İsrail'in Türkiye özrü ses getirdi!

İsrail'in Türkiye'den Mavi Marmara olayıyla ilgili özür dilemesi dünaya basınında son dakika olarak duyuruldu ve büyük ilgi gördü.

İsrail'in Türkiye özrü ses getirdi!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi. Bu özür açıklaması, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

-ABD BASINI-

CNN televizyonu, gelişmeyi son dakika olarak duyururken, İsrail'in özrü, birçok gazetenin internet sitesinde de manşet haberler arasında yer aldı.

CNN'in haberinde, Erdoğan-Netanyahu telefon görüşmesinin, Netanyahu'nun, İsrail'den ayrılışının hemen öncesinde ABD Başkanı Barack Obama ile Ben Gurion Uluslararası havaalanında yaptığı görüşme sırasında düzenlendiği belirtildi.

Washington Post gazetesi de, gelişmeyi internet sitesinin ilk sırasına yerleştirdi. Gazete, Obama'nın, Erdoğan ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesini organize ederek, İsrail'den, ''yıllardır barıştırmaya çalıştığı iki bölgesel gücü bir araya getirdikten'' sonra ayrıldığını yazdı.

Los Angeles Times gazetesinin haberinde de, Netanyahu'nun, Obama'nın yanında Türkiye'den özür dilemesinin, iki eski müttefik arasında diplomatik ilişkilerin tekrar normale dönmesinin yolunu açtığı kaydedildi.

USA Today de, konuyla ilgili haberinde, İsrail Başbakanı'nın, Obama'nın çağrısı üzerine Türkiye'den özür dilediğine işaret edilerek, görüşmeyi Obama'nın ayarladığına ve görüşme yapılırken de Netanyahu'nun yanında olduğuna değinildi.

-ARAP BASINI-

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ve  Filistin'i kapsayan ziyareti, Arap basınında geniş yankı buldu..
         
Londra'da Arapça olarak yayımlanan El-Kuds el-Arabi'nin kurucusu ve genel  yayın yönetmeni Abdülbari Atvan, ''İsrail'in yağcısı Obama'' başlığını kullandığı  yazısında, ''Barack Obama kadar İsraillilerin sempatisini kazanmaya, onları  memnun etmeye çalışan bir başkan daha görmedim'' ifadelerine kullandı.
         
''Obama'nın, Arap dünyasına, İsrail ile ilişkileri normalleştirme çağrısı  neden? Kudüs'ü işgal ettiği, Batı Şeria'da 600 bin Yahudi yerleşimcisini iskan  ettirdiği, Mescid-i Aksa'ya ve kutsal değerlere saldırdığı için mi?'' sorularını  yönelten Atvan, Obama'nın  ikinci defa kez seçilmesini ''Filistinliler için  verimsiz, İsrail için bereketli 4 sene daha'' şeklinde nitelendirildi.
         
''El-Hayat'' gazetesi yazarı Ragide Dergam ise Obama yönetiminin ikinci  döneminde de Filistin meselesi adına bir çözüm üretilemeyeceğini savunarak,  ''Şimdi dikkatler, Filistin'in BM'de gözlemci devlet statüsü elde etmesiyle sahip  olduğu yeni hakların nasıl engellenebileceğine çevrilecek'' iddiasında bulundu.
        
-KAZAKİSTAN BASINI-

Kazakistan'da yayın yapan tengrinews.kz haber sitesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'den Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisi baskını için özür dilemesini "Türkiye ve İsrail, Özgürlük Filosunda Anlaştı" başlığı ile okuyucularına duyurdu. 

Haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu arasında yapılan telefon konuşmasında İsrail Başbakanının Türkiye'den  özür dilediğine vurgu yapıldı.

İsrail ve Türkiye'nin ikili ilişkilerin normalleşmesi adına son derece önemli bir adım atıldığına dikkat çeken haber sitesi, her iki ülke de ilişkilerin normalleşmesi için anlaştı yorumunu yazdı.

Haberi okuyucularına "son dakika" başlığı ile duyuran site, haberde İsrail'in aynı zamanda yardım gemisinde hayatını kaybeden, biri ABD vatandaşı 10 Türk'ün ailelerine tazminat vermeyi de kabul ettiği ifade edildi.

Haberde ayrıca ABD Başkanı Barak Obama'nın İsrail ziyaretine de yer verilirken, ABD Başkanının özür konusunda katkısı olduğu da vurgulandı.

-HOLLANDA BASINI-

Hollanda'da yayın yapan "De Volkskrant" ve "NRC Handelsblad" gazeteleri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'den Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisi baskını için özür dilemesini 'ikili ilişkiler normalleşiyor' başlığı ile okuyucularına duyurdu. 

Hollanda basını İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya yer verdi. Açıklamada, "iki tarafın ülkeler arası ilişkilerin normalleştirilmesi, elçilerin geri dönmesi ve İsrail askerlerine yönelik adli kovuşturmaların iptal edilmesi için anlaştığı" belirtildi. Açıklamaya göre, İsrail, yardım gemisinde hayatını kaybeden, biri ABD vatandaşı 10 Türk'ün ailelerine tazminat vermeyi de kabul etti.

Hollanda basını Netanyahu'nun açıklamasını şu şekilde yer verdi: "Can kaybına yol açan her hata nedeniyle Türk halkından özür diliyorum. Her türlü tazminata ödemeye hazırız." 

Gazze'ye yönelik İsrail ablukasını yarıp Filistinlilere insani yardım götürmeye çalışan gemilere İsrail komandolarının 31 Mayıs 2010'daki müdahalesinde biri ABD vatandaşı 10 Türk hayatını kaybetmişti. Türkiye, İsrail ile asgariye indirdiği ilişkilerini canlandırma için özür dilenmesini, tazminat ödenmesini ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koşmuştu.

CİHAN-AA

<< Önceki Haber İsrail'in Türkiye özrü ses getirdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER