Babacan'dan önemli açıklama!

Başbakan Yardımcısı Babacan: 'Ekonomik paketler krizlerle birlikte anılır, şu an bir kriz yok. Toplu çözüm paketi gerektirecek bir durum yok' dedi.

Babacan'dan önemli açıklama!

  • '27 Ocak-17 Şubat arasında 3,9 milyar dolar döviz girişi oldu'
  • 'Ekonomik paketler krizlerle birlikte anılır, şu an bir kriz yok'
  • 'Altın ticaretinde 3 milyar dolarlık bir sapma var'

Başbakan Yardımcısı Babacan, 27 Ocak-17 Şubat arasında 3,9 milyar dolar döviz girişi olduğunu ve kurdaki sakinliğin bu girişten kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Babacan, bir televizyon programına yaptığı açıklamalarda bir ekonomik paket uygulamayı planlamadıklarını ifade ederek, "Ekonomik paketler krizlerle birlikte anılır, şu an bir kriz yok. Toplu çözüm paketi gerektirecek bir durum yok" dedi.

"FAİZ KORİDORU KISA VADELİ SERMAYEYİ ENGELLEDİ"

Merkez Bankası'nın getirdiği koridor uygulamasının Türkiye'ye çok miktarda kısa vadeli sermaye gelmesini engelledi" diyen Babacan, "Kısa vadeli sermaye Türkiye'yi cazip görmedi. Bu da iyi oldu Türkiye açısından, 22 Mayıs sürecinde, Gezi olaylarında ve 17 Aralık sonrasında Türkiye'den çıkacak fazla bir sermaye yoktu" dedi. Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların uzun vadede piyasada hareketlenmeler olacağını kabul ederek geldiğini belirten Babacan, "10 yıllık süreçte tabii ki çalkantılar olacaktır ama 10 yılın sonunda kâr ettiklerini görecekler" dedi.

"3,9 MİLYAR DOLAR GİRİŞ OLDU"

Babacan, "27 Ocak'tan 13 Şubat'a kadar 3,9 milyar dolar döviz girişi oldu. Kurdaki sakinlik biraz da bu döviz girişinden olabilir" dedi. Şirketlerin kur riskini iyi yönettiğini belirten Babacan, "Kalıcı bir olumsuz etki olmayacak" şeklinde konuştu.

"SENARYOLARA HAZIRIZ"

Fed'in geri çekilme kararını açıklamasının ardından gelişen piyasalarda meydana gelen çalkantının kendileri için sürpriz olmadığını söyleyen Babacan, "Senaryolara hazırız" dedi ve "Fed tahvil alımlarının azaltılmasını hızlandırabilir ama biz bu senaryoya da hazırız" şeklinde konuştu.

"DOĞRUDAN YATIRIMLARDA DÜŞÜŞ VAR"

Doğrudan yabancı yatırımların arzu edilen seviyede olmadığını kaydeden Babacan, "Yarı yarıya bir düşüş var" dedi. "Türkiye'yi daha cazip bir ülke haline getirmek için, "Türkiye'nin yapısı dışarıdan sermaye girişini mecbur kılıyor" diyen Babacan, "Kendi tasarruflarımız büyümeyi desteklemeye yetmiyor. İleride kendi petrolümüzü gazımızı buluruz, bu değişir. Ama böyle çok köklü yapısal değişiklikler olmadıkça sermaye girişine mecbur kalıyoruz. Sermaye de güvene gelir" dedi. Babacan, "Sermaye girişini kapatın, Türkiye'nin büyümesi eksiye düşer. Doğrudan sermaye girişi bu ülkenin ekonomisi için olmazsa olmaz bir şarttır" diye konuştu. 

ALTIN HARİÇ CARİ AÇIK DÜZELİYOR

Cari açıkta yıllık 6 milyar dolar bir sapma olduğunu ifade eden Babacan, "Sadece altın ticaretinde 3 milyar dolarlık bir sapma var. Bizim cari denge istatiklerimizi etkiliyor. Bu yüzden altın hariç cari denge rakamlarımızı açıklıyoruz" dedi. Altın hariç cari açığın düzeldiğini belirten Babacan, "Bu düzelmenin hızı düştü ama bir kötüleşme söz konusu değil" dedi.

<< Önceki Haber Babacan'dan önemli açıklama! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER