Hong Kong'da halk sokakta, çatışmalar yaşanıyor

Hong Kong'da genel seçimlere müdahale gerekçesiyle yapılan gösterilerde çatışmalar yaşanıyor...

Hong Kong'da halk sokakta, çatışmalar yaşanıyor

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde Pekin’in 2017’deki genel seçimlerine müdahale gerekçesiyle devam eden gösterilerde çatışmalar yaşanıyor.

Hong Kong medyasına göre, Pekin’in ‘’kuklası’’ olarak gördükleri Hong Kong’un liderinin istifasını isteyen ve kendi adaylarını kendilerinin seçmesini isteyen göstericilere yüzleri maskeli gruplar saldırdı. "Yolları açın", "Hong Konglular hepinizden nefret ediyor" sloganları atan maskeliler, protestocuların kurduğu bazı barikatları da yıktı.

Sokaklardan ayrılmayan göstericilerin bulunduğu ana kampa, cerrahi maskeler takmış yüzlerce sivilin saldırıda bulunduğu bildirildi. Polisin ise bu grupları ayırmaya çalıştığı ve kavgaların olduğu ifade ediliyor. Hong Kong medyası, bugün sabah saatlerinde polisin, trafiği engelleyen bazı barikatları kaldırdığını ve bu esnada herhangi bir sorun yaşanmadığını duyurmuştu.

İşlerinin aksadığından yakınan bazı taksiciler de "Yollarımızı bize geri verin" yazan pankartlar taşıdı. Gösteriler, 27 Eylül’den bu yana devam ediyor. 

Dün de Hong Kong’un lideri Leung Chun-ying, sokaklarda devam eden gösterilerin kontrolden çıktığını ve göstericilerin Pekin'in tutumunu değiştirerek "neredeyse sıfır şansı" olduğunu söylemişti.

ÇİN 40 KİŞİYİ GÖZALTINA ALDI

Öte yandan Hong Kong’daki gösterileri yasadışı olarak niteleyen ve geri adım atmayan Çin, şu ana kadar gösterileri destekleyen 40’tan fazla kişiyi ana kıta Çin’de gözaltına aldı. Son olarak ise Zhang Xiuhua ve Li Lirong adlı orta yaşlarındaki iki bayanın Çin polisi tarafından ‘’kışkırtıcılık ve kavgaya zemin hazırlamaktan’’ gözaltına alındığı bildirildi. Söz konusu iki bayanın Hong Kong’daki gösterilere katıldığı da ifade edildi.

İnsan Hakları grupları da ’ 60 aktivistin Çin polisi tarafından sorgulandığını söylüyor. Fransız AFP ajansına göre, bunların arasında Hong Kong’taki gösterileri desteklemek için Pekin’de küçük grup oluşturan 10 artist de bulunuyor. Ünlülerden şair Wang Zang, elinde şemsiye tutan fotoğrafını (Hong Kong’taki göstericilerin kullandığı simge) internette yayınladığı için Çin polisi tarafından gözaltına alınmıştı. AFP’nin haberinde ayrıca, polisin bu gözaltının nedeni konusunda ise hiçbir gerekçe göstermediğini söyleyen şairin eşi, yabancı medyaya polisin gün boyu kendisi ve çocuğunu gözaltında tuttuğunu söyledi. Haberde, akademisyen ve uzun zamandır insan hakları savunucusu Guo Yushan’ın da ‘kavgaya zemin hazırlamak’tan gözaltında olduğu kaydedildi.

Cihan
<< Önceki Haber Hong Kong'da halk sokakta, çatışmalar yaşanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER