BDDK'nın etekleri tutuştu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) murakıpların uyardığı ortaya çıktı.

BDDK'nın etekleri tutuştu

Bank Asya yönetimine, gerekli belgeler zamanında gelmediği için geçici olarak el koyan BDDK'yı murakıplar uyardı: "Bir an önce genel kurul yapılıp gerekli adımlar atılmazsa Kentbank'tan 2 kat daha fazla tazminat ödemek zorunda kalırız."

Bank Asya’nın yönetimini hukuksuz şekilde geçici olarak TMSF’ye devreden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) murakıpların uyardığı ortaya çıktı.

Bugün'den HasanBozkurt'un haberine göre, Murakıpların üst yönetime “Bank Asya’nın Genel Kurulu bir an önce yapılmalı. Aksi halde Kentbank’a ödediğimiz tazminatın iki katını en az 10 milyar lira ödemek zorunda kalacağız” dediği öğrenildi.

RAPORLAR 5 YIL ÖNCESİNE AİT

Öte yandan BDDK’nın rutin raporlarını dahi birkaç yıldır yayınlamadığı belirlendi. Kurul tarafından daha önce düzenli olarak yayımlanan istatistik ve raporlar da gecikmeler yaşanıyor. Daha önce 3 ayda bir yayınlanan Finansal Piyasalar Raporu yaklaşık iki yıldır yayınlanmıyor. BDDK’nın kilitlenmesinde murakıplar arasında yaşanan Bank Asya kaygısının yattığı iddia edildi. BDDK’nın bankacılıkta yapısal gelişmeler raporu en son 2012 yılında yayınlanırken, Çalışma Tebliğleri ise 2010 yılında kaldı. Bankacılık risk değerlendirme raporları ise internet sitesinde 2007 tarihini taşıyor. Eski Başkan Tevfik Bilgin zamanında yapılan basını bilgilendirme toplantılarını da yapmayan Kurum’un bütün mesaisini Bank Asya’ya ayırması işleri aksattı. Kurum Bank Asya’dan gelen rapor ve veriler üzerinde çalışan personel
sayısını iki katına çıkardı.

KURUL ÜYELERİNE BANK ASYA BASKISI

BDDK’nın kilitlenip rutin işlerini yapamaz hale getiren konunun Bank Asya olduğu kaydedildi. BDDK ve TMSF murakıplarının kendi aralarında "Kentbank olayından daha sıkıntılı Bank Asya meselesi. Bir an önce Genel Kurul yapılıp gerekli adımlar atılmazsa 4,1 milyar doların iki katı en az 8-10 milyar liralık tazminat ödemek zorunda kalırız. Bunu kim ödeyecek" gerilimi yaşanıyor. Murakıplar tazminat ve yargılanma kaygısını sürekli olarak Kurul üyelerine ve üst amirlerine aktararak, endişelerini dile getiriyor.

BANKACILAR BAŞBAKANLIK'A ŞİKAYET ETTİ

BDDK’da Kurul Başkanı Mukim Öztekin’in rahatsızlığı sebebiyle ayrılmasının ardından başlayan boşluk da doldurulmadı. Başkan vekili Muttalip Ünal aynı zamanda ikinci başkanlığı yürütüyor. Halen kararlar bir üye de eksik olduğu için 7 yerine 5 kişi ile alınıyor. Rutin işlerini bile yapamayan BDDK’nın rapor gecikmeleri sektöre dair analiz yazan bankacılar ve akademisyenleri de mağdur etti. Yerli ve yabancı sektör temsilcileri ve üniversiteler doğru bilgi alamadıkları gerekçesiyle Başbakanlık’a şikayette bulundu. Yabancı banka temsilcilerinin ise Uluslararası Sermaye Derneği’ne başvurmaya hazırlandığı belirtildi.
<< Önceki Haber BDDK'nın etekleri tutuştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER