

ABD’nin özel gözlem uydusu şirketi GeoEye’a ait olan GeoEye 1 ve IKONOS uyduları, Yanliang Hava Üssü’nde beliren yeni savaş jetini görüntüledi. Pekin’in varlığını doğruladığı Y-20, hava üssünün pistinde tespit edildi.

Çin’in Xian Aircraft Corporation şirketi tarafından üretilen yeni nesil savaş jetinin geniş açıdan elde edilen ilk fotoğrafı, 25 Aralık 2012 günü IKONOS uydusu tarafından çekildi. Fotoğrafta, aralarında Y-8 orta menzilli nakliye uçağı ile H-6 bombardıman uçaklarının bulunduğu çok sayıda uçak yer alıyor. Y-20’nin, her iki uçağın yerini alması bekleniyor.



GeoEye 1 tarafından 1 Ocak 2013 tarihine ait diğer fotoğrafta, henüz test uçuşu yapıp yapmadığı bilinmeyen Y-20 yakın çekimde görülüyor. Uçağın etrafında araçlar ve çok sayıda insan olduğu dikkat çekiyor. Batılı uzmanlar, uçağın ilk test uçuşu öncesinde bakım ve diğer testlerden geçtiğini düşünüyor.



‘CASUSLARIN ÇALDIĞI TASARIM KULLANILDI’

Wired, J-15, J-20 ve J-21 için önceden yapılan yorumlarda olduğu gibi, Y-20’nin göreve girmesi için daha uzun bir zaman olduğunu öne sürdü. ABD’nin Globalstrategy.org sitesinde analist olan John Pike, ‘Pekin’in Pasifik’teki filosunu güçlendirmek isterken uzun menzilli jet konusunda teknolojiyi yakalamadığını tersine geride kaldığını’ ifade etti.

Wired, fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla, Y-20’nin prototipinde Rus yapımı D-30 motorları kullanıldığını ancak bu motorların uçağa uymadığını belirtti. ABD Hava Kuvvetleri’nde yer alan nakliye uçağı C-17’nin daha küçük versiyonu gibi görünen uçağın, C-17 ile benzer kanat yapısına sahip olduğu dikkat çekiyor.

Aynı zamanda iki uçağın T şeklindeki kuyruk kısımlarının da benzer olduğuna vurgu yapan Wired, bu tasarıma ait kopyaların yıllar önce ABD’nin Chicago kentindeki bir uçak fabrikasına çalışan Çin casusu tarafından çalındığını öne sürdü.

NTV
<< Önceki Haber Çin'in gizli uçağı ABD'ye yakalandı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER